Cascada Lolaia este una dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, fiind situată în partea nordică a munților Retezat. Cascada este situată la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de Nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara. Această vale a colectat apele pârâurilor Pietrele, Stânișoara, Galeșu și Valea Rea. Din fericire, accesul la această minunată atracție naturală se poate face foarte ușor, din Cârnic, fiindcă accesul auto este permis aici pe tot parcursul anului.

Anual, pe lângă această cascadă trec aproximativ 90 la sută dintre turiștii care aleg să viziteze parcul. Pentru a putea admira frumoasa cascadă, nu trebuie decât să te abați preț de câteva câteva minute de la traseu, ea fiind situată pe partea stângă a drumului. Este imposibil să o ratezi, căci murmurul apei te va ghida exact la această cascadă. Înălțimea cascadei fiind de aproximativ 13-15 metri, sunetul produs de aceasta la contactul cu imensele pietre, este exact ceea ce își poate dori un turist avid după frumusețea și sunetul naturii.

Accesul la cascadă a fost amenajat cu trepte și balustrade din lemn. În zona Cârnic se află o zonă de camping, spre refugiul Pietrele. De aici, mulți dintre turiști se îndreaptă spre traseul montan spre vârfurile şi lacurile glaciare ale Retezatului.

Legenda Cascadei Lolaia

Și, ca orice loc frumos din „inima” naturii, și Cascada Lolaia are propria sa legendă. Aceasta spune așa: cândva, demult tare, la un sfârșit de vară, o frumoasă ciobăniță cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucșoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriașă și înfricoșătoare s-a abătut asupra turmei și, cu mare lăcomie, a mâncat toate oile. Pe loc, de frică, cosițele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Și acum, la cascada Lolaia, se văd cele două cosițe despletite ale fetei, curgând ca două șuvoaie argintii.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image