Un nou proiect de promovare turistică a județului Hunedoara a fost demarat la începutul acestei luni. Prin acesta, va fi creat un nou traseu tematic, în zona Cioclovina – Ponor – Râu Bărbat, la intersecția a trei arii naturale protejate, va fi adaptată, completată și reabilitată expoziția Casa Geoparcului, situată în orașul Hațeg, iar traseul tematic pentru persoanele cu dizabilități de la Nucșoara va fi accesibil și pentru nevăzători. De asemenea, se urmărește și reabilitarea și dotarea infrastructurii de vizitare de la Casa Vulcanilor – Densuș.
Expoziția Casa Geoparcului, din Hațeg, completată și reabilitată
Scopul proiectului îl constituie reabilitarea, adaptarea și completarea unor elemente de infrastructură din ariile protejate de pe teritoriul Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat.
„Avem o serie de obiective pe care dorim să le atingem, în această perioadă. Unul dintre ele este adaptarea, completarea și reabilitarea expoziției Casa Geoparcului, situată în orașul Hațeg. Acesta este cel mai important obiectiv din orașul Hațeg, prin urmare este de cele mai multe ori primul contact al vizitatorilor cu teritoriul Destinației. Din acest motiv, expoziția, concepută în 2014, are rolul de a face o introducere a teritoriului și a-i determina pe vizitatori să rămână cel puțin trei zile în Destinație. Într-un an obișnuit, Casa Geoparcului este vizitată de aproximativ 6.000 de persoane, iar intrarea este gratuită”, a menționat, pentru GO Hunedoara, coordonatorul proiectului, manager al Asociației Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat Anca Rusu.
Traseu tematic nou în zona Cioclovina – Ponor – Râu Bărbat
Un alt obiectiv cuprins în acest proiect este crearea unui traseu tematic în zona Cioclovina – Ponor – Râu Bărbat, pe teritoriul comun al Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Traseul uneşte 3 arii naturale protejate, Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și se oprește la intrarea în Parcul Național Retezat, plus un geoparc internațional UNESCO, Geoparcul Țara Hațegului, toate făcând parte parțial sau total din Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat.
„Deși foarte aproape una de alta, aceste arii protejate au locuri cu povești geologice, naturale și culturale diferite și interesante care se completează una pe alta. Pentru a putea parcurge tot traseul sunt necesare cel puțin două zile. Astfel, vizitatorii vor trebui să se cazeze în zonă cel puțin două nopți dacă doresc să parcurgă doar acest traseu”, mai adaugă Anca Rusu.
Noi dotări pentru Observatorul de Păsări de la Densuș
Amenajat anul trecut, Observatorul de Păsări de la Densuș, situat în apropierea Casei Vulcanilor, va avea parte în acest an de noi dotări. De asemenea, vor fi schimbate câteva panouri și a unui banner la Casa Vulcanilor, din imediata apropiere.
Traseul tematic de la Nucșoara, accesibil și pentru nevăzători
Prin acest proiect, traseul tematic pentru persoanele cu dizabilități „Natura lângă noi”, situat la Nucșoara, în curtea sediului Administrației Parcului Național Retezat va fi accesibil și pentru nevăzători.
„În acest moment, traseul se adresează în special persoanelor cu dizabilități locomotorii, iar prin montarea plăcuțelor informative transpuse în limbaj Braille urmărim creșterea gradului de adresabilitate unui nou tip de vizitatori, cei cu deficiențe de vedere”, precizează coordonatorul proiectului.
Se va asigura, de asemenea, și mentenanța și suplimentarea marcajelor pentru traseele de cicloturism din Destinație. Acolo unde se impune, vor fi înlocuite ori suplimentate marcajele montate, pentru siguranța turiștilor.
Acest proiect „Adaptarea, completarea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare în ariile protejate din Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat” este implementat de Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Geoparcul Internațional UNESCO, Societatea Română de Sălbăticie, Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara și Asociația Drag de Hațeg. Acesta se derulează în perioada 1 iunie – 15 octombrie și este finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.
Valoarea proiectului este de 46.872,5 lei.
Citește și: Traseu turistic inedit în Retezat, accesibil și persoanelor cu dizabilități | GO Hunedoara