Un nou proiect interesant, despre natură și tradiții în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, dar și despre educarea tinerilor cu privire la importanța conservării, crearea de noi facilități pentru vizitatori și turiști, este implementat de Asociația de Turism Retezat. Proiectul se derulează în mai multe școli gimnaziale, în perioada mai – septembrie, iar elevii vor avea câteva misiuni importante de îndeplinit. În paralel, va fi amenajat și traseului tematic de la Bolii Cave.

Tinerii, ambasadori al comunităților locale
Obiectivele stabilite de inițiatorii proiectului sunt implicarea comunităților locale în valorizarea mediului natural, promovarea ariei protejate, precum și dezvoltarea infrastructurii de primire a turiștilor în această zonă.
„Prin acest proiect dorim să arătăm, în primul rând comunității locale, dar și turiștilor, faptul că Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este o arie protejată de prim rang, parte a unei destinații ecoturistice certificate la nivel național, un teritoriu cu o concentrare mare de puncte de atracție, extrem de diverse.
Totodată, ne dorim să îi apropiem pe copii de natură, să îi familiarizăm cu termenii generali despre educația mediului și să îi transformăm în viitori ambasadori ai comunității lor și ai parcului”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, managerul de proiect, reprezentant al Asociației de Turism Retezat.

Expoziție și târg de produse tradiționale
Acest proiect va fi prezentat în școli, până în prima săptămână din luna iunie, când se va desfășura și concursul de proiecte cu tematică din parc. În urma acestuia, vor fi desemnați cei 15 ambasadori ai ariei protejate.
„Până la finalul anului școlar va trebui să identificăm, împreună cu copiii, oameni valoroși din comunitate, care au povești valoroase de transmis despre viața de odinioară, meșteșuguri și obiceiuri, tradiții, pierdute sau pe cale de dispariție. Împreună cu un fotograf vom realiza portrete ale acestor oameni, împreună cu interviurile înregistrate sau eseuri.
Astfel, vom organiza o miniexpoziție cu portretele oamenilor și locurilor, care va fi inaugurată de Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, eveniment ce va avea loc la Costești, în proximitatea Centrului de Informare. Pe lângă această expoziție, vom avea și un târg de produse locale.
Cei care vor fi desemnați ambasadori ai parcului vor avea activități cu alți copii din comunități sau ai turiștilor, despre biodiversitate, recunoașterea speciilor de plante, urme de animale.
În paralel, începem amenajarea traseului tematic la Peștera Bolii”, a mai menționat Anca Rusu.
Proiectul este implementat de Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și școlile gimnaziale Boșorod, Orăștioara de Sus, “Dr. Aurel Vlad” Orăștie și Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu, în perioada mai – septembrie 2025, și este finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi. Valoarea proiectului este de 42 166 lei, din care contribuția Fundației pentru Parteneriat și MOL România este de 39 966 lei.




Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cu locuri unice și peisaje fermecătoare
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina cuprinde între limitele sale șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale și zone de interes turistic ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul și Peștera Bolii și Platoul Vârtoape.
Totodată, aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este un loc unde natura se împletește armonios cu tradițiile locale dând naștere unui peisaj unic și vibrant.