Muzeul Aurului

Odată ajunși în cel mai nordic municipiu al județului Hunedoara este imposibil să nu doriți să vizitați Muzeul Aurului, cu o colecție unică în lume!

Muzeul, fondat în urmă cu 100 de ani, aparține de MINVEST Deva și deține mai bine de 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii. Poate cele mai importante piese, însă, sunt cele din aur nativ, provenite chiar de aici, de “acasă”, din Munții Metaliferi. De altfel, zona de nord a județului Hunedoara și partea sudică a județului Alba cuprind zeci de exploatații aurifere, unele datând chiar din vremea dacilor și a romanilor.

Puțină lume știe că zăcămintele de aur din Munții Metaliferi au pus, de altfel, România în top în clasamentul țărilor cu resurse inestimabile de aur de pe continent!

Vizitat încă din 1912, colecția cuprinde piese arheologice descoperite în zona Brad-Criscior, care dovedesc urme de locuire umană de mai bine de 5.000 de ani, dar și acțiuni de extragere a aurului din mine vechi de 2.000 de ani. De asemenea, ajunși la Muzeul Aurului din Brad, veți putea înțelege istoria mineritului aurifer, pentru că aici sunt expuse unelte folosite atât la extragere, cât și la prelucrare, vechi de peste 200 de ani!

Veți găsi, în acest muzeu unic prin bogăția exponatelor sale, aur în toate formele posibile: lamele, filament, dendrite, granule, aur fin dispersat, liber, dar și în combinație (concrescent) cu alte minerale. De la ghizii muzeului veți afla că această impresionantă colecție reunește majoritatea zăcămintelor de aur din România, cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de mineralizații. De asemenea, pentru că, probabil, nu ați văzut niciodată veți putea admira, aici, unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul.

Multe dintre exponate sunt, de fapt, provenite chiar din zona Brad. Ele se arată ochiului vizitatorului în forme dintre cele mai suggestive: plante, animale sau chiar obiecte. Astfel, vom putea admira la Muzeului Aurului din Brad frunze, flori, dar și exponate aurifere sub formă de câine, șarpe, ba chiar și harta României.

În plus, Muzeul are și o colecție mineralogică extrem de bogată: mai mult de 800 de exponate, provenind de pe toate continentele, organizate științific. Prezentarea include noțiuni generale despre minerale, geneza acestora, proprietăți fizice care le caracterizează și compoziție chimică.

Ultima vitrină este aceea care cuprinde mineralele care au fost identificate pentru prima oară pe planetă în zăcăminte din România!

Muzeul Aurului este deschis între orele 9.00 și 17.00

Tarifele sunt următoarele:

  • pentru copii sub 14 ani – 10 lei.
  • pentru elevi peste 14 ani, studenți și pensionari – 20 lei.
  • Pentru adulți – 25 lei

Nu se acordă reduceri pentru grupuri.

Taxă foto amator – 5 lei/ aparat

Taxă video amator – 15 lei/ aparat

Taxa fotografii profesionale – 1000 lei/ ora (TVA inclus)

Taxă pentru filmare profesională – 2000 lei/ oră (TVA inclus)

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image