Ați ales drept destinație de vacanță Statiunea Geoagiu Bai? Pe lângă bazinele cu apă termală de care vă puteți bucura, în zonă vă așteaptă să le vizitați și să le admirați, câteva zeci de obiective istorice de patrimoniu, obiective turistice, dar și zone protejate și puncte de belvedere.

Mini-bisericuță de 1.000 de ani!

Obiectivele de prim-rang de la Statiunea Geoagiu Bai sunt chiar băile romane situate în apropierea complexului de băi termale de la Geoagiu, apoi drumul roman și Castrul de la Cigmău. Capela romanică sau rotonda din Geoagiu, o biserică rotundă care impresionează prin dimensiunile ei… miniaturale este considerată una dintre cele mai vechi biserici din piatră din România, dacă nu chiar cea mai veche.

Rotonda de la Geoagiu a fost construită acum un mileniu din cărămidă romană refolosită și piatră de râu. Este unica rotondă din țară încă în picioare și vizitabilă. Casa natală Aurel Vlaicu și monumentul dedicat acestuia pot fi văzute în localitatea care acum poartă numele aviatorului și, pe același traseu, puteți include o plimbare până la Câmpul Pâinii. Dacă vreți să admirați arhitectura religioasă ortodoxă veche a zonei, atunci întreptați-vă pașii către bisericile “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băcâia și Bozeș, dar și biserica ortodoxă din orașul Geoagiu.

Peșteri cu fantome și comori

Printre obiectivele turistice din Statiunea Geoagiu Bai, neapărat treceți pe listă cascada Clocota, cu o înălțime de 20 de metri) și Grota Haiducilor, din Geoagiu Băi, unde ar fi îngropată o comoară. Pentru drumeții de o zi ați putea să includeți în traseu Peștera Prăbușită din Cigmău (80 la sută din peșteră s-a prăbușit în anul 1977, iar unele persoane susțin că ar fi zărit aici și chiar ar fi fotografiat fantome) și Peștera Zidită, din satul Mada.

În cazul Peșterii Zidite este bine să vă informați înainte de a pleca la drum, pentru că aici există o colonie de lilieci care nu trebuie deranjați în anumite perioade ale anului, pentru a-I proteja de la dispariție. Două izvoare termale, izvorul numărul 1 – “Tămăduirea”, cu apă oligominerală, și izvorul numărul 6 “Roman”, cu apă bicarbonată, calcică și hipononă. Ambele vă așteaptă în Geoagiu, iar dacă sunteți amatori de explorare și cățărări în apropiere sunt Cheile Măzii și Cheile Cibului.

Centru termal antic unic în lume

Centrul termal antic din Stațiunea Geoagiu-Băi este unic în lume, spun specialiștii, prin modul de organizare și felul în care au fost organizate bazinele, precum și inventarul mobil. Izvorul termal a fost folosit de către daci înainte de cucerirea romană, însă romanii au fost cei care au modificat bazinul și au construit o rețea de tuburi de teracotă. Puțină lume știe că aici au fost descoperite mai multe plăcuțe votive din aur care aduceau mulțumire pentru vindecările miraculoase survenite în urma tratamentului cu ape termale.

Castrul militar de la Cetatea Urieșilor

Foarte aproape de Cigmău, pe malul drept al Mureșului, există un castru militar roman de pază și apărare între Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Apulum (Alba-Iulia de astăzi), pe traseul denumit astăzi “Drumul Aurului”, către Săcărâmb și Alburnus Maior (Roșia Montană). De asemenea, trebuie să ne închipuim că râul Mureș se folosea, în acea perioadă, pentru o intensă activitate comercială.

Potrivit site-ului https://www.cniptgeoagiubai.ro aici exista și o așezare fortificată din perioada dacică. Garnizoana care apăra castrul și zona se numea Numerus Singulatorium Peditum Britannicianorum, iar acesta cuprindea o clădire principal, a comandamentului (“principia”, în latinește), clădiri din lemn și două grânare (“horreum”). Accesul la acest castru este marcat printr-un indicator touristic, iar accesul se face din Drumul Județean 107A, în dreptul localității Cigmău.

Bătălia de la Câmpul Pâinii

Suntem în 13 octombrie 1479. O mare armată otomană condusă de beiul Ali Kodsa și susținută de o mică armată munteană condusă de Basarab Țepeluș încearcă să înfrângă oastea creștină condusă de voievodul Transilvaniei, Ștefan Bathory, Basarab cel Bătrân și despotul sârb Vuk Brankovic. Creștinii sunt cât pe ce să fie măcelăriți de otomani, când, în luptă intervine și Pavel Chinezu, comite de Timișoara.

Aruncându-și soldații în luptă dinspre pădurea Romosului, Pavel Chinezu reușește să spulbere armatele turcești. O legendă spune că, de bucurie, comitele de Timișoara ar fi dansat cu trupul unui turc în dinți și două leșuri în mâini. Aceasta este prima dată după Marea Schismă (1054) când forțele creștine (catolici, ortodocși și protestanți) s-au unit împotriva armatei otomane, pentru a împiedica expansiunea turcilor către Europa.

Merită să vizitați Stațiunea Geoagiu-Băi, să vă bucurați de zonele de relaxare, sa descoperiți frumusețea acestei zone dar și vestigii istorice renumite!

Vă recomandăm și:

Complexul-baile-daco-romane-o-oaza-de-relaxare-in-mijlocul-naturii 

Biserica-Rotonda-din-Geoagiu

Cascada-Clocota-din-Geoagiu-Bai/

Termele-daco-romane-de-la-Geoagiu-Bai

2 Reviews for Stațiunea Geoagiu-Băi

gigidilgoci2

1 Reviews

Geoagiu Bai, un loc plăcut cu multe beneficii; izvoare cu ape geotermale ,tratamente și proceduri medicale ,multe locuri istorice de vzitat!.

5.0/ 5

Hoteluri, Vile,Băile dacoromane,bazinele de pe timpul Romanilor cu apa termala,izvoare tămăduitoare, Cascada Clocota și multe locuri istorice de vizitat!.Un foarte frumos și plăcut loc!.

Was this review ...?

bulgaru142

1 Reviews

Cel mai frumos obiectiv turistic https://youtu.be/oSFnJyuYM4g

5.0/ 5

Filmare de aici https://youtu.be/oSFnJyuYM4g UCP-56wIwMRFxQO4zGrY_G4w Canal Youtube Baile Romane

Was this review ...?

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image