Momente spectaculoase, pline de dinamism, sensibilitate și emoție vor face parte din „meniul” de anul acesta al ediției cu numărul trei al „Deva Jazz Festival”. Artiști din România, din județul Hunedoara, dar și din Germania, Franța, Lituania și Serbia vor urca pe scena amplasată în Parcul Cetate din municipiul Deva, în perioada 27-30 august.
Jazz în aer liber, în perioada 27 – 30 august, începând cu ora 11:00, în Parcul Cetate din Deva
Organizatorii acestui eveniment au muncit mult în ultima perioadă, pentru ca toate detaliile să fie puse la punct.
„Am muncit mult pentru acest festival și pentru a aduce în fața publicului trupe de calitate din lumea jazz-ului. Îi așteptăm pe toți cei care doresc să ne fie alături, în perioada 27-30 august în parcul de la poalele cetății, pentru a savura alături de noi muzica de calitate oferită de muzicienii care vor urca pe scenă. În acest an, cea de-a treia ediție va fi una mai altfel, din cauza restricțiilor pe care le avem din cauza pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, am reușit să punem la punct toate detaliile, pentru ca oamenii să fie în siguranță și să fie respectate și normele în vigoare. Le mulțumim tuturor pentru sprijin și Primăriei Municipiului Deva pentru suport și înțelegere”, a declarat pentru GO Hunedoara, Mircea Goian, directorul artistic al Deva Jazz Festival.
„De la jazz-ul clasic la cele mai noi forme de exprimare artistică, iubitorii de jazz au ocazia să se bucure de libertatea creatoare a unor artiști desăvârșiți. Diversitatea stilurilor este asigurată și în acest an, fiecare grup propunând un program complex unde instrumentele specifice muzicii de jazz slujesc admirabil talentul și profesionalismul muzicienilor invitați. Ne bucurăm că putem să scriem împreună cu devenii o nouă filă în frumoasa și ofertanta poveste a acestui apreciat festival”, a declarat Cristian Fodor, șef Serviciu Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Cine sunt artiștii care vor urca pe scenă
MUNTET (RO) – 27 august
Muntet este un must-see-live quartet cu patru muzicieni consacrați în sfera muzicii creative: Jazz contemporan într-o abordare viscerală, cu shifturi subtile în care se regăsesc elemente din muzica electronică și Hip-Hop. O muzică proprie, inspirată din lumea lui J. Dilla și J. Coltrane, cu un groove super dansant, suprapus cu explorări care pornesc de la balade și se întind până la free-jazz imersiv. Toate sub semnul eliberării emoției colective. Cei 4 vă așteaptă mereu la o reprezentare artistică a relației vitale dintre om și sunet.
MUNTET vor urca pe scena Deva Jazz Festival în seara de joi, 27 august 2020 în următoarea formulă:
Alex Munte – Sax Tenor
Alex Cos – Chitară
Sandor László – Bass/Synth
Sergiu Fanica – Tobe/Fx
Amalia Gaiță (RO) – 27 august
Amalia Gaiță a început să cânte de la 6 ani, participând încă de atunci la competiții vocale și implicându-se în proiecte interesante. Pentru ea muzica înseamnă joacă, căutare și experiment. A copilărit cu muzica lui Clapton sau Sade, cochetând cu jazz-ul, soul-ul și uneori rock-ul.
Primul album semnat Amalia Gaiță a fost lansat în 13 decembrie 2017. „Melting Sun” este un material energic, colorat, care aduce emoție și intimitate, printr-o fuziune de jazz-soul-funk-rock alternativ. Alături de trupa ei, Vlad Cotruș – chitară, Mihai Moldoveanu (prietenul festivalului nostru încă de la prima ediție) – chitară bas, Adrian Schiopu – tobe, Amalia urmărește jocul și improvizația, atingând surprinzătoare câmpuri emoționale, prin stilul eclectic și structurile contemporane, cu accente vintage.
EMIL BÎZGĂ SMOOTH TRUMPET (RO) – 27 august
Prestigiosul trompetist american de origine română Emil Bîzgă va fi prezent la festivalul de la poalele cetății. Emil Bîzgă va aduce pe scena Festivalului de Jazz din Deva în data de 27 august 2020, un spectacol rafinat în care mesajul său va sădi în inimile spectatorilor dragoste și compasiune: „Emil Bîzgă Smooth Trumpet”.
Considerat unul dintre cei mai buni trompetişti români, Emil Bîzgă s-a născut pe 23 iunie 1971, la Iaşi, într-o familie de muzicieni. Şi-a desăvârşit studiile muzicale în Bucureşti, la Conservator, locul în care a descoperit şi pasiunea pentru jazz.
Cu un master în trompetă clasică la Malmo (Suedia) şi trompetă de jazz la Hanovra (Germania) şi Universitatea Rutgers din New Jersey, Emil Bîzgă a colaborat îndeaproape cu artişti de renume precum Hakan Hardenberger şi Wynton Marsalis, care i-au definitivat stilul şi tehnica muzicală şi i-au incitat curiozitatea de a îmbina diverse categorii muzicale – muzica clasică, jazzul sau folclorul balcanic -, reuşind să aducă un element de noutate în arena muzicală internaţională. Stilul muzical al lui Emil Bîzgă se caracterizează printr-un amalgam de experienţe diverse alături de orchestre de muzică clasică sau de jazz, o mixtură de sunete contrastante, inedite pentru jazzul modern.
Pe scena Deva Jazz Festival, „Emil Bîzgă Smooth Trumpet” vor fi:
Ana Maria Galea – voce
Alex Man – chitară
Daniel Csikos- pian
Mike Alex – bas
Adi Tetrade – tobe
Emil Bizga – trompetă
GROOVE GARDEN BY SORIN ZLAT (RO) – 28 august
Groove Garden este un proiect de jazz-funk, inițiat de binecunoscutul pianist Sorin Zlat, ce reunește muzicieni experimentați cunoscuți pe scena jazz-ului românesc și internațional. Stilurile pe care le abordează grupul sunt: Gospel, Funk, R&B, Soul, Fusion etc. repertoriul fiind format din piese reorchestrate de la artiști celebri precum: Gregory Porter, Earth Wind And Fire, Stevie Wonder, Lalah Hathaway, precum și compoziții proprii.
Sorin Zlat – keys & band leader
Robert Patai – voce
Răzvan Trifan– sax
Alex Man – ghitară
Răzvan Cojanu – bas
Laurentiu Ștefan – baterie
BLAZZAJ (RO) – 28 august
O lume plină de imaginație, sarcasm, umor și visare este adusă în această ediție la Deva Jazz Festival într-un dispozitiv numit BLAZZAJ.
Călătoria funk a început în 1998, când un grup de muzicieni provenind din diferite genuri muzicale (de la jazz, la muzică clasică și până la hardcore) au inventat un dispozitiv complex, plin de dinamism și culoare, alimentat cu explozii de energie, scris în oglindă și citit BLAZZAJ.
Clădiri și mașini ce dansează, ghetouri de aur, orătănii personificate, sarcasm, umor și visare – se regăsesc toate în poveștile Blazzaj, o trupă în permanentă schimbare, ce aduce cu fiecare apariție prospețime și energie în peisaj.
Valentin Potra – tobe
Sergiu Cătană – percutie, percuție electronică
Alexandru Pascu – chitară bas
Gabriel Almasi – chitară, synth
Petrică Ionuțescu – trompetă, clape
Lucian Nagy – saxofon, instrumente de suflat
Vlad Faur – trombon bas
Octavian Horvath – voce
VIKTORIJA GECYTE –VIK VIBES QUARTET (LTU) – 28 august
Viktorija Gecyte va concerta la Deva Jazz Festival în seara de 28 august 2020 cu al său Vik Vibes Quartet în următoarea componență:
Viktorija Gečytė – voce
Nicholas Thomas – vibrafon
Peter Giron – contrabas
Mourad Benhammou – tobe
STEEL JAZZ QUARTET & The Guests – Deva (RO) – 29 august
Proiectul Steel Jazz a fost inițiat de către Mircea Goian la Hunedoara în anul 2010 și a avut mai multe variante de-a lungul timpului: Steel Jazz Trio, Steel Blues și Steel Jazz Quartet.
Programul grupului Steel Jazz Quartet a fost conceput ca o reprezentare a stilurilor Swing, Bossa Nova și Blues acoperind perioada anilor ’30-’40. Piesele care formează repertoriul grupului sunt din vremea în care se cânta in aceste stiluri. Pe lângă o serie de piese instrumentale reprezentative, majoritatea creațiilor abordate se axează pe lucrări de dans, care erau executate în cluburi, foarte numeroase la acea vreme, fiind scrise de compozitori care de cele mai multe ori erau și interpreți. În ultimii ani repertoriul grupului s-a îmbogațit și cu lucrări muzicale din creația blues. Ținand cont de aptitudinile și de interesul membrilor actuali ai grupului Steel Jazz Quartet pentru aceasta perioadă muzicală, lucrurile au decurs firesc. Ar mai fi de remarcat faptul că orchestrațiile au fost adaptate la instrumentele la care cântă muzicienii, partea de improvizație rămânând la îndemâna interpreților.
La Deva Jazz Festival 2020, grupul vă propune şi lucrări in interpretare vocală susţinute de către Cornelia Irimiea, Delia Baltariu şi Ana Maria Sân.
Steel Jazz Quartet & The Guests – Deva (RO):
Mircea Goian – bass
Turi Zoltan – chitară
Călin Sân – claviaturi
Gabriel Hărăguș – tobe
NAKED (SRB) – 29 august
Numele trupei este Naked și sunt o formație de elită pentru colaborări muzicale, cu rădăcini ferme în mixul unic de muzică urbană globală cu muzică din Balcani, world music și bucuria free – jazz-ului. Amestecul solid realizat de Naked între moștenirea tradițională muzicală a Balcanilor, swing și free – jazz reprezintă coloana sonoră în căutarea permanentă a trupei pentru identitate muzicală adevărată.
NAKED vor concerta la Deva în componența:
Goran Milosevic – tobe
Branislav Radojkovic – chitară bass
Djordje Mijuskovic – vioară
Ivan Teofilovic – saxafon
Jeff Cascaro – love & blues in the city (GER) – 29 august
Solistul de jazz Jeff Cascaro a făcut ca soul jazz-ul să fie popular în Europa ca niciodată în ultimii ani. Acum apelează la jazz-ul clasic cu aceeași pasiune, dar rămâne fidel unei colorații de bază bluesy în selecția melodiilor și baladelor. Astfel, noul program de scenă „love & blues in the city” alternează între piesele de jazz clasice și numerele de rhythm’n blues sau blues. Însă muzica este cântată cu o lejeritate jazzistică și știe cum să combine casualitatea swingului cu asprimea pământeană a bluesului.
Acest program variat este prezentat la Deva într-un cvartet splendid, cu mult spațiu pentru dinamică și subtilități vocale. Rezultatul este o muzică foarte emoționantă, cu o mulțime de părți dansante, amestecând părțile vocale cele mai fine cu improvizații. În centrul acțiunii se află vocea caldă a lui Jeff Cascaro, care acționează în tradiția marilor cântăreți de jazz. Muzică pentru orele târzii.
Jeff Cascaro a creat o estetică sonoră impresionantă cu albumele sale de studio din trecut. Albumele Soul of a Singer (2006), Mother and Brother (2008), The Other Man (2012) și Love and Blues in the City (2017) sunt documente sonore atemporale ale soul jazz-ului.
RAZZLE DAZZLE (SRB) – 30 august
Razzle dazzle se străduiește să păstreze și, cu proiectul său concert, energia plină de viață și atmosfera pozitivă pe care muzica dance a adus-o în anii 30, 40 și 50, secolul XX, jucând cu elemente de blues, swing, boogie – woogie, sări și jive. Razzle Dazzle își propune să păstreze și cu proiectul său de muzică energică, veselă și atmosfera pozitivă tipică pentru muzica dance din anii 30, 40 și 50, combinând elemente de blues, swing, boogie – woogie, jump & jive.
Ivana Pantic cu trupa sa Razzle Dazzle vor urca în 30 august pe scena Deva Jazz Festival.
JAZZAPPELLA (RO) – 30 august
Jazzappella este un proiect inițiat în 2006 de Zoltán András, cÂntăreț, pianist de jazz și compozitor.
Grupul Jazzappella și-a creat o exprimare muzicală proprie ce se desfășoară între piese clasice de jazz și compoziții proprii originale, precum și hituri pop și piese binecunoscute din coloane sonore de film, făcând accesibilă sonoritatea muzicii lor melomanilor în general, cât și connoiseur-ilor în ale muzicii.
Solouri improvizate de jazz se întrețes cu voci scrise în acorduri armonice strânse, în tradiția autentică a aranjamentelor a cappella și de jazz vocal, pe care Jazzappella o continuă în maniera sa proprie, originală și plină de creativitate și de prospețime.
Jazzappella (decembrie 2019)
Adina Răducan – soprană
Andrada Crețu – soprană
Marta Popovici – alto
Zoltán András – tenor
Teo Manciulea – bariton
Alexandru Grăjdeanu – bas
BOTTICELLI BABY (GER) – 30 august
Trupa germană Botticelli Baby va concerta pentru prima dată în România la Deva Jazz Festival și vor închide În Stil ediția 2020 a festivalului de la poalele cetății.
Lansați în zona Ruhrpott în 2018, cu un stil și un sunet inimitabil, Botticelli Baby și-au lansat albumul de debut „Junk” (Unique Records) primind aprecierea largă a criticilor. Au pornit anul 2019 în forță, performând un șir de show-uri sold-out în toată Germania. După ce au participat la peste 30 de festivaluri, precum jazzahead !, c / o Pop, Oldenburger Kultursommer și Festivalul Skandaløs, Botticelli Baby s-au aventurat dincolo de granița germană. Au petrecut restul anului pe drum, animând cluburi și festivaluri în aer liber cu sunetul lor dinamic.
Albumul lor „Junk” a preluat și a prelucrat o varietate de stiluri, amestecându-le și dezvoltându-le într-un sunet propulsiv și exploziv, care a devenit marca Botticelli Baby.
La ce se poate aștepta publicul Festivalului de Jazz de la Deva când va ajunge trenul zgomotos Botticelli Baby? O dispoziție care se mărginește cu extazul. Găleți de transpirație. O meditație a sunetului care zguduie sufletul. Muzica este îndrăzneață și cinstită, pură și de înaltă calitate – și este puternică. Zvâcnește și înaintează ca o avalanșă. Este ceva de care să te bucuri, să experimentezi și să te lași purtat. Statul pe scaun este posibil, dar nu este ușor.
Formația își schimbă direcția, se clatină și plutește înainte și veți avea nevoie în cele din urmă de aer, dar ei vor continua. Cei șase membri distincți dau tot ceea ce știu instrumentelor lor și nu renunță niciodată. Râd, se mișcă și cântă ca o unitate urlătoare și zguduitoare, iar publicul este mereu invitat să se alăture petrecerii lor.
Botticelli Baby mișcă!
Marlon Bösherz: contrabas / vocal
Alexander Niermann: trompetă
Jörg Buttler: chitară
Lucius Nawothnig: pian
Tom Hellenthal: tobe
Max Wehner: trombon