România Sălbatică este mai mult decât un proiect menit să promoveze frumusețile naturii din țară. România Sălbatică înseamnă oameni, înseamnă pasiune, muncă, expediții în toate cotloanele acestei frumoase țări, inclusiv ale județului Hunedoara. Dan Dinu și Cosmin Dumitrache sunt pasionați de fotografie, video, natură și aventură. Go Hunedoara vă prezintă în exclusivitate, povestea celor doi și cum a luat naștere un proiect ambițios, dar trainic care promovează prin intermediul obiectivelor aparatelor de filmat și fotografiat turismul românesc.
Reporter: Cum, când și de ce ați luat decizia de a contura proiectul „România Sălbatică”, cel mai amplu proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din România?
Dan Dinu: Totul a început în 2010 când scriam un articol pentru o revistă despre parcurile naționale și naturale de la noi. Am avut surpriza să nu găsesc imagini decente de ilustrare, chiar dacă am apelat la toate resursele pe care le aveam la momentul respectiv. Mi-am spus atunci că acest lucru nu este normal. Știind că parcurile nu vor avea niciodată resurse să plătească un fotograf, chiar dacă acest lucru s-a mai schimbat în ultima vreme, mi-am asumat această sarcină și mi-am propus să merg și să fotografiez în toate aceste zone protejate. Împreună cu WWF am pus bazele proiectului „România Sălbatică” și am mers să fotografiez toate cele 28 de rezervații importante de la noi (parcuri naționale, naturale, geo-parcuri și Delta Dunării) existente la acea vreme. După această primă etapă, ce s-a concretizat într-un website și o expoziție în aer liber, am început lucrul la un film documentar care să arate natura României așa cum nu a mai fost prezentată până acum.
Cosmin Dumitrache: Încă din adolescență mi-au plăcut filmele documentare despre natură, realizate de către BBC și National Geographic așa că m-am gândit să mă implic în realizarea unui film despre natura României. Aveam deja câțiva ani de experiență în producție video și după ce am descoperit în 2012 proiectul fotografic România Sălbatică, am luat legătura cu Dan și am început să lucrăm împreună la dezvoltarea filmului documentar cu același nume.
Reporter: Este un proiect ambițios, care are deja rezultate și ecou în rândul turiștilor din toată lumea, practic. Care este feedback-ul lor în ceea ce privește munca pe care o depuneți dumneavoastră, pentru a arăta lumii întregi bogățiile pe care această țară le are, dar și în ceea ce privește dorința turiștilor de a vizita România?
Cosmin Dumitrache: România este țara cu cea mai mare biodiversitate din Europa și nu este de mirare că din ce în ce mai mulți turiști vin să o viziteze. De fiecare dată când ne-am întâlnit cu aceștia și le-am povestit despre proiectul nostru au rămas foarte impresionați. De asemenea, clipurile pe care le postăm pe Internet sunt foarte apreciate atât de români cât și de străini. Filmul o să fie realizat și în limba engleză așa că va ajunge la un public cât mai mare și în străinătate.
Dan Dinu: Ceea ce, probabil, nu am realizat la început a fost cât de mare va fi comunitatea de oameni care apreciază demersul nostru. Acesta a fost și imboldul de a merge mereu mai departe. Îți dai seama că ești pe drumul cel bun când oamenii te recunosc pe munte și știu cine ești și ce faci. Până acum proiectul și-a găsit o mare susținere în rândul publicului și încă nici nu am început promovarea albumului de fotografie și a filmului care va definitiva întregul proiect. Dacă o mică parte din cei care privesc imaginile și filmele noastre vor înțelege că toate aceste minuni naturale trebuie protejate, atunci noi ne-am atins scopul. Până acum, din feedback-ul avut se pare că suntem pe calea cea bună.
Reporter: Care considerați că sunt cele mai frumoase obiective turistice din județul Hunedoara? Ce v-a impresionat în timpul șederii dumneavoastră aici și cum ați descrie experiențele pe care le-ați avut în județul Hunedoara, din perspectiva muncii pe care ați elaborat-o aici, dar și a turistului?
Cosmin Dumitrache: Parcul National Retezat este cu siguranță emblema județului Hunedoara când vine vorba de natură. Am parcurs o mare parte din traseele acestuia prima dată ca turist și apoi pentru a filma pentru documentar, iar în ambele cazuri am fost extrem de impresionat de frumusețea și unicitatea acestuia. De asemenea zonele pitorești din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina,, cât și Cheile Crivadiei și Băniței au un specific aparte și sunt perfecte pentru conectarea cu natura.
Dan Dinu: Dincolo de zonele mai cunoscute din județ de care amintea colegul meu, personal am fost impresionat de Geoparcul dinozaurilor Țara Hațegului. Puțină lume știe povestea geologică a acestui loc, iar faptul că zona a fost cândva o insulă populată de dinozauri pitici, care a avut un trecut vulcanic, mi se pare absolut fabulos. Este un loc unic în România care merită descoperit pe îndelete.
Reporter: Ați avut parte de peripeții, întâmplări plăcute sau mai puțin fericite în timp ce vă aflați pe teren, pentru a imortaliza cele mai spectaculoase imagini? (Să ne dați câteva exemple)
Dan Dinu: Cred că am putea face un film doar despre aventurile noastre în teren. Am fost prinși de viitură în Peștera Ponicova din Parcul natural Porțile de Fier, am văzut nu mai puțin de 15 urși în două zile în Parcul natural Putna-Vrancea, am distrus o cameră de filmat în Lunca Mureșului (lucru de care sigur Cosmin nu o să amintească așa că fac eu acest lucru) și multe altele. Chiar dacă uneori a fost destul de greu pe teren, fiind o echipă atât de mică, nu am regretat niciun moment. Am fost răsplătiți din plin cu momente spectaculoase în care natura ne-a arătat că, dacă ești perseverent și dacă o respecți, ai numai de câștigat.
Cosmin Dumitrache: Am avut parte de multe experiențe frumoase, dar și de aventuri, având în vedere că tot timpul cât lucrăm pentru proiect suntem în natură. Am învățat să ne adaptăm situațiilor mai puțin confortabile date de capriciile vremii, dar a trebuit să îndurăm și momente în care ne-a plouat până la piele sau în care ne-au înghețat mâinile și picioarele. Una dintre turele cu peripeții de care ne aducem mereu aminte a fost pe creasta Pietrei Craiului unde ne-a plouat torențial timp de 2-3 ore și după ce am ajuns la refugiu uzi cu tot cu echipamente și bagaje a trebuit să stăm acolo 48 de ore până când vremea s-a îmbunătățit și am putut să continuăm tura și filmările.
Reporter: Ce proiecte aveți în derulare acum, dar și în viitor?
Cosmin Dumitrache: Momentan ne concentrăm toate resursele pentru finalizarea proiectului România Sălbatică, iar la jumătatea lui 2021 ne propunem să lansăm filmul documentar. Pe viitor avem mai multe proiecte la care ne gândim, dar care momentan sunt încă la stadiul de documentare. Cele mai ample vizează satul tradițional românesc, lanțul Munților Carpați și Delta Dunării.
Dan Dinu: Este chiar greu să te mai gândești la alte proiecte de viitor când ai unul atât de mare aproape de finalizare. Personal vreau să definitivez pe lângă film și un album de fotografie, care alături de toate celelalte etape ale întregului proiect să ajute la o mai bună educare. Cred că fără această componentă de educare asupra protejării naturii de la noi, întregul proiect nu ar avea valoare. În aceeași idee sper ca și proiectele viitoare la care o să ne înhămăm să ajute la schimbarea unor mentalități învechite și să fie un exemplu de urmat pentru cei care vor să se implice în acest domeniu. Idei sunt destule, câteva enumerate de Cosmin, trebuie doar să le luăm rând pe rând. După un proiect de mai bine de 10 ani cum este „România Sălbatică”, va fi greu să găsim ceva la fel de grandios… dar sunt sigur că nu imposibil.
Sursa foto: România Sălbatică