I Giardini di Zoe este, și în această perioadă toridă, o adevărată oază de relaxare, plină de culoare și armonie. Spectacolul coloristic este fabulos, iar mireasma trandafirilor englezești, a crinilor și a miilor de flori ce au împânzit „Grădina cu ierburi și flori în patru culori” este unică.
O plimbare pe aleile perfecte de aici, prin acest spectacol coloristic, pe lângă elegantele fântâni arteziene, te poartă parcă într-o altă lume, una ideală, în care omul se contopește cu natura.
„Omul care contemplă grădina, trăind grădina, se ridică pe sine însăși deasupra superficialității vieții” – Rosario Assunto – stă scris pe geamul căsuței din I GIardini di Zoe.
Printre aripi de dragon, Lantana și Coleus
Odată pătruns în paradisul de la Banpotoc, numit I Giardini di Zoe, ești invitat la contemplare. Pentru că această grădină se contemplă, nu doar se vizitează. Trebuie să te lași cu totul prins în mrejele ce te vor învălui, iar pașii te vor purta, fără să îți dai seama, pe un tărâm parcă ireal.
Aici, fiecare locșor arată perfect, iar armonia este absolută. În primăvara ce a trecut, au fost plantați mii de bulbi de lalele, soiuri care mai de care mai extravagante, ce i-au fermecat pe vizitatori. Doar că, florile au trecut, iar locul a rămas parcă fără viață. Dar nu pentru mult timp. Pentru că oamenii de aici au avut grijă să îi redea frumusețea.
„Aproape 5.000 de flori au fost plantate, iar acum, spectacolul coloristic este unul impresionant.
Nu mai puțin de 2.500 de begonii, de diferite soiuri și culori, Aripi de dragon (Dragon Wing), Impantiens și Sunpatiens, un fel de sporul casei care face față razelor puternice ale soarelui, au fost plantate.
O altă floare fermecătoare care împodobește grădina este Lantana, destul de rar întâlnită în țara noastră, Lantana lantastic și Coleus, urzicuța decorativă, care aduce multă veselie prin multitudinea de forme şi culori ale frunzelor.Am adus în grădină doar noutăți în acest domeniu, iar costurile pentru o singură floare nu au fost sub 10 lei. Practic, toate fondurile obținute din vânzarea biletelor le invetim înapoi în grădină”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ramona Morar, administrator al I GIardini di Zoe.
O muncă laborioasă, pentru a bucura privirile vizitatorilor
Pentru ca totul să arate perfect, iar vizitatorii să aibă parte de o experiență unică, cineva, în spatele „cortinei” muncește necontenit. Este o muncă titanică numai dacă ne gândim că au fost scoși mii de bulbi de lalelele, mai apoi aleși, uscați și depozitați.
Spre exemplu, un singur soi de lalele a fost plantat în trei locuri diferite, pe care cei de la Giardini au fost nevoiți să le adune laolaltă iar în primăvara ce vine să le poată planta din nou, pentru a aduce culoare și frumusețe întregii grădini.
„Am luat fiecare ladă cu bulbi de câteva zeci de ori în mâini, iar la toamnă le vom lua din nou, pentru a le planta. Întreg procedeul de plantare, îngrijire, sădire, impune un volum uriaș de muncă. Iar asta înseamnă ore în șir, pentru ca vizitatorii noștri să aibă parte de tot ce e mai frumos”, a mai susținut Ramona Morar.
După muncă și răsplată
Ce poate fi mai minunat decât să vezi că munca ta, de multe ori copleșitoare, este apreciată de cei pentru care o depui, vizitatorii. De această apreciere au avut parte de curând cei de la I Giardini di Zoe, paradisul creat de italianul Giovanni Salvatelli pentru nepoata sa. Aici a poposit o tânără familie ce are o fetiță pe nume Zoe. Copila era bebeluș când a fost adusă prima dată în grădina de la Banpotoc. Dar, an de an, când se apropie ziua de naștere a fetei, cuplul revine în grădină și face fotografii în același loc. Anul acesta, s-au împlinit patru ani, iar familia s-a întregit și cu un băiețel.
„În cei patru ani în care venim să refacem pozele, ați reușit să faceți enorm de multe lucruri. Vă mulțumim pentru acest loc minunat. Revenim de fiecare dată cu mare drag”, este mesajul transmis de cuplul îndrăgostit de I Giardini di Zoe.
I Giardini di Zoe are porțile deschise, zilnic, între orele 9:00 și 20:00, iar ultima intrare se face la ora 19:00. De reținut faptul că în incita grădinii nu aveți voie să intrați cu animale de companie.
Copiii până la trei ani au accesul liber, cei până la 12 ani și seniorii de peste 65 de ani achită o taxă de intrare de 20 de lei, iar copiii cu vârste de peste 13 ani și adulții trebuie să plătească 25 de lei.
Și, nu uitați, aici se află o relică a celebrei „La bocca della verita”, este păcat să o ratați!