Din anii 1700 clopotul unei vechi bisericuțe din lemn din Petroșani bate cu regularitate. O biserică micuță unde se oficiază slujbe doar de trei ori pe an, dar care atrage depotrivă credincioși și vizitatori.
Este vorba de Biserica Sânoni, denumire care vine de la o veche familie de pe aceste meleaguri, familia Sin, nume des întâlnit și în zilele noastre la unii locuitori. Biserica de lemn din Lunca Jiului a fost ridicată în 1790 din bârne de lemn de frasin. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și este înscrisă pe lista monumentelor istorice din România. Biserica Sânoni este cea mai veche construcție din Petroșani.
Potrivit datelor istorice, pe locul unde se află acum mica bisericuță din lemn a existat o primă biserică, de la 1733, dar aceasta a fost incendiată de otomani în 1788. În locul bisericii pustiite, s-a construit mai apoi în Lunca Jiului această mica biserică de lemn.
Tipologia lăcașului de cult face parte din grupul numeros al monumentelor de plan dreptunghiular, cu absidă decroșată, poligonală, cu cinci laturi. De remarcat este elementul arhaic al luminatorului de pe latura de est, sub forma găurii de cheie, ca și îmbinările în „coadă de rândunică” ale absidei. În anul 1872 spatiul edificiului a fost amplificat, ajungând la forma care este astăzi.
Potrivit unor date istorice, interiorul bisericii este pictat de pictorul Simeon Piteșteanu, cel care a pictat și interioarele bisericilor Prislop și Densus
Acum, în timpurile noastre, aici mai au loc doar trei slujbe pe an: în a doua zi de Paște – când are loc și tradiționala nedeie momârlănească, cu ocazia hramului bisericii – de Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril – și de Rusalii.