A sosit momentul mult așteptat de către iubitorii drumețiilor, dar și de către cei care au croit, prin județul Hunedoara, cărarea care unește, Via Transilvanica. Un proiect inedit, o cale ce străbate țara de la Putna lui Ștefan cel Mare, la Dunăre, la Drobeta Turnu-Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I.
A fost o călătorie deloc ușoară, cu obstacole, modificări, unele chiar de ultim moment, amânări, deznădejde, dar și bucurie și speranță. Un traseu al emoțiilor care, până la urmă, face ca drumul să lege și mai tare, și mai strâns… prietenii, oameni, comunități, poate chiar destine.
Așadar, după un an de amânări și multă muncă, iată că Via Transilvanica, Terra Dacica, așa cu este ea numită de către „părinții” săi, ajunge la final. Un final care nu este altceva decât un nou început pentru turismul din județ, dar și din țară.
2 iulie, data nașterii Via Transilvanica în Hunedoara
Data de naștere a Via Transilvanica în județul Hunedoara este 2 iulie 2022. Astfel, sâmbătă, ambasadori ai acestui drum își dau întâlnire la Cetatea Mălăiești, din comuna Sălașu de Sus, pentru a deschide oficial calea spre un nou tip de turism în județ. Mihaela Miroiu, Toma Coconea, Tibi Ușeriu, artistul Ion Barbu și invitatul surpriză, Andi Moisescu, se vor reuni în curtea Cetății Mălăiești, împreună cu toți cei care au făcut ca acest drum să fie realiat.
„Scopul acestui proiect este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Și totodată, să se reflecte în comunitățile locale, dar să aibă și ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare. Via Transilvanica străbate zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în țara noastră”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Ușeriu, președinte Tășuleasa Social.
Evenimentul va începe în miezul zilei, respectiv ora 12:00, când, rând pe rând, invitații vor vorbi despre acest proiect și însemnătatea lui. Prezentă la acțiune va fi și îndrăgita interpretă de folk Ada Milea, care va încânta publicul cu piesele sale.
Schimbări de ultim moment al locului inaugurării
Deschiderea oficială a Via Transilvanica în județul Hunedoara ar fi trebuit să aibă loc la Sarmizegetusa Regia, însă, potrivit lui Alin Ușeriu, „ne-am lovit de unele reguli instaurate în situl de aici, care impun anumite interdicții”.