Competiția Enduro Panorama a ajuns, în 2019, la cea de-a XI-a ediţie și a adunat la start, numai în acest an, aproape 400 de rideri. Evenimentul transformă, pentru aproape o săptămână, liniștita comună Ghelari de lângă Hunedoara în capitala enduro a României, dar și a Europei.

Timp de patru zile, de obicei în prima decadă a lunii mai, traseele din Ţinutul Pădurenilor sunt luate cu asalt de bikeri. Există trei clase de concurs (hobby, expert și profi), dar cei mai mulţi participanţi, potrivit organizatorilor, se înscriu, în general la clasa hobby. Motocicliștii străbat, uneori, 1.500, ba chiar și 2.000 de kilometri, ori chiar mai mult, pentru a participa la această competiție, care a câștigat an de an tot mai multă faimă. Bucuria participanților vine din atmosfera de concurs, dar sportivii se bucură și de pentru peisajul splendid oferit de platoul montan al Ghelariului, de unde se pot vedea mai toți munții din județul Hunedoara: Retezatul, Șureanu, Apusenii, desigur, Munții Poiana Ruscă, dar și Muntele Mic, din județul Caraș-Severin.

Traseul diferă de la an la an, dar, în general riderii au de parcurs, în prima zi, după-amiază, un prolog (un traseu mai scurt) care poate varia ca distanță între 30 și 50 de kilometri, dar, desigur și ca dificultate. De altfel, traseele sunt diferite de la un an la altul. În restul zilelor de concurs, startul se dă de dimineața, la ora 9.
În zilele următoare participanții au de parcurs aproximativ 100 de kilometri, pe cele mai năstrușnice trasee. Anul acesta, spre exemplu, traseele s-au desfășurat între Ghelari, Dăbâca, Hăşdău, Răchitova și Topliţa. Sâmbăta au fost 100 de kilometri pe la Florese şi Lelese, cu coborâri, dar și urcări spectaculoase. Iubitorii de enduro pot urmări evoluţia riderilor din mai multe puncte de pe teren. Traseele sunt marcate cu benzi de concurs, dar ruta este disponibilă și pe GPS. Traseele includ poteci prin păduce, coborâri în văi și urcări de pante abrupte și foarte alunecoase, mai ales în cazul în care plouă, dar și diferite probe special în fostele cariere miniere. În plus, Enduro Panorama este singura competiție din lume unde motocicliștii pot concura pe un perete de marmură.

Festivitatea de premiere este programată, de obicei, pentru ziua de duminică. Riderii vin din Polonia, Ungaria, Austria, Germania, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia, Spania, dar concursul a înregistrat și motocicliști veniți de pe alte continente.

https://www.youtube.com/watch?v=Gb0DK_vc9Mw
Competiţia din Ţinutul Pădurenilor a fost programată ca a II-a etapă din Campionatul Naţional de Hard Enduro și este unul dintre cele mai spectaculoase concursuri din România. Odată cu trecerea anilor, bikerii enduro au câștigat, și ei, vechime ca participanți, la fel ca și competiția. Astfel, pe lângă motocicliștii care vin aici de curiozitate, pentru prima oară, sunt și veterani cu șase-șapte sau chiar mai multe participări. Ei spun că, pe lângă traseele în sine, pe lângă faptul că acest concurs le oferă ocazia de a-și măsura puterile în afara circuitelor special amenajate și peisajul de poveste, atmosfera de la Enduro Panorama e cea care îi atrage, ca un magnet, de la an la an.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image