Asociată de unii istorici cu locul în care s-ar fi retras, potrivit legendelor, Zamolxis, zeul dacilor, Peștera Cioclovina cu apă, din Munții Șureanu, precum și Peștera Cioclovina uscată, vor putea fi vizitate duminică, între orele 9:00 și 18:00, cu ocazia Zilei Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. Cele două peșteri nu sunt deschise publicului, accesul făcându-se cu autorizație de la Comisia Patrimoniului Speologic și avizul Parcului. Singura dintre peșterile existente în parc, amenajată în scop turistic, este Peștera Bolii.
Pe lângă vizitele în cele două peșteri, Cioclovina uscată și Cioclovina cu apă, organizatorii, le-au pregătit oaspeților și o serie de activități, precum ateliere de corzi și drumeții, în cadrul cărora vor avea ocazia să cunoască natura, obiceiurile localnicilor, precum și istoria fermecătoare a acestor meleaguri de basm. Pentru siguranța și sănătatea tuturor, cât și pentru a proteja natura, numărul de locuri este limitat, iar activitățile se vor desfășura cu respectarea normelor de protecție stabilite pe perioada pandemiei. Astfel, persoanele interesate să participe la acest eveniment sunt rugate să sune la numărul de telefon 0737503459 – Mihaela. Toate activitățile se realizează cu ghid, iar pentru vizitele de peșteră se recomandă sosirea la orele 9:00,13:30 și 16:30.
„Dacă în anii anteriori am sărbătorit ziua parcului cu un concert de pian în Peștera Bolii sau cu o șezătoare tradițională la Costești (comuna Orăștioara de Sus), de această dată îi invităm pe iubitorii de natură și drumeții să descopere un alt element specific parcului – carstul. Alături de noi și partenerii noștri, Clubul Sporturilor Montane Hunedoara, vor putea observa modul în care natura a fost modelată de ape de-a lungul veacurilor, atât la suprafață, cât și în subteran”, a declarat, pentru GO HUNEDOARA, reprezentantul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, Cătălina Drăgoi.
Craniu de femeie, din perioada preistorică, descoperit în aceste locuri
Potrivit reprezentanților Parcului, în zonă s-au descoperit importante urme de locuire din perioada preistorică, cea mai veche datând de acum aproape 30.000 de ani și reprezintă un craniul de femeie. Ambele peșteri ce urmează să fie vizitate au, pe timp de iarnă, colonii semnificative de lilieci și tot aici s-a identificat pentru prima dată mineralul numit ardealit. În Cioclovina cu apă au fost descoperite tezaure din epoci preistorice, care dovedesc că aceste meleaguri erau locuite încă dinaintea dacilor.
„Peștera Cioclovina uscată, deși este rezervație științifică, în momentul de față nu are colonii de lilieci care să fie deranjate și cu ocazia Zilei Parcului poate fi vizitată în scopul educației ecologice de un număr restrâns de persoane. Motivul pentru care acum nu sunt lilieci în peșteri este acela că, mamiferele nu sunt în perioada de maternitate, ori de hibernare. În ce privește peștera Cioclovina cu apă, traseul este puțin mai dificil, în sensul că trebuie ca vizitatorii să aibă echipament special de protectie pentru că este o peșteră activă pe care apa încă o mai modelează”, a mai precizat Cătălina Drăgoi. Potrivit aceleiași surse, în Peștera Cioclovina uscată a fost exploatată, în perioada comunismului, încă din anii ´50 – ´60, guanofosfat, considerat cel mai eficient îngrășământ natural, fiind utilizat și în medicină.
Aria protejată din Munţii Şureanu cuprinde şase din cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din judeţul Hunedoara: Complexul carstic Ponorici – Cioclovina, Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor și Peştera Bolii.
VIZITĂ ÎN PEȘTERA CIOCLOVINA USCATĂ
PARTICIPANȚI: număr limitat, conform autorizației Comisiei Patrimoniului Speologic
TRASEU: Se pornește de la capătul drumului forestier, pe potecă, circa 5 minute. Traseul ce se va parcurge în subteran reprezintă galeria principală, pe o distanță de 550 metri, între intrarea antropică și Sala Bivuacului. Galeria este uscată, fără râu subteran; prezintă spații largi, formațiuni și inscripții cu vechime mai mare de 100 de ani, din perioada exploatării guano-fosfatului. Timpul alocat unei vizite este de 30-40 de minute.
RECOMANDĂRI: Haine de toamnă, deoarece în subteran temperatura este de circa 10 grade Celsius; încălțăminte comodă, cu talpă aderentă (ghete sau adidași de tracking / cizme de cauciuc).
ECHIPAMENT NECESAR: Organizatorii asigură cască de protecție cu lumină electrică.
VIZITĂ ÎN PEȘTERA CIOCLOVINA CU APĂ
PARTICIPANȚI: număr limitat, conform autorizației Comisiei Patrimoniului Speologic
TRASEU: Se pornește de la capătul drumului forestier, pe potecă, circa 5 minute. Peștera are 2 intrări. Se parcurge din aval în amonte, de la intrarea inferioară, pe cursul activului principal, circa 1.200 de metri. Reprezintă cea mai lungă străpungere hidrogeologică din România, cu o diferență de nivel de – 167 metri, cu sectoare orizontale și verticale. Aproape întregul parcurs se realizează prin apă. Galeria este înaltă, bogat concreționată (stalactite, stalagmite, coloane, văluri parietale, gururi, baldachine). Timpul alocat unei vizite este de 3 ore.
RECOMANDĂRI: Condiție fizică medie; Este necesar ca, la înscriere, să se comunice date personale (înălțime, greutate, nr. la picior, vârstă) pe baza cărora se va pregăti echipamentul personal al participanților
ECHIPAMENT NECESAR: Organizatorii asigură echipamentul necesar vizitei (costum neopren, ciorapi neopren, echipament TSA pentru parcurgerea sectoarelor verticale, surse de lumină, cizme de cauciuc) prin închiriere (100 lei)
ATELIERE DE CORZI
Atelier de escaladă la stâncă, pod indian, se vor realiza în funcție de starea vremii (ploaia nu permite desfășurarea acestor activități). Activitățile se realizează în apropiere de intrările celor două peșteri.
PROGRAM: 10:00-13:00; 15:00-18:00.
RECOMANDĂRI: încălțăminte comodă, cu talpă moale și bot rotunjit (teniși, pantofi trekking).
ECHIPAMENT NECESAR: ham de escaladă, cască, corzi sunt asigurate de organizatori TREKKING.
Drumeție în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, pentru a cunoaște frumusețile naturii, obiceiurile localnicilor și istoria locurilor.
PROGRAM: 11:00 – 13:00, 15:00 – 17:00.
RECOMANDĂRI: Încălțăminte adecvată (bocanci, încălțăminte de trekking).