În partea nordică a munților Vâlcan, la 1445 de metri altitudine și 8 kilometri distanță de Lupeni și 12 de Petroșani se află stațiunea Straja. 12 pârtii de schi de dificultăți diferite, de la pârtii pentru începători, la pârtii de dificultate medie sau mare vă așteaptă, iar fiecare dintre acestea are instalație de teleschi, în timp ce cinci dintre pârtii au și instalație de nocturnă.

Ratracuri moderne întrețin pârtiile care însumează 26 de kilometri. Iar cele 25 de tunuri completează necesarul de nea, cu zăpadă artificială. Așadar, chiar și în iernile în care nu ninge suficient, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de adrenalină pe pârtii.

The longest slope is 8 kilometres
Turiștii care aleg să meargă la Straja pot urca atât cu telescaunul, cât și cu telegondola. Cea mai lungă pârtie de aici are mai bine de 8 kilometri. Pe lângă pârtiile de schi a fost amenajată și o pârtie pentru sanie, Pârtia Baloo, unde se află și un telescaun debraiabil. Cine nu știe să schieze are șansa de a învăța pentru că aici sunt mai multe școli de schi, iar pe pârtii poți întâlni și începători de 50 de ani, dar care se descurcă de minune! Trebuie doar să îți dorești!

How to get to Straja
There are two ways to get to Straja: by car, following the road through Lupeni, or by taking the chairlift which starts where the old chairlift used to start. Both ways are relatively fast but we do recommend to use the chairlift because you will have the opportunity to see an amazing view. The slopes are organised in a fan-like position and are covered with snow from November to April due to their placement. There are more than 200 cabins and houses that offer accommodation. For anyone who likes to party there is also a disco.

Holiday and steep adventure!
For every “little” skier there is a special 60-metre long band. Parents who would like to offer their kids an amazing experience can benefit from complete camps, touristic guide, animators, hiking, speleology, climbing, zipline, horse riding, games and many other things. There’s also a lot of stuff to do during summer such as rafting on the Jiu river, paintball, off-road trips, hiking in Retezatul Mic and so on.

Schitul Straja, an unusual story
Dacă ați ajuns la Straja este aproape imposibil să nu vizitați și Schitul Straja. Povestea spune, că în 1996, la Cabana Montana, în ziua de de Sfinții Constantin și Elena, un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama a imprimat pe interiorul sticlei becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după două săptămâni fenomenul s-a repetat. Un călugăr a spus, atunci, că întâmplarea e legată de cei opt sute de ostași care au pierit în zonă în Primul Război Mondial.

În amintirea militarilor români care și-au pierdut viața în prima conflagrație mondială a fost construită Crucea Eroilor. Apoi, aici a fost ridicat schitul din lemn și, ulterior, a fost amenajat și tunelul celor 365 de sfinți, cu un inedit calendar pictat pe o lungime de 57 de metri!

Foto Bogdan Blendea, blendea.ro, Felix Milica

Rate us and Write a Review

Your Rating for this listing

angry
crying
sleeping
smily
cool
Browse

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image