Indiferent de sezonul în care ne aflăm, o plimbare prin Pădurea Slivuț, din apropierea orașului Hateg, transformă o zi monotonă, într-una în care poți se te deconectezi, alături de familie sau prieteni, de cotidian și de agitația urbei. Din drumul național, poți să ajungi aproape de poarta de intrare în Rezervația de zimbri, cu mașina, într-un cadru natural, unde drumul șerpuiește printre copacii care se înalță falnici de-o parte și de alta a căii de acces. Și cine nu iubește natura, mai ales atunci când ea îți oferă o splendidă paletă de culori, specii de arbori, dar și câteva exemplare dintre cele mari mamifere ierbivore din Europa!

Rezervația Slivuț, prima din România unde zimbrul a reapărut

Rezervația Hațeg-Slivuț este o subunitate a Direcției Silvice Hunedoara, care se mândrește cu faptul de a fi primul loc din România, unde zimbrul european a reapărut. Acest lucru s-a întâmplat în 12 noiembrie 1958, atunci când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia. Atunci a fost demarată acțiunea de refacere a acestui fond faunistic prețios al pădurilor din Munții Carpați, munți ce adăposteau odinioară numeroase turme de zimbri. În anul 1963 au mai fost aduse alte două exemplare de zimbru tot din Polonia. În perioada 1963-1982 efectivul a crescut și au fost create condițiile pentru transferul unor exemplare de zimbri la alte locații din țară. În anul 2014 a fost realizat un schimb de femele de zimbru între WWF-România-Rewilding Europe și Rezervația de Zimbri Hațeg cu obiectivul de a îmbunătăți fondul genetic existent la zimbrii de la Hațeg și a reduce fenomenul de consangvinizare.

Mezina turmei, născută anul trecut în luna iulie

În prezent, în rezervație mai sunt opt exemplare, patru masculi și patru femele. „Bărbații” turmei sunt destul de tineri, având în vedere că această specie are o speranță de viața, în captivitate, de 20-25 de ani. Astfel, Romulus s-a născut în 03.07.2012, Roman, în 29.08.2012, Roibu s-a născut în 29.09.2012, iar mezinul, la această categorie, este Roland, care s-a născut în 10.12.2015. Cel mai în vârstă exemplar din rezervație este femela Rozina, născută în 16.07.2008, urmată fiind de Spider Woman, născută în 19.11.2011 și de Roza, născută în 20.05.2018, mezina turmei fiind Romina, care s-a născut în 09.07.2019.

De-a lungul anilor, aici s-au născut peste 50 de zimbri, numele tuturor începând cu RO, de la România.

Zimbrii au un țarc nou de 10 hectare

Țarcul vechi pentru zimbri are o suprafață de aproximativ 5 hectare și este împărțit în două compartimente, mai exact unul de 1,5 hectare, teren deschis, cu umbrare, pentru vizitare, unde zimbrii sunt ținuți în timpul zilei și celălalt compartiment de aproximativ 3,5 hectare, pădure de cvercinee, consistența 0,7 unde zimbrii sunt ținuți pe timp de noapte. Începând din acest an, zimbrii au acces într-un nou țarc investiție a Direcției Silvice Hunedoara în suprafață de 10 hectare.

Greutatea zimbrilor poate ajunge până la 900 de kilograme

Greutatea masculilor maturi variază între 440 și 920 de kilograme, în timp ce înălțimea la umeri poate atinge 188 de centimetri. O caracteristică particulară a masculilor o reprezintă disproporționalitatea între partea din față a corpului, puternică, care le creează un aspect fioros și crupa relativ mică. Femelele sunt mai mici, greutatea lor încadrându-se între 320 și 640 de kilograme. Zimbrii năpârlesc începând cu luna martie timp de 3-4 luni. În timpul năpârlirii, până când sunt lepădate, bucăți mari de lână atârnă de blană, animalele având în această perioadă un aspect neîngrijit. E animal sociabil, trăind în cirezi de câte 10-20 indivizi. Cele mai dezvoltate simțuri ale zimbrului sunt auzul și mirosul. Longevitatea zimbrilor diferă de locul unde trăiesc, astfel, în rezervații femelele trăiesc până la 25 ani, în timp ce masculii până la 20, în timp ce în libertate nu trăiesc mai mult de 14-16 ani din cauza selecției naturale.

Zimbrul este considerat cel mai mare mamifer ierbivor din Europa, fiind ocrotit de legi naționale și internaționale ca monument al naturii.

Sursa foto: https://www.facebook.com/BeldeanFlaviu

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image