O serie de evenimente, care mai de care mai atractive, au pregătit reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, pentru vizitatori, atât cei mari, cât și cei mici, cu ocazia Nopții Muzeelor. La Orăștie-i șezătoare, la Brad întâlnire cu meșteri și poeți populari. Aici, vizitatorii au ocazia, pentru câteva ore, să se întoarcă în timp, în vremea bunicilor. Pot toarce lâna ori pot tricota și chiar depăna, firul, dar și amintirile din vremuri de demult. Așadar, pe lângă voie bună și distracție, sâmbătă, 14 mai, accesul în cele trei muzee este gratuit.
„Evenimentul național și internațional Noaptea Muzeelor se derulează, în trei dintre locațiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, respectiv Palatul Magna Curia din Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Orăștie. În fiecare dintre acestea se desfășoară evenimente care să-i determine atât pe cei mari, cât și cei mici să vină la muzeu, să cunoască istoria în starea ei pură”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, reprezentantul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Activități interactive la Palatul Magna Curia
În anul 2022, Noaptea Muzeelor este un eveniment dedicat patrimoniului prezentat în cadrul expozițiilor existente în spațiul expozițional al muzeului. Pe lângă vizitarea acestor expoziții, evenimentul cuprinde și organizarea mai multor activități interactive: ateliere pe diverse teme și susținerea mai multor recitaluri de către elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva, după cum urmează:
Ora 13.00 Muzică instrumentală şi canto clasic-elevi (pian, chitară și chitară + voce)
Ora 16.00 Ansamblul folcloric ROMÂNAŞUL
Ora 16.35 CANTO Clasic – muzică uşoară
Ora 17.10 Corul ARLECHINO
Ora 17.35 – 21.15 – Piese din repertoriul Măriei Tănase; – Flaut; – Vioară; – Cvartetul Cuore; – Canto clasic și canto muzică ușoară; – Chitară; – Chitară + voce; – Formația: TRUPA DE LA ARTE
Ora 21.15 Corul ORFEU
Ora 21.40 Formaţia: PLAY IT BAND
În intervalul orar 15.00 – 22.00 vor fi organizate mai multe activități interactive:
– „Oraşul nostru în anul 2030” – Acţiune interactivă – elevii liceului şi publicul vor desena cu markere pe folie din plastic
-„Pictura pentru toţi” – Acţiune la care vor participa atât elevii liceului cât şi publicul
– „Workshop textile” – Acţiune tip workshop demonstrativ la care vor participa atât elevii liceului cât şi publicul.
La Orăștie și Brad sunt șezători
La Muzeul de Istorie și Etnografie Brad, de la ora 16:00 se demarează o serie de evenimente ce se vor încheia ora 2:00. Vizitatorii au pregătită o întâlnire cu poeții populari, meșteșuguri și vor avea parte de demonstrații privind ocupațiile și îndeletnicirile din trecut: torsul lânii, tricotatul, depănatul, dar și modul de realizare a zgărdanelor și a lingurilor de lemn.
La Orăștie, la Muzeul de etnografie și artă, între 18.00 și 02.00, vizitatorii sunt așteptați o seară tradițională românească. Șezătoarea de la muzeu este de fapt ilustrarea demonstrativă a meșteșugurilor textile, țesut și cusături tradiționale însoțite de cântec, jos și voie bună în cadrul unei seri de șezătoare. Totodată, va avea loc și vernisajul expoziției „Munții noștri aur poartă”.
Foto: Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
Vă recomandăm să citiți și :