Unul dintre obiectivele turistice demne de vizitat, în aceste zile, în Hunedoara, este Muzeul comunismului sau, mai exact, Expoziția permanentă „Pașii României prin socialism spre democrație”. Acesta este locul în care nostalgia și curiozitatea se împletesc perfect. Aici, fiecare lucru are o poveste fascinantă, fiind o adevărată lecție de istorie pentru tineri, iar pentru cei care au trăit în acele vremuri, dinainte de 1990, acest loc reprezintă o întoarcere în timp.
Ghidajul este inclus în prețul biletului de acces, iar dacă veți avea ocazia să-l întâlniți pe fondatorul acestui muzeu, Romică Bîrsan, ceea ce este foarte probabil să se întâmple, atunci cu certitudine veți pleca cu tolba plină de informații și povești. Acest om este o adevărată enciclopedie și răspunde fără să clipească la orice întrebare legată de fiece obiect pe care îl deține în muzeu. Cu siguranță veți avea o experiență de neuitat și veți afla lucruri interesante despre perioada comunismului și post – comunistă, ori vă veți aminti cu nostalgie de anii copilăriei.
„Vă așteptăm cu bucurie, în aceste zile, pentru a afla povești fermecătoare și pentru o întoarcere în timp, în vremea copilăriei, când lucrurile erau atât de simple și frumoase. Muzeul va fi deschis în fiecare zi, iar programul va fi în fiecare zi de la 11:00 la 20:00”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Romică Bîrsan, fondatorul Muzeului Comunismului din Hunedoara, curator al expoziției „Pașii României prin socialism spre democrație”.
Cinci încăperi cu viețile unor generații
În cele cinci încăperi ale clădirii, miile de exponate prind parcă viață, îndeosebi datorită poveștilor pe care fiecare le are. De la jucării, insigne, uniforme școlare și militare, la mobilier și obiecte ce se regăseau în aproape toate casele românilor, televizorul cu peștele din sticlă deasupra, o mașină de cusut fabricată în România, dar și numeroase obiecte din sfera industrială, inscripții, pancarte, avertizări vechi, toate sunt originale și redau viața așa cum era ea în acea perioadă numită Epoca de Aur.
Într-o încăpere a fost amenajată o sală de clasă cu tabla neagră, planșe, catedră, bănci, învățătoarea și elevii, rechizite, uniforme școlare și tot soiul de alte lucruri. O impresionantă colecție de păpuși Barbie și jocuri de lego sunt, de asemenea, pregătite să îi întâmpine pe vizitatori.
Vizitatorii sunt invitaţi şi în „sufragerie”. Aici, sunt așezate o sumedenie de lucruri pe care majoritate românilor le aveau în case. Piese de mobilier, chiar și televizorul pe care trona câte un mileu din macrame pe care era așezat peștele din sticlă.
Într-o altă încăpere există un mic bar, câteva rafturi din magazinul de altădată și anticamera unui dispensar medical.
De la Dacia 1100, la Trabant, Lăstun ori Tico, la Duster
România are o istorie fascinantă în domeniul producției auto, cu o serie de modele unice și inovatoare care au fost produse pe parcursul anilor. O serie de autovehicule au fost fabricate în perioada comunismului, multe dintre ele fiind extrem de apreciate în afara granițelor țării. Machete ale acestor autovehicule și-au făcut apariția și în Muzeul Comunismului din Hunedoara pentru a întregi colecția specifică acelor vremuri. Sunt expuse, însă, și „mașinuțe” fabricate după 1989.
Muzeul este deschis zilnic, între orele 11:00 și 20:00. Prețul unui bilet de accesste de 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru copii. Grupurile de minimum 10 persoane beneficiază de tariful de 15 lei/persoană, iar cele de copii, de 10 lei/persoană.
Muzeul se află pe strada Cloșca, nr. 2, într-o zonă accesibilă pentru turiștii care sunt în drum spre sau dinspre Castelul Corvinilor.