“Muzica munților” este un eveniment inedit prin intermediul căruia se dorește promovarea obiectivelor turistice ale Țării Hațegului și aducerea muzicii clasice în atenția publicului larg, în spații neconvenționale. După Cetatea Mălăiești, Stațiunea Râușor, Biserica Reformată Sântămăria – Orlea și Peștera Bolii, acordurile muzicii interpretată de duo-ul pianistic Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, după un aranjament al lui Marius Sireteanu, a răsunat în Biserica Romano-Catolică “Sf. Ioan Botezătorul” Hațeg și Conacul Karaba din Densuș. Evenimentul este organizat de Asociația de Turism Retezat – unitatea de management a Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, în parteneriat cu Asociația Klavier Art și Asociația Intercomunală Țara – Hațegului.

“Atunci când am plecat la drum alături de Asociația Klavier Art, am gândit că și comunitățile mici au dreptul la viață culturală, construită în jurul locurilor minunate pe care le avem în zonă. Considerăm că e de datoria noastră să aducem în atenția publicului larg, fie că vorbim despre localnici, fie că vorbim despre turiști, locurile minunate ale Țării Hațegului, însoțite de povești spectaculoase. De exemplu, am aflat că în Conacul Karaba de la Densuș, una dintre locațiile concertului de anul acesta, s-au întâlnit compozitori renumiți ai vremii, iar ultimul concert de pian din istoria localității a avut loc în urmă cu 75 de ani, chiar în sala mare a edificiului – monument istoric”, spune Anca Rusu, manager Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat.

Pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu formează un duo pianistic din anul 2005. Activitatea concertistică a duo-ului cuprinde participări în 26 de festivaluri naționale și internaționale, concerte cu orchestra și peste 400 de recitaluri în țară şi în străinătate (Anglia, Austria, Belgia, Germania, Italia, Republica Moldova, Ucraina). Activității concertistice a duo-ului pianistic i se adaugă numeroase premii naționale și internaționale obținute la concursurile de profil, prezențe în juriile concursurilor naționale și internaționale de specialitate, precum și cursuri de măiestrie susținute ca profesori invitați. Corina RĂDUCANU şi Eugen DUMITRESCU sunt absolvenți ai Liceului de Muzică George Enescu și ai Universității Naționale de Muzică din București unde și-au completat și încheiat studiile (licență, master, doctorat, post-doctorat). Cei doi pianiști sunt fondatorii Asociației Klavier ART și inițiatorii mai multor programe culturale ce au loc în diferite orașe și regiuni ale țării, printre care și Țara Hațegului – Retezat.
Programul celei mai recente ediții a cuprins lucrările:
Constantin SILVESTRI – Jocuri populare din Transilvania op.4
Béla BARTÓK – Dansuri populare românești Sz. 56 BB 68
György  LIGETI – Integrala lucrărilor pentru pian la patru mâini
Sabin PAUTZA –  Divertimento no.3
Leon KLEPPER – Cântec și Dans
George ENESCU/Marius SIRETEANU – Rapsodia Română op.11 nr. 1

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Descoperă Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat!”, finanțat de către Fundatia pentru Parteneriat și Romanian American Foundation, prin programul Green Entrepreneurship 3.
Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat acoperă trei dintre cele mai importante zone turistice din România – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Parcul Național Retezat, ambele cu recunoaștere internațională UNESCO, precum și o parte a unei alte arii protejate mari, respectiv Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Atractivitatea zonei este dată de multitudinea de obiective naturale, istorice și culturale, dar și de cele peste 40 de trasee tematice, de drumeție sau de biciclete. Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, a treia astfel de zonă din România certificată de Ministerul Turismului, își propune să ofere vizitatorilor o experiență unică, prin intermediul produselor, serviciilor de ecoturism la cele mai înalte standarde, dar și prin promovarea unei atitudini responsabile față de mediu și comunitatea locală.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image