Did you choose the Geoagiu-Băi resort as your holiday destination? Besides the thermal water pools, there are plenty of historic and touristic objectives to be found and explore.

1.000-year-old mini-church!
Obiectivele de prim-rang de la Geoagiu sunt chiar băile romane situate în apropierea complexului de băi termale de la Geoagiu, apoi drumul roman și Castrul de la Cigmău. Capela romanică sau rotonda din Geoagiu, o biserică rotundă care impresionează prin dimensiunile ei… miniaturale este considerată una dintre cele mai vechi biserici din piatră din România, dacă nu chiar cea mai veche.

Rotonda de la Geoagiu a fost construită acum un mileniu din cărămidă romană refolosită și piatră de râu. Este unica rotondă din țară încă în picioare și vizitabilă. Casa natală Aurel Vlaicu și monumentul dedicat acestuia pot fi văzute în localitatea care acum poartă numele aviatorului și, pe același traseu, puteți include o plimbare până la Câmpul Pâinii. Dacă vreți să admirați arhitectura religioasă ortodoxă veche a zonei, atunci întreptați-vă pașii către bisericile “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băcâia și Bozeș, dar și biserica ortodoxă din orașul Geoagiu.

Caves with treasures and ghosts
Printre obiectivele turistice de aici, neapărat treceți pe listă cascada Clocota, cu o înălțime de 20 de metri) și Grota Haiducilor, din Geoagiu Băi,unde ar fi îngropată o comoară. Pentru drumeții de o zi ați putea să includeți în traseu Peștera Prăbușită din Cigmău (80 la sută din peșteră s-a prăbușit în anul 1977, iar unele persoane susțin că ar fi zărit aici și chiar ar fi fotografiat fantome) și Peștera Zidită, din satul Mada.

În cazul Peșterii Zidite este bine să vă informați înainte de a pleca la drum, pentru că aici există o colonie de lilieci care nu trebuie deranjați în anumite perioade ale anului, pentru a-I proteja de la dispariție. Două izvoare termale, izvorul numărul 1 – “Tămăduirea”, cu apă oligominerală, și izvorul numărul 6 “Roman”, cu apă bicarbonată, calcică și hipononă. Ambele vă așteaptă în Geoagiu, iar dacă sunteți amatori de explorare și cățărări în apropiere sunt Cheile Măzii și Cheile Cibului.

An antique unique thermal centre
Specialists say that the thermal centre is one of a kind due to the way they are organised. The spring was used by the Dacians before the Roman conquered them, however, it was the Romans that built a network of terracotta tubes. Few people know that there were found many golden plates which were brought as a thank you gift for the thermal treatment.

The military camp at Urieșilor fortress
Foarte aproape de Cigmău, pe malul drept al Mureșului, există un castru militar roman de pază și apărare între Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Apulum (Alba-Iulia de astăzi), pe traseul denumit astăzi “Drumul Aurului”, către Săcărâmb și Alburnus Maior (Roșia Montană). De asemenea, trebuie să ne închipuim că râul Mureș folosea, în acea perioadă, pentru o intense activitate comercială.

Potrivit site-ului https://www.cniptgeoagiubai.ro aici exista și o așezare fortificată din perioada dacică. Garnizoana care apăra castrul și zona se numea Numerus Singulatorium Peditum Britannicianorum, iar acesta cuprindea o clădire principal, a comandamentului (“principia”, în latinește), clădiri din lemn și două grânare (“horreum”). Accesul la acest castru este marcat printr-un indicator touristic, iar accesul se face din Drumul Județean 107A, în dreptul localității Cigmău.

The battle at the Bread Field
Suntem în 13 octombrie 1479. O mare armată otomană condusă de beiul Ali Kodsa și susținută de o mică armată munteană condusă de Basarab Țepeluș încearcă să înfrângă oastea creștină condusă de voievodul Transilvaniei, Ștefan Bathory, Basarab cel Bătrân și despotul sârb Vuk Brankovic. Creștinii sunt cât pe ce să fie măcelăriți de otomani, când, în luptă intervine și Pavel Chinezu, comite de Timișoara.

Aruncându-și soldații în luptă dinspre pădurea Romosului, Pavel Chinezu reușește să spulbere armatele turcești. O legendă spune că, de bucurie, comitele de Timișoara ar fi dansat cu trupul unui turc în dinți și două leșuri în mâini. Aceasta este prima dată după Marea Schismă (1054) când forțele creștine (catolici, ortodocși și protestanți) s-au unit împotriva armatei otomane, pentru a împiedica expansiunea turcilor către Europa.

Vă recomandăm și:

Complexul-baile-daco-romane-o-oaza-de-relaxare-in-mijlocul-naturii 

Biserica-Rotonda-din-Geoagiu

Cascada-Clocota-din-Geoagiu-Bai/

Termele-daco-romane-de-la-Geoagiu-Bai

1 Review for The Geoagiu-Băi Resort

bulgaru142

1 Reviews

Cel mai frumos obiectiv turistic https://youtu.be/oSFnJyuYM4g

5.0/ 5

Filmare de aici https://youtu.be/oSFnJyuYM4g UCP-56wIwMRFxQO4zGrY_G4w Canal Youtube Baile Romane

Was this review ...?

Rate us and Write a Review

Your Rating for this listing

angry
crying
sleeping
smily
cool
Browse

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image