Cărarea care duce în Cetatea Colț, monument istoric emblematic al Țării Hațegului, considerat inspirație pentru romanul „Castelul din Carpați” al lui Jules Verne, se va transforma într-o potecă de poveste. Aici va fi realizat primul traseu tematic din România interpretat prin benzi desenate. Este o abordare inovatoare de interpretare a patrimoniului geologic, natural și cultural.



Promovarea biodiversității, geodiversității și a istoriei locale într-un mod inedit
„Poteca de poveste de la Cetatea Colț” este proiectul lansat de Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală (CRAL), în parteneriat cu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și cu sprijinul altor parteneri locali.Traseul, cu o lungime de 1 km, va fi amenajat în comuna Râu de Mori, pe drumul care leagă satul Suseni de Cetatea Medievală Colț – monument istoric emblematic al Țării Hațegului. Proiectul urmărește promovarea biodiversității, geodiversității și a moștenirii istorice locale printr-un limbaj accesibil și captivant pentru publicul tânăr.

„Poteca de poveste de la Cetatea Colț valorifică un context unic, în care patrimoniul geologic, natural și cultural se întâlnește cu literatura. Plecând de la inspirația oferită de romanul lui Jules Verne, ne dorim ca acest traseu să devină o atracție turistică originală, care să spună povestea locului într-un limbaj accesibil, captivant și cu valoare educativă. Este o invitație de a descoperi Geoparcul Țara Hațegului printr-o experiență care îmbină imaginația, știința și identitatea locală”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Dan Horațiu Popa, managerul proiectului.
Graficianul Șerban Andreescu, „răspunzător” de benzile desenate
Elementul de originalitate al potecii este reprezentat de panourile ilustrate de cunoscutul grafician Șerban Andreescu, care vor transpune vizitatorii într-o poveste spusă cu ajutorul benzilor desenate. Traseul va fi completat de puncte de popas, indicatoare tematice, figurine din lemn interactive și un sistem digital de monitorizare a vizitatorilor.
Proiectul are o importantă componentă educațională și de incluziune, implicând activ elevi și profesori din trei școli partenere din Rețeaua EduGeoparc: Râu de Mori, Sarmizegetusa și Răchitova. Aceștia vor participa la ateliere de storytelling, prim-ajutor în natură, facilitare grafică, dar și la activități practice de amenajare și întreținere a traseului.

Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programului Spații Verzi – Componenta Arii Naturale Protejate, în urma câștigării unui concurs național de proiecte. Alături de Asociația CRAL, vor contribui la realizarea proiectului, în calitate de parteneri, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Primăria comunei Râu de Mori, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Școala Gimnazială Râu de Mori, Școala Gimnazială Sarmizegetusa, Școala Gimnazială Răchitova și platforma de promovare turistică a județului Hunedoara GO Hunedoara (SC Cuanet Media Travel SRL).
Perioada de derulare a proiectului este mai – septembrie 2025.