Cheile Glodului se află la limita între județele Hunedoara și Alba și alcătuiesc o arie protejată de interes național, o rezervație naturală de tip geologic, floristic și peisagistic, pe teritoriul administrativ al comunei Almașu Mare. Aria naturală se află în sud-estul Munților Metaliferi, în partea central-vestică a județului Alba, la limita teritorială cu judetul Hunedoara, și cea nordică a localității Ardeu. Mai exact între satele Ardeu și Glod.
Rezervația naturală a fost declarată arie protejată din anul 2000 și se întinde pe o suprafață de 20 de hectare. Aria protejată este inclusă în situl Natura 2000- Cheile Glodului, Cibului și Madei și reprezintă o formațiune de tip chei, cu stâncării și abrupturi, săpate în calcare, ce sunt atribuite perioadei jurasicului superior, de apele văii Ardeului, afluent de stânga al râului Geoagiu. Stâncile și pietrele au o coloristică aparte, de la gri, la verde, violet, galben și multe alte culori. Aici se mai găsesc și izvoare, izbucuri, pajiști și fânețe, ce adăpostesc o gamă floristică variată, constituită din arbori, arbuști și specii ierboase.
Traseul este relativ dificil, fiind de aproximativ 3-4 ore dus-întors. Dacă pornești din Ardeu, județul Hunedoara, trebuie urci un deal, ajungi într-o poiană, mai apoi într-o pădure și abia după aceea cobori spre apă. Este indicat să nu aveți prea multe bagaje, pentru că traseul presupune și intrarea în apă. Lucru indicat, având în vedere că frumusețea acestor chei se poate admira cel mai bine din mijlocul lor, din apă. Apa poate ajunge în unele zone destul de adâncă, iar pietrele de pe fundul Ardeului sunt destul de alunecoase. Bineînțeles, sunt și locuri unde se poate parcurge și pe uscat traseul, însă aveți grijă să nu ratați cel mai frumos loc de aici, numit „La Strâmtură”.
Sursa foto: Facebook/sanda.bucinschi