Racul de ponor (ponoare) – Austropotamobius torrentium, o specie tot mai rar întâlnită în Europa, se găsește în județul Hunedoara, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Specialiștii de aici spun că, arealul protejat în care se află oferă posibilitatea speciei să se perpetueze. Astfel, o parte din populația crescută în Parc ar putea să plece ulterior înspre țări în care este pe cale de dispariție.
Racul de ponor este o specie de rac care crește până la 10 centimetri lungime, pe spate este de culoare maronie, iar abdomenul crem. Originar din Peninsula Balcanică, actualmente este răspândit în mai multe țări cum ar fi Ungaria, Austria, Slovacia, Croația, Germania, Elveția, Italia, Franța. În România, se găsește în munții Apuseni și sud-vestul munților Carpați, la poalele munților. În unele zone distribuția lui se suprapune cu racul de râu (Astacus astacus).
Pepinieră pentru Europa
„Cu o distribuție de doar câteva populații în țările menționate, racul de ponor este una dintre cele mai periclitate specii de rac din Europa. Prezența în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina conferă racului posibilitatea de a da naștere unor populații semnificative la nivel european sub tutela și protecția Administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina”, a precizat pentru GO Hunedoara, reprezentantul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Cătălina Drăgoi.
Racul de ponoare este foarte sensibil la poluare și la deficitul de oxigen, spun specialiștii.