Dacă alegi județul Hunedoara ca destinație de vacanță sau pur și simplu ești în trecere pe aici, nu ai voie să ratezi Muzeul trenulețelor „Valentin Banciu”. Un muzeu unic, datorită dioramei cu peisaj montan, ce conține o mică parte din colecția impresionantă de miniaturi a fostului pilot hunedorean de raliuri, Valentin Banciu, câștigător al mai multor trofee automobilistice.

Gara de la Muzeul Trenuletelor Valentin Banciu

Un bilet spre o lume de poveste

Încă de la intrarea în muzeu, situat pe Bulevardul Libertății, pașii călătorilor sunt îndrumați, spre destinație, de o șină de cale ferată, trasată pe asfalt, iar toți cei care pornesc în călătoria magică, primesc câte un bilet similar celor de la CFR. Odată intrat, te întâmpină o lume magică, a miniaturilor. Colecția cuprinde doar 10 la sută din cele 18.000 de piese ce aparțin diferitelor epici, colecționate, în decurs de aproape jumătate de veac, de pilotul de raliuri hunedorean.

O atmosferă incredibil de reală

Garnituri de tren, locomotive și mașinuțe. Toate acestea sunt expuse, în patru încăperi, într-un decor de poveste. Peroanele sunt pline de călători, care stau la taifas în așteptarea trenurilor. Păsărelele își cântă și ele trilul, iar peisajele montane sunt absolut fermecătoare. Nu lipsesc nici tunelurile și viaductele, iar atmosfera creată este incredibil de reală. Tot în miniatură sunt reproduse Castelul Corvinilor, traseul mocăniței și un traseu de telegondolă, iar vizitatorii sunt plimbați prin toate cele patru anotimpuri.

În muzeu am expus cam 10 la sută din colecția lui Valentin Banciu. Sunt piese colecționate în peste 40 de ani, îndeosebi din străinătate. Sunt expuse și o parte din trofeele câștigate de soțul meu, pe parcursul vieții sale, precum și colecția lui de mașinuțe. Muzeul este unic datorită dioramei, singura din țară cu peisaj montan. Pentru această realizare îi mulțumesc și îi rămân veșnic recunoscătoare Danei Ille, peisagistul dioramelor, fără de care nu aș fi reușit”, a declarat, pentru GO Hunedoara, administratorul Muzeului trenulețelor „Valentin Banciu”, Delia Banciu.

A început să colecționeze de la șase ani

La scurt timp după moartea campionului de raliuri hunedorean, soția acestuia, Delia Banciu, a decis să nu înstrăineze impresionanta colecție. Aceasta a hotărât să deschidă un muzeu inedit, unde a reușit să expună doar o mică parte din colecția strânsă de Valentin Banciu. „Soțul meu a început să colecționeze trenulețe de la vârsta de 6 ani, când a primit în dar primul trenuleț, de la un unchi al său, din Austria.

Acel cadou a stârnit pasiunea lui pentru modelism și trenulețe. A fost campion național la raliuri, a participat la o sumedenie de competiții fiind pasionat și de autoturisme, dar cred că pasiunea vieții lui au fost trenulețele”, susține Delia Banciu.

Ultima piesă, achiziționată cu două zile înainte să moară

Valentin Banciu s-a stins din viață în 2018, la 54 de ani, din cauza unei boli necruțătoare. Conștient de sănătatea sa precară, pilotul i-a lăsat soției sale adresele unor case de licitații pentru a valorifica piesele pe care le-a colecționat de-a lungul vieții.

Am știut mai bine decât oricine ce a însemnat această colecție pentru el și cât de mult și-a iubit fiecare piesă din colecție. Nici măcar nu se juca cu ele. După ce le primea, le scotea din cutie se uita la ele și le așeza la loc. Avea o cameră special amenajată pentru această colecție. Pentru el era important să știe că sunt acolo și le are. Ultima piesă din colecție a comandat-o înainte cu două zile să moară. Nu am putut să permit să ajungă pe mâini nepotrivite.

Așadar, m-am gândit că locul lor ar fi într-un muzeu. Era unica variantă pentru a pune în valoare această colecție impresionantă a soțului meu. Chiar dacă el nu mai este, prin pasiunea lui de-o viață, poate să stârnească pasiuni și altora. Când văd copiii, dar și adulții, cât de încântați sunt de exponate simt că mi-am atins scopul”, a mai precizat Delia Banciu.

Cea mai valoroasă piesă din colecția Banciu este o locomotivă americană Big Boy.

Muzeul, realizat într-un an și jumătate

Hunedoreanca povestește că nu i-a fost deloc ușor să deschidă acest muzeu, fără niciun ajutor, însă și-a dorit foarte mult să ducă mai departe numele soțului său, motiv pentru care muzeul trenulețelor îi poartă numele.

Prețul unui bilet este de 20 lei, pentru adulți, și 15 lei, pentru copii. Copii până în trei ani, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au accesul gratuit.

Programul de vizitare:

  • luni este închis
  • de marți până duminică este deschis între orele 10:00 si 20:00

1 Review for Muzeul trenulețelor „Valentin Banciu”, o lume magică a miniaturilor

sig71fr38

5 Reviews

Frumos, mic si mult prea scump

3.0/ 5

E frumos facut, ideea e interesanta, insa cele trei sali nu prea merita 20 de lei pe adult si, mai ales, 15 lei pe copil. Nu vad interesul unui astfel de pret. Am fost patru si am fi intrat cu totii, la un tarif mai mic. E aproape la nivelul Castelului Corvinilor la pretul de bilet. Sunt sigur ca la un pret mai mic si la o publicitate pe masura, incasarile ar fi mai mari.

Was this review ...?

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image