În partea nordică a munților Vâlcan, la 1445 de metri altitudine și 8 kilometri distanță de Lupeni și 12 de Petroșani se află statiunea Straja. 12 pârtii de schi de dificultăți diferite, de la pârtii pentru începători, la pârtii de dificultate medie sau mare vă așteaptă, iar fiecare dintre acestea are instalație de teleschi, în timp ce cinci dintre pârtii au și instalație de nocturnă.

Ratracuri moderne întrețin pârtiile care însumează 26 de kilometri. Iar cele 25 de tunuri completează necesarul de nea, cu zăpadă artificială. Așadar, chiar și în iernile în care nu ninge suficient, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de adrenalină pe pârtii.

Cea mai lunga pârtie, 8 kilometri

Turiștii care aleg să meargă la statiunea Straja pot urca atât cu telescaunul, cât și cu telegondola. Cea mai lungă pârtie de aici are mai bine de 8 kilometri. Pe lângă pârtiile de schi a fost amenajată și o pârtie pentru sanie, Pârtia Baloo, unde se află și un telescaun debraiabil. Cine nu știe să schieze are șansa de a învăța pentru că aici sunt mai multe școli de schi, iar pe pârtii poți întâlni și începători de 50 de ani, dar care se descurcă de minune! Trebuie doar să îți dorești!

Cum ajungem la Statiunea Straja

Pentru accesul în stațiune există două variante: prima, cu autoturismul, pe drumul din Lupeni sau cu telegondola care pleacă din punctul de pornire a telescaunului vechi. Ambele variante sunt relativ rapide, însă noi vă recomandăm să optați pentru telegondolă: ascensiunea vă va oferi priveliști de o rară frumusețe și o panoramă splendidă asupra întregii Văi a Jiului. Pârtiile sunt dispuse în formă de evantai și, grație faptului că au fost amenajate pe versantul nordic al masivului, au zăpadă din noiembrie până în aprilie. Mai bine de 200 de case de vacanță, cabane și pensiuni oferă diferite variante de cazare. Pentru cei care doresc distracție, există aici și o discotecă.

Localizare pe harta Statiunea Straja – Google Map

Vacanță și aventură montană!

Pentru schiorii foarte mici există aici și o bandă cu o lungime de 60 de metri. Părinții interesați să le ofere copiilor o vacanță la munte trebuie să știe că au la dispoziție variante de tabere cu pensiune completă, ghid turistic și animatori, drumeții, activități de descoperire a naturii, speologie, cățărare, cascadă, tiroliană, drumeții, orientare cu busola, echitație, activități sportive, jocuri, dar și animație. Și adulții care vin în Statiunea Straja vara se pot bucura de o mulțime de activități de vacanță inedite: rafting pe Jiu, paint-ball, excursii off-road, vizitări de peșteri, drumeții în Retezatul Mic, dar și excursii cu microbuzele sau autocarele.

Schitul Straja, o poveste neobișnuită

Dacă ați ajuns la Statiunea Straja este aproape imposibil să nu vizitați și Schitul Straja. Povestea spune, că în 1996, la Cabana Montana, în ziua de de Sfinții Constantin și Elena, un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama a imprimat pe interiorul sticlei becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după două săptămâni fenomenul s-a repetat. Un călugăr a spus, atunci, că întâmplarea e legată de cei opt sute de ostași care au pierit în zonă în Primul Război Mondial.

În amintirea militarilor români care și-au pierdut viața în prima conflagrație mondială a fost construită Crucea Eroilor. Apoi, aici a fost ridicat schitul din lemn și, ulterior, a fost amenajat și tunelul celor 365 de sfinți, cu un inedit calendar pictat pe o lungime de 57 de metri!

Foto Bogdan Blendea, blendea.ro, Felix Milica

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image