Festivalul Internațional de Operă și Muzică Clasică a ajuns în 2019 la acea de-a treia ediție, evenimentul lunii iulie în județul Hunedoara fiind unul de mare amploare. Pe parcursul celor trei ani, el a inclus toate orașele mari din județul Hunedoara. În 2017, la prima ediție, s-a desfășurat la Castelul Corvinilor din Hunedoara, la Teatrul de Artă și Castelul Magna Curia din Deva și la Teatrul I. D. Sîrbu, din Petroșani.

Dedicat iubitorilor de muzică clasică teatru, din programul primelor ediții nu au lipsit operele Cosi Fan Tutte, o producție a Teatrului de Artă, Tosca, Rigoletto, Opera rock – Zrinyi, dar și gale de operă susținute cu prezența Corului Filarmonicii de Stat Oradea și un concert simfonic susținut de The Hague Youth Symphony Orchestra. Numai la prima ediție, de pildă, festivalul a adus în județul Hunedoara artiști din 15 țări: SUA, Japonia, China, Mexic, Chile, Coreea, Rusia, Spania, Polonia, Chile, Turcia, Grecia, Austria, Italia, Ungaria și, desigur, România.

Printre vocile prezente la prima ediție a fstivalului s-au numărat cea a baritonului american de origine iraniană,  Anooshah Golesorki, care a interpretat roluri pe marile scene ale lumii: Metropolitan Opera New York, Staatsoper Wien, Deutsche Oper am Rhein, Deutsche Oper Berlin, Teatro dell’Opera di Roma, Israeli Opera, L’Opéra de Nice, L’Opéra de Montréal, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Carnegie Hall, Washington Opera, Teatro Real de Madrid, Staatsoper Hamburg.

Alături de acesta, Julia Novikova, a câștigat la numai 23 de ani, faimoasa competiție Operalia sub conducerea lui Placido Domingo. Artista a realizat, ulterior, alături de Placido Domingo în rolul titular, filmul “Rigoletto”  filmat în locatia originală, la Mantova, si transmis în 148 de țări. Julia Novikova are în palmares maile scene ale lumii: Royal Opera House London, Teatro Colón – Buenos Aires, Opéra de Monte Carlo, apoi Santiago de Chile, Berlin, Hamburg, Rhin, Strasbourg, Lyon, Washington, Frankfurt, Salzburg,  Trieste, Théâtre Toulouse și multe altele, iar în 2017 a cântat, pentru prima oară, și pentru hunedoreni.

Soprana Catarina Lal, fiica scriitorului Romulus Lal, originar din județul Hunedoara, este considerată una dintre “cele mai talentate soprano dramatice ale prezentului”. Soprana a interpretat roluri ca Lady Macbeth, Violetta Valery, Donna Anna nu doar pe scene din Europa, ci și în Rusia, Asia și America de Sud.

A doua ediție a Festivalului Internațional de Operă și Muzică Clasică  Hunedoara Lirică a avut loc în 2018. În cel de-al doilea an, pe lângă cele patru locuri inițiale de desfășurare a avenimentului: Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Teatrul de Artă și Castelul Magna Curia din Deva, Teatrul I.D. Sîrbu Petroșani, organizatorii au adăugat alte patru locuri de desfășurare, extinzând festivalul în Orăștie, Simeria și Brad. Astfel, o parte dintre spectacolele și acțiunile din cadrul festivalului s-au desfășurat în Piața Victoriei din Deva, Parcurile Tineretului din Simeria și Brad, dar și în zona pietonală din Orăștie. A doua ediție a Festivalului a reunit la Hunedoara artiști din 14 țări: SUA, Spania, Polonia, Serbia, Estonia, Coreea de Sud, Austria, Elveția, Italia, Irlanda, dar și Bulgaria, Ungaria Grecia și România.

Programul a inclus spectacole de excepție (Macbeth, Trubadurul (Trovatore) și Gala de Operă), realizate exclusiv pentru a fi prezentate în Festivalul Hunedoara Lirică  în parteneriat cu Opera de Stat din Ruse – Bulgaria. De asemenea Teatrul de Artă din Deva a prezentat două producții proprii: Nunta lui Figaro și opera comică pentru copii Bastien și Bastienne, realizate în cadrul Laboratorului Liric. Printre invitații celei de-a doua ediții s-au numărat Corul de Băieți și Fete Busan BukGu (din Coreea de Sud), care au prezentat în ultimele două zile de festival un spectacol de muzică și dans coreean precum si spectacolul maghiar Principele, un spectacol musical-istoric realizat de Moravetz Levente Produkcio.

Ediția din 2018 a adus la Hunedoara artiști de renume internațional Anooshah Golesorki (SUA), Sanja Anastasia (Serbia), Catarina Lal (Austria) și  dirijorul Juan Cantarell (Spania), alături de Rossana Cardia (Italia), Mikheil Sheshaberidze (Estonia), Elzbieta Kakzmarzyk Janczak (Polonia), Iordache Basalic, Cosmin Marcovici și Marius Goșa (România). La cea de-a doua ediție a Festivalului prețul unui bilet a fost de 30 de lei, în timp ce abonamentul standard a costat 100 de lei, iar abonamentul cu reducere, pentru pensionari – 80 de lei.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Operă și Muzică Clasică ”Hunedoara lirică”, organizat de Teatrul de Artă din Deva, în parteneriat cu Consiliul județean Hunedoara, s-a desfășurat la Deva, Hunedoara, Petroșani și Lupeni.

Spectacolele din cadrul festivalului au fost realizate în parteneriat cu Opera de Stat din Ruse – Bulgaria, iar Teatrul de Artă Deva a prezentat și un spectacol producție proprie ”Vocea Umană. Telefonul”, realizat în cadrul Laboratorului Liric de anul acesta. Programul Festivalului Internațional de Operă și Muzică Clasică ”Hunedoara lirică” 2019 a cuprins operele Carmen, de G. Bizzet, Gala Operei, Turandot și Nabucco. La cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional de Operă și Muzică Clasică prețul unui bilet a fost de 50 de lei, în timp ce abonamentul pentru festival a putut fi cumpărat cu 150 de lei.

sursa foto: https://www.facebook.com/QueMediaProductions/

Rate us and Write a Review

Your Rating for this listing

angry
crying
sleeping
smily
cool
Browse

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image