Călătoria cu telecabina până sus în Cetatea Deva, este o experiență de care trebuie să se bucure fiecare vizitator al Cetății Deva. O urcare spectaculoasă care iți oferă șansa să admiri frumusețea orașului Deva și a Văii Mureșului. Încărcați cu această priveliște, vizitatorii pot porni la pas să descopere istoria cetății dar și alte locații cu panorame superbe!
Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului – 278 metri și a diferenței de nivel – 158 metri, este primul din Europa. Instalația asigură legatura mecanică de la statâția de plecare, situată la cota 180,0 metri până la platforma intermediara a Cetății Deva situată la cota 342,65 metri, respectiv o diferență de nivel de circa 160,00 metri. Capacitatea telecabinei este de 30 persoane.
Turiștii care ajung în municipiul Deva și doresc să facă o plimbare cu Telecabina ce face accesul în Cetatea Deva trebuie să știe că ascensorul funcționează în fiecare zi cu următorul program:
Ascensorul înclinat are o capacitate de 30 de locuri, iar la stația de plecare de la baza dealului, vizitatorii monumentului istoric vor putea să-și cumpere bilete pentru telecabină folosind și un sistem de e-ticketing.
Prețul unul bilet, dus-întors, este de 30 de lei, pentru adulți, și 15 lei, pentru copii până la 14 ani și pensionari. Persoanele cu dizabilități au acces gratuit.
Odată cu schimbarea telecabinei și locul în care aceasta funcționează a fost transformat. Astfel, a fost modernizată instalația de transport înclinat, sistemele de comandă și siguranță, cele două stații, iar zona de așteptare de la baza dealului a fost transformată în zona pietonală.
Tot aici sa găsește și Centrul de Informare Turistică, de unde vizitatorii pot obține informații atăt despre Cetatea Deva și rutele de acces, dar și despre alte obiective turistice și atracții din orașul Deva dar și din județul Hunedoara. Pliante, cataloage și alte mijloace de informare sunt disponibile pentru descoperirea altor informații și atracții turistice din județul Hunedoara.
Totodată, în cele două stații, camerele tehnice au fost redimensionate pentru noile fluxuri de turiști. La fiecare cursă, telecabina funcționează cu liftier.
Și grupurile sanitare au fost modernizate, iar rampele pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii au fost adaptate la standardele și normativele în vigoare.
În de așteptare este și ea „cosmetizată”, cu bănci, coșuri de gunoi, copaci ornamentali și rondouri pentru flori. De asemenea, a fost iluminat arhitectural grupul statuar al gimnastelor situat lângă stația de plecare de la telecabina ce urcă în Cetatea Deva.
Detalii suplimentare și pe www.primariadeva.ro