Doinele regretatului interpret de folclor Drăgan Muntean vor răsuna din nou, în locurile în care acesta a crescut și pe care le-a iubit și cântat cu atâta mândrie, Ținutul Pădurenilor. Urmează, așadar, două zile de folclor, sâmbătă și duminică (28-29 august), în Poienița Voinii, în cadrul Festivalului Pădurenilor „Drăgan Muntean”, ajuns la cea de-a 40-a ediție.
Evenimentele vor începe sâmbătă, cu o Nedeie pădurenească, foc de tabără și foc de artificii, iar duminică, vor continua cu o slujbă de pomenire a îndrăgitului rapsod, vizită la Casa memorială care-i poartă numele, și continuă cu un adevărat regal de muzică populară susținut de îndrăgiți interpreți de folclor.
„Vom organiza, în curtea casei în care a crescut îndrăgitul interpret de folclor, câteva evenimente, la care vor fi prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara, reprezentanți ai UAT din zonă, primari de la Lelese, Ghelari și Bunila, cunoscuți ai interpretului și nu în ultimul rând familia acestuia. În curtea casei va fi oficiată și o scurtă slujbă de pomenire, iar cei prezenți vor susține alocuțiuni despre viața și cariera îndrăgitului rapsod popular. De asemenea, grupurile folclorice din zonă vor avea prestații legate de tradițiile și obiceiurile din zonă, care i-au fost atât de dragi celebrului interpret”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Radu Barb, președintele Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, instituție care are are în administrare Casa memorială „Drăgan Muntean” de la Poienița Voinii.
S-a bucurat de o deosebită popularitate și a făcut cunoscut ținutul copilăriei sale
Drăgan Muntean a fost cunoscut, în special, pentru frumoasele sale doine și melodii specifice locurilor natale, Ținutul Pădurenilor. Era considerat cel mai iubit fiu al pădurenilor, fiind unul dintre cei mai apreciați interpreți de folclor din Ardeal. S-a bucurat de o deosebită popularitate, pe parcursul unei cariere care a durat 20 de ani. Însă, în 20 aprilie 2002, îndrăgitul artist s-a stins din viață, la Târgu Mureș, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Avea doar 47 de ani, iar la înmormântarea sa, ce a avut loc în satul hunedorean Leșnic, unde locuia împreună cu familia sa, au luat parte o mulțime de oameni care au dorit să îl conducă pe ultimul drum, trecerea sa la cele veșnice fiind considerată o mare pierdere pentru iubitorii folclorului românesc autentic.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul local al comunei Bunila, Primăria și Consiliul local al comunei Ghelari.