Conacul General Berthelot se află în comuna hunedoreană cu același nume, din Țara Hațegului, și datează din secolul al XIX-lea, construit în stil clasicist. Locația este una care te transpune într-o atmosferă aristocratică și este un conac mai puțin cunoscut.
Familia Nopcsa era o familie nobiliară de origine română din Țara Hațegului, primul strămoș veritabil al acestei familii fiind Szilvási Iván (Ioan). În sec. XVIII-XIX, această familie a devenit una dintre cele mai dominante familii nobile din Sudul-Transilvaniei.
Castelul aflat în localitatea General Berthelot a fost construit în sec. XIX, de către Nopcsa (III) László, dar probabil familia avea deja un conac în acest loc. Se presupune, că el a fost cel care a vândut castelul familiei Lónya.
După moartea lui Ferenc Nopcsa, ultimul descendent al familiei, moșia de la Fărcădinul de Jos a rămas în paragină și a trecut în cele din urmă în proprietatea statului român. În anul 1919, Regele Ferdinand și Regina Maria îi dăruiesc întreg domeniul, cu pământ și clădire, generalului Berthelot, în semn de recunoștință, pentru contribuția sa la eliberarea României. În același timp, francezul Berthelot devine și cetățean de onoare al României.
În 1923, Berthelot a părăsit Țara și a donat castelul și terenul de mai mult de 70 de acri, Academiei de Științe din România. În 1948, castelul a ajuns în posesia Ministerului Agriculturii, iar în timpul comunismului a funcționat ca sediu CAP. Acesta avea aici o proprietate, moșie și teren agricol, primite de la Regele Ferdinand și Regina Maria, ca semn de recunoștință pentru contribuția armatei franceze la eliberarea României.
Lăsat de izbelișite o bună perioadă de timp, conacul a prins o nouă înfățișare. Între anii 2009-2010 Conacul Berthelot a fost renovat în întregime, și transformat în Centru de Dezvoltare Durabilă a Țării Hațegului ce aparține Academiei Române. Astfel, clădirea și-a recăpătat strălucirea, având o sală mare și elegantă de conferințe, două laboratoare de cercetare și birouri. S-a construit și o anexă cu spații de cazare pentru oamenii de știință care vin să cerceteze Țara Hațegului.
Sursa foto: academiaromana.wordpress.com