Evenimentul este unic nu doar în Ținutul Pădurenilor, ci și în peisajul muzical din județul  Hunedoara, a ajuns, în 2019, la cea de-a VII-a ediție. Festivalul, care adună nume de excepție din lumea muzicii blues, are loc la Pensiunea Panorama, pe un platou montan de unde puteți nu doar să vă delectați cu muzică bună, ci și să admirați un peisaj de poveste, mărginit de culmile munților Retezat, Șureanu, Parâng, iar înspre vest, către județul Caras-Severin, munții Țarcu și Muntele Mic, în timp ce spre nord se profilează culmile muntoase ale Apusenilor.

Blues, concerte sacre și degustări de mâncare la ceaun.

Organizatorul evenimentului, Sergiu Țenț, și-a dorit ca, prin acest eveniment, care se alătură seriei de competiții Enduro Panorama, să promoveze minunatul Ținut al Pădurenilor și să formeze o comunitate a iubitorilor de muzică de bună calitate în mijlocul naturii. An de an, faima evenimentului a crescut, la Ghelari venind, de la sute de kilometri, iubitori de blues din județele învecinate, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Alba, Vâlcea, dar și din Cluj sau din București. Fiecare ediție ”Panorama Blues Festival” a venit cu surprizele și ineditul ei, inclusiv participarea internațională a unor artiști de peste granițe (în cazul celor mai recente ediții, artiști din Ungaria și SUA). Evenimentul mizează pe un format de trei zile de festival în care se cântă nu doar pe scena Pensiunii Panorama. Edițiile anterioare au inclus concerte sacre în Biserica greco-catolică din Ghelari, proiecte video-muzicale unice care s-au derulat în Furnalul din Govăjdia, cel mai vechi furnal cu turnare continuă din Europa încă în picioare, dar și petreceri blues pentru toți participanții. Printre artiștii prezenți la cea mai recentă ediție s-au numărat, SOUL SERENADE- 1920’s blues & jazz, RARES TOTU MIDNIGHT SUN featuring DEAN BOWMAN (USA), BLUES BROTHERS (HU), RIDE ON BAND, MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT – The Blues Archelogy, OXYGEN featuring Eugen Caminschi. Concertul sacru de blues a inclus interpretarea lui Dorian Pîrvu la orgă și Mike Godoroja, vocal. În ultima zi de festival a vorbit Moșu Florian Lungu despre “UMORUL ÎN JAZZ” momentele esențiale fiind punctate LIVE degrupul SNACO DIXIELAND din Sibiu. Festivalul a inclus chiar și degustări de mâncare la ceaun cu Blues-Chef Alex Godoroja, unde artiștii și publicul au avut ocazia de a interacționa, dar și degustări de prăjituri.

Un Festival pentru salvarea patrimoniului
Concertele susținute în cele mai vechi furnal cu flux continuu din Europa încă în picioare, furnalul din Govăjdia, au fost organizate din intenția organizatorilor de a atrage atenția asupra situației furnalului care, în lipsa unei reabilitări urgente și absolut vitale, se află într-o stare de continuă degradare. La furnalul de la Govăjdie a avut loc un „Concert’n trei”, cu Ada Milea, Anca Hanu și Bobo Burlăcianu. În plus, organizatorii au încercat să vină și cu soluții pentru salvarea monumentului de arhitectură industrial: un arhitect și un inginer au prezentat, pe lângă istoricul locului, posibile variante de valorificare a monumentului. Despre Furnalul de la Govăjdia se spune că a produs oțel pentru pentru celebrul Tour Eiffel din Paris. Furnalul a fost construit la începutul anilor 1800 de autoritățile habsburgice din Transilvania, fiind considerat primul cu flux continuu din Europa și al doilea din lume. Astăzi, furnalul, monument de arhitectură industrială, se află într-o stare de degradare continuă, în ciuda potențialului său turistic enorm. Acțiunea de promovare a furnalului prin intermediul festivalului de blues este, de fapt, o continuare a unei serii de acțiuni începută cu un an mai devreme. Atunci organizatorii au decis promovarea localității Alun și salvarea bisericii de lemn din sat.

Iris, Trenul de noapte și ploile de stele
La edițiile anterioare, printre artiștii veniți la Ghelari, într-un cadru natural de poveste, s-au numărat Iris, care a pregătit pentru Panorama Blues Festival un program special numit „Rockin’ Blues Special”, susținut de Nelu Dumitrescu și Nuțu Olteanu. De asemenea, festivalul Panorama Blues i-a adus la Ghelari, pe unul dintre veteranii blues-ului românesc, Vali Răcilă, „Sir Blues” Răcilă, pe Andrei Cerbu & The Crossroad, Cyfer, Trenul de noapte, Marcian Petrescu, Othello Trio, nelipsitul Mike Godoroja & The Blue Spirit, dar și actorul Eugen Cristea și artistul plastic Adrian Naidin. Spectacolele s-au întins, în fiecare an, spre noapte, concertele fiind susținute, cel mai adesea, sub ploile de perseide specifice lunii august.

Unde găsim bilete, unde ne cazăm:
Prețul unui bilet de o zi a fost, la edițiile anterioare, de aproximativ 40 lei, iar tichetele au putut fi cumpărate de la pensiunea Panorama, respectiv Furnalul de la Govăjdie. Turiștii care ajung aici pentru Panorama Blues Festival se pot caza la cele trei pensiuni din localitate: Panorama, Camelia și Poiana Codrului sau în localitățile din apropiere Teliucu Superior (Plosca), Teliuc ori în zona de agrement a Lacului Cinciș. Organizatorii au anunțat că, pentru cei care vin cu cortul, taxa de campare la Pensiunea Panorama a fost, la edițiile anterioare, de 10 lei / persoană / zi, cost în care a fost inclusă parcarea și accesul la piscină.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image