Departe de tumultul de necontenit al orașului, într-o poiană așezată sub crestele falnice ale Muntelui Vulcan, turiști de peste tot sunt așteptați să-și tragă sufletul și să se umple de pace și de tihnă, într-o zonă de o frumusețe ireală, în mijlocul naturii. Un loc simplu și „fain”, cum zic ardelenii, tainic, pe un tărâm de poveste, în care poți să te „hodinești” în voie, relaxându-te sub stele, la lăsarea nopții, sau privind în zare, ziua, de pe culmea dealului, panorama deosebită care se desfășoară dinaintea ochilor.

Locul se află la aproximativ 24 de kilometri de Brad, în localitatea Buceș -Vulcan, din comuna hunedoreană Buceș, iar proprietarii lui l-au denumit „Hodinarium” – de la arhaicul „hodină”, fiind un altfel de camping, unul stilat, în care drumeții își pot „încărca bateriile” în același confort pe care îl oferă și camerele unui hotel, într-un cadru natural deosebit.

Lux în mijlocul naturii, cu „apuZENii” locatari temporari

La „Hodinarium” timpul parcă stă în loc. „ApuZENii”, cum sunt numiți oamenii care pășesc pe acest loc parcă magic, vin aici pentru a smulge un pic din liniștea naturii, bucurându-se de un peisaj care îți taie la propriu respirația, dar fără a renunța, în același timp, și la confortul urban. Fiecare cort dispune de baie proprie – ceea ce puține glamping-uri din România (cum li se spun acestor camping-uri cu stil) oferă, la acest moment, precum și o mică terasă, în aer liber, de unde turiștii au prilejul de a admira, în întunericul nopții, cerul înstelat și măreția lunii, în liniștea desăvârșită care învăluie acest loc.

Camping-ul pune la dispoziție locuri de cazare în corturi spațioase și foarte chic, suspendate pe punți din lemn, construite deasupra solului. Pete albe, în verdele crud al ierbii, corturile sunt amenajate în condiții de top, fiind mobilate cu stil și dotate cu absolut tot ceea ce este necesar, pentru o ședere cât mai plăcută a celor care aleg să se cazeze în acest loc. De îndată ce pășești în interior, uiți că ești, de fapt, într-un cort. Totul arată exact ca într-o cameră, diferența fiind făcută doar de peisajul din jur. Locul adăpostește cinci corturi și fiecare dintre acestea poate acomoda până la trei persoane. Acestea sunt mobilate fiecare cu pat, noptiere, fotolii. Prosoapele și lenjeriile de pat sunt asigurate, iar energia electrică este furnizată cu ajutorul panourilor solare.

Locația mai dispune și de o mini-bucătărie complet echipată, grătar și disc, iar celor care doresc să savureze și o „poțiune” magică ardelenească li se pune la dispoziție ceaunul încins bine de tot pe foc. De asemenea, vizitatorii locului se mai pot relaxa și într-un ciubăr, iar confortul este completat de frumusețea zonei din împrejurime care îmbie la drumeții.

O idee izvorâtă în pandemie, a doi tineri hunedoreni

„Hodinarium” este destinația celor care doresc să petreacă câteva zile în mijlocul naturii, evadând din nebunia urbană, și ideea a doi tineri hunedoreni, stabiliți în București, dar pe care pandemia “i-a împins” mai aproape de casă. Soții Iulia și Emil Ciucur, proprietarii locului, au transformat un teren al bunicilor într-un „glamping” minunat, căutat acum de tot mai mulți turiști, mulți și de dincolo de hotare. De ce „Hodinarium”? Pur și simplu, de la „hodină”, cuvânt din dulcele grai ardelenesc, care se potrivește ca o mănușă acestui loc.

Ideea ne-a venit anul trecut, când, din cauza pandemiei, am venit și am stat mai mult aici, la bunica, în Buceș -Vulcan. De fiecare dată când postam în mediul online câte o fotografie, reacțiile erau “Wow!” și toată lumea ne întreba unde suntem și unde se află acest loc minunat. Și atunci ne-am gândit să amenajăm acest glamping. În luna iunie anul acesta am deschis, iar cei care vin sunt încântați. Avem destul de mulți turiști, cel puțin weekend-urile sunt complet ocupate. Nici nu am apucat foarte bine să ne dezmeticim și am și avut foarte multe cereri.

Totul a venit așa, dintr-o dată. Majoritatea oaspeților vin aici pentru peisaj, pentru că, de pe terasa fiecărui cort, în zare se vede Muntele Vulcan, iar lumea este încântată. Am avut și turiști din străinătate, între care și câțiva francezi ce lucrează în Slovacia și care ne-au găsit în mod total întâmplător, venind special la locația noastră”, a povestit, pentru Go Hunedoara, Iulia Ciucur.

Atmosferă feerică creată, în strălucirea lunii

Fie că aleg să străbată cu piciorul zona de la poalele Muntelui Vulcan – arie protejată, sau pur și simplu să se bucure de aerul curat și frumusețea peisajului, turiștii care ajung la „Hodinarium” descoperă un loc ce oferă condiții excelente de cazare, în care pot să stea în tihnă, aproape de natură și magia ei, beneficiind, în același timp, de toate facilitățile lumii moderne. Pentru o zi sau două ori, poate, și mai mult, „ApuZENii” se bucură de un peisaj încântător, deranjat doar de foșnetul naturii, iar noaptea, când „perdeaua” de stele îmbracă cerul și corturile sunt luminate, atmosfera feerică pune stăpânire pe acest loc.

Oamenii care locuiesc în orașe mari apreciază foarte mult ceea ce avem noi aici, pentru că e natura nealterată. Platformele noastre nu au un impact atât de mare asupra mediului. Am încercat să folosim cât mai multe elemente naturale. Energia electrică este pe panouri solare. Apa, de la un izvor din zonă. Fiecare cort are lângă baie proprie, cu apă caldă. Dispunem și de o mini-bucătărie, un „fire -pite” – o vatră de foc. Oamenii care vin, și pe care noi îi numim „apuZENi”, stau două ori maximum trei zile.

Am avut oaspeți care au venit de la sute de kilometri distanță special pentru acest loc. Unii aleg să facă drumeții. Muntele Vulcan are circuite marcate, se pot face plimbări și pe dealurile din împrejurime de unde priveliștea panoramică este încântătoare. Oamenii se pot reconecta cu natură. Mulți caută lucrul acesta. Li se pare un loc inedit și ne spun că descoperă liniștea naturii. Practic, așa a și fost gândit „Hodinarium”, ca o oază de hodină, de aceea i-am și ales această denumire”, a mai spus Iulia Ciucur.

„Hodinarium” va rămâne deschis până la început de toamnă. Proprietarii locului intenționează să îl închidă la început de octombrie, atunci când vremea se va înăspri, locul urmând să își primească, din nou, oaspeți la începutul verii anului viitor. Până atunci, cei care doresc să se reconecteze cu natura și să trăiască experiența la cort, dar în confort, sunt așteptați în Apuseni, la Buceș -Vulcan, la „o porție” de destindere la „Hodinarium”.

Sursa foto: Hodinarium/Facebook

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image