Muzeul Satului Tradițional a fost amenajat, în aer liber, la periferia municipiului Orăștie, în anul 2008, de către artistul Mircea Zdrenghea, președintele Asociației „Patrimonium” Orăștie, organizație înființată în 2004. Așezarea, situată chiar la intrarea în municipiu, dinspre Deva, pe dealul străjuit de monumentul „Semn Dacic” (Sica Dacică). Arată ca un sat adevărat, cu gospodării tradiționale, biserică, inclusiv, o moară, o școală, o vâltoare sau atelierele diverselor meșteșuguri, toate relocate acolo din mai multe colțuri ale județului.

Case vechi de sute de ani

Mai multe case, vechi de sute de ani, ce au fost lăsate în paragină, au fost salvate și readuse la viață, în cadrul Muzeului Satului Tradițional, amenajat la intrarea în orașul Paliei. Satul – muzeu, în aer liber, este împărțit în două sectoare de dimensiuni aproximativ egale, pe aproape câteun hectar, despărțite de pârâul Turdaș, în dreapta este situat „Satul Românesc”, iar în stânga, „Satul European”. Exponatele sunt originale, imobilele fiind demontate sistematic din locul de origine şi reconstituite/restaurate în cadrul muzeului, doar o parte a materialelor folosite pentru aceste lucrări nu sunt cele originale. Cea mai veche casă din cadrul acestui muzeu provine din comuna Bătrâna și a fost construită în jurul anului 1780. De asemenea, complexul muzeal mai cuprinde, printre altele, o altă locuință veche de prin 1812, din satul Roșia Poieni și o alta, din piatră, din localitatea Ceru Băcăinți, din anul 1887 și o alta construită în anul 1910.

Biserica din piatră, ce poate fi admirată în cadrul complexului muzeal, a fost adusă aici ca și școală, așa cum a și funcționat în ultimii ani „de viață”. În ultimii ani a mai fost adusă din satul Valea Bradului, o moară cu acționare electrică, însă de construcție tradițională. S-a lucrat mult la ea, atât la instalația interioară, cât și la acoperișul din țiglă de tip solzi, veche, recuperată și restaurată, bucată cu bucată. Mai există aici și o casa din satul Poiana, din comuna hunedoreană Balșa, ce a fost adusă și ridicată în a doua jumătate a anului 2018. Este vorba despre o construcție deosebită, pe două nivele, jos – piatră, sus – lemn.

În viitor, reprezentanții Muzeului Satului Tradițional au planuri frumoase. Ei își doresc și amenajarea unui amfiteatru în apropiere, cu o scenă în aer liber, destinat unor evenimente culturale, inclusiv festivaluri internaționale.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image