Situat pe malul Mureșului și înconjurat de dealuri line, municipiul Deva are o sumedenie de obiective turistice ce pot fi vizitate în orice anotimp. Faceți-vă timp, luați la pas fiecare loc și bucurați-vă de tot ce vă oferă aceste meleaguri.
Din inima cetății, până pe celălalt mal al Mureșului, GO Hunedoara vă invită să descoperiți locuri de o frumusețe aparte și să savurați în tihnă fiecare poveste.
Cetatea Deva și superba priveliște asupra orașului și a Văii Mureșului
Cetatea Deva este una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din județul Hunedoara. Grație poziționării sale pe dealul care a ajuns să-i poarte numele (Dealul Cetății) fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița de astăzi dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.
Foto Gabriel Hotea
Dacă optezi pentru urcușul la pas, pe la Poarta 1, odată ajuns în cetate, priveliștea cu care ești răsplătit pentru efortul depus este pe măsură. Poți admira frumoasa Vale a Mureșului, dar și vârfurile semețe ale Retezatului, Poiana Ruscă, Șureanu și Metaliferii.
Telecabina Cetății Deva
O altă modalitate atractivă de a urca în Cetatea Deva este telecabina. Poți admira frumoasele peisaje în tihnă și fără să depui vreun efort. Acesta este singurul ascensor înclinat din România, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) și a diferenței de nivel (158 metri) este primul din Europa.
Parcul Cetății Deva
După ce ați făcut puțintică mișcare prin cetate, puteți poposi în Parcul Municipal „Cetate”, pentru a asculta frumoasele triluri ale păsărilor. Este un loc perfect pentru relaxare, unde copacii seculari oferă vara răcoarea și umbra mult dorită. Tot aici există un spațiu de joacă generos pentru copii, dar și o fântână arteziană sub forma unor jeturi de apă ce țâșnesc de la nivelul solului. Vara, este o reală plăcere să te plimbi, în weekend, prin parc în timp ce în foișorul din incinta acestuia se cântă live melodii celebre din toate timpurile.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
După ce v-ați relaxat în parc, îndreptați-vă înspre Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, unde vă așteaptă o serie de expoziții unice, Matrița, o colecție impresionantă de carte veche, dar și unele dintre cele mai spectaculoase obiecte ce fac parte din tezaurul Hunedoarei. Puteți, de asemenea, admira și inedita expoziție de arheologie, dar și Lapidariul, cel mai mare expoziție de statui antice de piatră din țară. Și clădirea ce adăpostește muzeul, Magna Curia, are o poveste fascinantă. Iar povestea lui Venus de Murany este captivantă.
Aqualand Deva, unul dintre cele mai importante obiective turistice din orașul cetății
Dacă ați obosit și vreți să vă trageți puțin sufletul pentru a putea continua călătoria, atunci intrați la Aqualand Deva. În incinta complexului există șapte bazine, iar temperatura ambientală este de 35 de grade Celsius. Podeaua este încălzită, în timp ce temperatura apei este de la 32, până la 35 de grade Celsius.
Fie că dorești să faci recuperare fizică, ori numai să te relaxezi, la Aqualand Deva ai parte de tot confortul. Există aici mai multe tipuri de saune, o baie cu aburi, o mașină de gheață care ajută la recuperarea sportivilor. Aqualand Deva este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din orașul Deva și din împrejurimi.
Aleea gimnastelor, de la poalele Cetății Deva
Aleea gimnastelor, situată în fața Sălii Olimpice de Gimnastică din Deva, chiar la baza telecabinei care face accesul în Cetatea Deva, este locul în care au fost așezate busturile celor mai mari sportive ale României, alături de antrenorii lotului român de gimnastică.
Lucrările au fost realizate în 2008, de către artistul plastic Ioan Șeu, una din figurile marcante ale culturii hunedorene. Cele 15 busturi măsoară aproximativ 42 – 43 de centimetri, au fost confecționate din bronz, la o turnătorie din București, și amplasate pe socluri din granit ce au o înălțime de 1,80 metri.
Din ansamblu fac parte patru busturi ale antrenorilor lotului român de gimnastică, adică cuplurile Marta – Bela Karoly și Maria Bitang – Octavian Belu, dar și 11 busturi ce întruchipează cele mai mari sportive ale României în acest domeniu.
Este vorba despre, Nadia Comăneci, Lavinia Agache, Ecaterina Szabo, Monica Roșu, Andreea Răducan, Daniela Silivaș, Maria Olaru, Simona Amânar, Daniela Șofronie, Gina Gogean și Lavinia Miloșovici.
Vizită în Parcul Bejan
Un alt loc numai bun pentru plimbare și relaxare este Parcul Bejan. Aici există un loc de joacă pentru copii precum și câteva animale cu care pot face cunoștință copiii. Locul este minunat, pentru o porție zdravănă de aer curat și relaxare. Ce mici pot face cunoștință cu animalele de aici, cu precizarea clară că nu au voie să le hrănească.
Traseul lui Ghinduță și al Stejarilor din Pădurea Bejan
La doar câțiva pași de Parcul Bejan se află un alt loc magnific, Pădurea Bejan. Aici a fost amenajate două trasee turistice: Traseul lui Ghinduță și Traseul Stejarilor.
Traseul Stejarilor vă conduce pe urmele speciilor de stejari și a numeroșilor hibrizi, iar Traseul lui Ghinduță se adresează copiilor și așteaptă vizitatorii cu informații despre pădure, dar și cu multe surprize.
Pădurea Bejan este cel mai important centru de hibridare a stejarilor de pe teritoriul României și este unic în Europa. Chiar dacă prezenta hibrizilor a fost semnalată şi studiată de o restrânsă comunitate științifică încă din secolul XIX, rezervația naturală a rămas aproape necunoscută pentru publicul larg.
Fântâna muzicală, „de la Cal”, în fapt de seară
Nu întâmplător am decis să încheiem periplul în centrul orașului. Așa că, am lăsat la final, la lăsarea serii, spectacolul oferit de fântâna arteziană din centrul orașului. În fiecare vară, până toamna târziu, seară de seară, aici se desfășoară un adevărat spectacol în care luminile, apa și muzica devin una.
Continuăm prezentarea de obiective turistice și alte atracții din zona Deva și împrejurimi
Plimbare pe Mureș cu vaporașul de la Șoimuș
După ce ai văzut întreaga Vale a Mureșului din Cetatea Deva, ce poate fi mai minunat decât să vezi cetatea de pe Mureș. Așadar, pentru această experiență trebuie să ajungeți în comuna Șoimuș, să urcați în vaporaș și să admirați peisajele minunate, dar și poveștile locului pe care, cu siguranță, vi le va spune căpitanul. La plecare vă puteți răsfăța cu preparatele delicioase ale producătorilor locali.
I Giardini di Zoe, o adevărată grădină a Raiului, la Banpotoc
Un loc cu o energie aparte, o grădină aristocrată unică în România, a reușit să creeze un om de afaceri italian, la doar câțiva kilometri de municipiul Deva, în satul Banpotoc, grădinile I Giardini di Zoe.
Sute de arbori și arbuști ornamentali, așezați cu mare grijă fiecare la locul lui, fântâni arteziene, pe care poposesc păsările cerului, iar mai apoi îi încântă pe vizitatori cu trilurile lor, alei care te poartă spre Rai, culori care se îmbină într-un mod rafinat, toate acestea te determină să crezi că ai ajuns într-un basm.
Aici, poți avea parte de o plimbare în tihnă și te poți odihni la umbră pentru a da ocazia ochilor să îți încânte pe deplin sufletul.
Măgura Uroiului, cușma dacică de pe Valea Mureșului
De aici, pe aceeași parte a râului puteți ajunge la Măgura Uroiului. Puțină lume știe că aceasta este o arie protejată de interes național, o rezervație naturală, geologică, cu o suprafață de 10 hectare, formată în urma activității vulcanice.
Datorită formei sale inedite, culmea care străjuiește apele Mureșului lângă Simeria este supranumită Cușma lui Decebal. Dacă practicați zborul cu parapanta, atunci locul este mai mult decât perfect pentru practicarea acestui sport. În toiul verii, aici are loc cel mai important festivalul de reconstituire istorică „DacFest”.
Parcul dendrologic Simeria, o istorie de sute de ani
Dacă ați vizitat I Giardini di Zoe, încercați să vă „rătăciți” și prin Parcul Dendrologic de la Simeria. Acesta a început să prindă contur pe malul Mureșului în urmă cu aproximativ 300 de ani. Astăzi, este un monument național în arta parcurilor. Este recunoscut drept cea mai veche și mai valoroasă colecție de arbori și plante lemnoase autohtone și exotice.
Natura oferă aici, în fiece perioadă din an, un spectacol feeric de lumină și culoare.
Bucurați-vă de toate aceste locuri minunate și nu uitați să respectați natura.
La toate toată această salbă de obiective turistice din zona municipiului Deva și împrejurimi se mai adaugă și alte locuri minunate ce abia așteaptă să fie descoperite.
Alte detalii despre orasul Deva gasiți și aici: orasuldeva.ro