Zeci de automobile de epocă, ce aparțin unor colecționari din Hunedoara, dar și din județe învecinate, și-au dat întâlnire, la sfârșitul săptămânii trecute, în incinta complexului Arsenal Park Orăștie, la „Retro Parada Toamnei”.
Un camion militar, între cele mai valoroase autovehicule de la retro paradă
Cea mai vârstnică participantă la acest eveniment a fost o Volga, fabricată în 1956, al cărei proprietar este din județul Bihor. De asemenea, una din cele mai valoroase piese de la eveniment a fost un Mercedes Benz UNIMOG, un camion militar, ce aparține unui cetățean german, stabilit în municipiul Deva. De asemenea, vizitatorii care a mai admira și alte autovehicule militare, precum ARO M461 și Volkswagen RT, achiziționate de la Armată și recondiționate de către proprietari.
Promovează și obiectivele turistice din județ
Întâlnirea din acest an a posesorilor de automobile retro a fost organizată într-un spațiu restrâns, din pricina pandemiei de coronavirus.
„Acest an a fost unul mai delicat, din pricina pandemiei de Covid-19, motiv pentru care am și organizat evenimentul într-un cadru mai restrâns. Practic, au fost prezenți strict vizitatorii care au trecut pragul parcului cu tematică militară de la Orăștie. De obicei, organizăm aceste evenimente în spații publice, în locuri cu încărcătură istorică, marcante pentru județul nostru, tocmai din dorința de a promova aceste locuri. La fiecare eveniment, îi conducem pe participanți la diferite obiective turistice din județ, iar în acest an am ales Muzeul „Aurel Vlaicu”, din localitatea cu același nume”, a declarat, pentru GO Hunedoara, secretarul Retromobil Club Romania – filiala Hunedoara, Alex Szekely.
Automobilele autohtone, prezente în număr mare
La evenimentul din acest an, au fost prezente 40 de autovehicule de epocă, ce aparțin unor colecționari din Hunedoara, Bihor, Cluj și Caraș-Severin. Dintre acestea, majoritatea au fost de fabricație românească, primul model Dacia, 1100, ARO, Olcit, Trabant, mașini de fabricație germană, dar și un Triunph Spitfire, o mașină englezească, fabricată în 1970. Toate au un farmec aparte, iar valoarea lor crește de la an la an. În ce privește întreținerea unui astfel de automobil de epocă, aceasta este destul de costisitoare, spun organizatorii evenimentului, îndeosebi în ce privește automobilele autohtone, pentru care proprietarii găsesc cu greu piese de schimb.