Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei datează din secolul al XIII-lea, începutul secolului al XIV-lea, fiind unul dintre cele mai vechi și reprezentative monumente de arhitectură din Transilvania. Lăcașul de cult se află la aproximativ 14 kilometri distanță de Simeria și la doar trei kilometri de orașul Călan.

Biserica este construită în mijlocul vechiului cimitir al satului Strei, iar prima menționare istorică a bisericii are loc în anul 1392. Lăcașul de cult a fost construit dintr-un turn cu clopotniţă, care a încorporat în exterior un fragment de sarcofag roman dintr-o navă scurtă cu plafon cu scânduri şi dintr-un altar patrulater, distribuite de-a lungul axei Vest – Est.
Turnul clopotniţei, având trei etaje, este impresionant prin vigoarea zidăriei cu tentă aurie, prin decoraţia de nobilă sobrietate. Clădirea bisericii este datată de la sfârşitul secolului al XIII – lea, începutul secolului al XIV – lea. Picturile bisericii reprezintă unul din cele mai vechi şi preţioase ansambluri de pictură medievală din România. Etajul de sus poartă un chenar de cărămidă în zig-zag, element ornamental care este întâlnit și la biserica din Densuș.

Ansamblu mural, deosebit de valoros

Inițial, biserica a fost pictată atât în interior, cât și în exterior. Între anii 1970 – 1972, monumentul a fost restaurat de Direcția Monumentelor Istorice, fiind restaurat și consolidat valorosul ansamblu mural, care se păstrează în absida altarului, în naos pe pereții de est, sud și fragmentar pe cel vestic la parterul turnului clopotniță, iar la exterior pe fațadele de răsărit, sud și în luneta portalului de la turnul clopotniță. Pictura acestei ctitorii cneziale, ce datează de la mijlocul secolului al XIV-lea, se datorează unui grup de pictori, care au un stil și un limbaj de tradiție romanică și gotică. Meșterul principal care a decorat monumentul a fost, potrivit inscriptiei alăturate portretului său: „Grozie, (fiul ) meșterului Ioanis, a pictat biserica”. Grozie, pictorul principal, care și-a zugrăvit portretul, a pictat absida altarului, iar în naos peretele răsăritean, registrul superior al peretelui sudic și peretele apusean. Pictura murală interioară se păstrează încă, însă nu în totalitate și nu în foarte bună stare de conservare. În Sfântul Altar se distinge scena cu Hristos Arhiereu și cortegiul Apostolilor, iar în nava apare Buna Vestire, Sfântul Nicolae și alți sfinți. Ansamblul mural de la Strei este deosebit de valoros.

În biserica din Strei nu se mai săvârșesc slujbe religioase, singura zi în care credincioșii și preoții vin aici, este 8 septembrie, atunci când se prăznuiește hramul – Adormirea Maicii Domnului. Pentru intrarea în biserică este nevoie de o cheiă, aflată, de obicei, la preoteasa satului sau la un alt localnic din apropiere.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

Your request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!

Claim This Listing