În Muzeul Comunismului de la Hunedoara sau mai exact Expoziția permanentă „Pașii României prin comunism spre democrație”, te întâmpină mii de lucruri pe care nu te aștepți să le vezi. Fiecare obiect din colecția hunedoreanului Romică Bîrsan este unic și aduce cu el un crâmpei din viața unei generații. Așa sunt și povestioarele ce însoțesc două dintre obiectele din muzeu. Este vorba despre masa tăcerii, realizată din inox, în Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, în vremea comunismului, și o scrumieră, din metal, care abia după ce a fost curățată de scrumul istoric și-a dezvăluit povestea.
Masa tăcerii, realizată din inox, în combinat
Emoționante și captivante sunt poveștile fiecăruia dintre exponatele pe care Romică Bîrsan, curatorul Expoziției permanente „Pașii României prin socialism spre democrație”, le-a strâns în ani de căutări. Ani în care a reușit să recreeze, ca într-un puzzle, o epocă, numită Epoca de Aur. Aici se regăsesc viețile unor oameni ce au trăit acele vremuri, cu frumusețea și greutățile lor.
Unul dintre exponatele care-ți atrag privirea este miniatural, realizat din inox, la Combinatul Siderurgic Hunedoara, după cum mărturisește curatorul expoziției. Este vorba despre o reproducere a Mesei Tăcerii, una din marile capodopere ale sculptorului gorjean Constantin Brâncuși, ce este expusă în parcul central din Târgu Jiu.
„Am cumpărat această piesă în urmă cu 5-6 ani, de la piața de vechituri din Hunedoara. Piesele sunt foarte frumos realizate, din inox, în combinat, în perioada comunistă. Cel mai probabil a fost realizată pentru a fi oferită cadou unei persoane”, a povestit, pentru GO Hunedoara, Romică Bîrsan, fondatorul al Muzeului Comunismului din Hunedoara, curator al Expoziției „Pașii României prin socialism spre democrație”.
Scrumieră realizată în 1970, cu imaginea Daciei 1300
Un alt exponat pe care Romică Bîrsan l-a salvat este o scrumieră.
„Când am cumpărat această scrumieră nu știam ce se ascunde sub scrumul istoric care se pietrificase pe ea. Am luat-o de la un domn învârstă, care vindea diverse lucruri, la o masă din Piața Mare din Hunedoara, pentru a-și cumpăra o pâine. Am ajuns acasă și după ce am reușit să curăț scrumiera am observat imaginea cu Dacia 1300, și anul fabricației 1970”, spune Romică Bîrsan.
Mii de exponate cu povești uimitoare
Mii de exponate vă așteaptă să le admirați și să le aflați poveștile, iar între acestea se numără uniforme militare, insigne. Într-o încăpere a fost amenajată o sală de clasă cu tabla neagră, planșe, catedră, bănci, învățătoarea și elevii, rechizite, uniforme școlare și tot soiul de alte lucruri. De asemenea, într-o altă încăpere este amenajată sufrageria, cu o sumedenie de lucruri pe care majoritate românilor le aveau în case. Piese de mobilier, chiar și televizorul pe care trona câte un mileu din macrame pe care era așezat peștele din sticlă.
Expoziția permanentă „Pașii României prin socialism spre democrație”, este, pentru tineri, o lecție de istorie, iar pentru cei care au trăit în acele vremuri dinainte de 1990, acest loc reprezintă o întoarcere în timp.
Dacă drumurile vă duc zilele acestea prin Hunedoara dați o fugă și până la Muzeul Comunismului, aflat pe strada Cloșca, nr. 2, într-o zonă accesibilă pentru turiștii care sunt în drum spre sau dinspre Castelul Corvinilor. Vă așteaptă multe surprize și povești uluitoare!
Muzeul este deschis zilnic între orele 11:00 și 20:00, iar tarifele de intrare sunt: 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru copii. Grupurile de minimum 10 persoane beneficiază de tariful de 15 lei/persoană, iar cele de copii, de 10 lei/persoană.