Dacii și romanii s-au reîntors la Geoagiu – Băi. Stațiunea balneoclimaterică a găzduit, în perioada 31 iulie – 1 august, Festivalul Antic „Aqua Sacra Germisara”, eveniment care s-a desfășurat în parcul de lângă Termele Romane. Demonstrațiile de luptă au făcut deliciul publicului prezent. Din program nu au lipsit atelierele interactive, în cadrul cărora cei prezenți au putut vedea cum se țesea sau cum se confecționau arme, echipamente de luptă sau încălțăminte în antichitate. Turiștii și hunedorenii prezenți în stațiune, care au ales să fie în mijlocul acestui eveniment, au avut ocazia să retrăiască istoria, timp de două zile.
Îmbrăcat în cămașă din zale grele, „gladiatorul” se avântă, cu pasiune și înverșunare, în luptă, iar mulțimea de pe marginea aclamează și aplaudă. Spectaculoasa luptă se poartă la doar câțiva pași de vechile Terme Romane, un loc care mustește de istorie. Zeci de pasionați ai timpurilor de odinioară, toți membri ai Asociației „Terra Dacica Aeterna”, au însuflețit Festivalul Antic „Aqua Sacra Germisara”, ajuns, anul acesta, la a cincea ediție. Totul, cu scopul reconstituirii tradițiilor și modului de viață ale dacilor și romanilor, pe aceste meleaguri. Evenimentul cultural-istoric a fost reluat după o pauză cauzată de pandemie și s-a dovedit o reușită. Luptele purtate au fost urmărite cu mult entuziasm de copii, tineri și adulți, fascinați de toate momentele oferite.
„Globi” și „Moretum”, precum și alte bunătăți delicioase, preparate în bucătăria festivalului
Programul a fost completat de atelierele și taberele meșteșugărești antice, organizate în cadrul acestui festival și la care vizitatorii au putut lua parte, de: gastronomie dacică și romană, monetărie, țesătorie, confecționare și prezentare de arme și echipamente de luptă, printre altele. Astfel, cei prezenți au putut vedea cum se țesea în antichitate, cum se creau papuci antici, încălțări realizate doar manual, în miniatură sau mai mari – numai bune de purtat, dar și cum se făureau monede sau arme.
Nu au lipsit concursurile, gustate, în special, de către cei mici, aceștia fiind provocați la probe inedite, de tir cu arcul, aruncarea suliței, precum și la alte întreceri, precum „Ștafeta pâinii”. În același timp, turiștii prezenți în stațiune au avut prilejul de a mânca „globi”, un soi de papanași, cu miere și piper, sau „moretum” – un aperitiv din brânză proaspătă de vaci, amestecată cu tot felul de mirodenii, usturoi și rută, o plantă folosită des în antichitate, precum și alte bucate delicioase preparate, în bucătăria festivalului, exact ca în urmă cu 2.000 de ani.
Înfruntări pentru băile termale. Două zile de istorie „vie”
Luptele “aprige”, purtate aproape de locul în care dacii și romanii se răsfățau în vremuri demult apuse, au fost o încântare pentru participanții, de toate vârstele, prezenți la festival. Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, aceștia au avut parte de adevărate lecții „vii” de istorie, susținute de membrii Asociației „Terra Dacica Aeterna”, cei care, de mai bine de un deceniu produc reconstituiri istorice autentice. Totul, din pasiunea lor pentru istoria antică.
„Am avut parte de un public minunat, care a dat dovadă de un mare interes pentru istoria antică, dacică și romană. Pe lângă demonstrațiile de luptă – care, tot timpul, fac deliciul celor prezenți, au mai fost și atelierele noastre antice. Atelierul de bucătărie, de prelucrat lemn, unde am avut și un strung antic, atelierul de țesătorie în cadrul căruia s-au folosit tehnici antice, de făcut brâie cu tăblițe, printre altele, sau împletit cu acul, atelierul de monetărie, meșterit opinci din piele, precum și alte activități. Copiii care au participat la concursuri au fost răsplătiți cu premii constând în replici după monede romane. (…) Prin acest festival, noi ne-am dorit să promovăm vestigiile din zonă, Termele Romane. Este unul dintre festivalurile noastre de suflet”, a declarat, pentru Go Hunedoara, Lucian Panov, președintele Asociației „Terra Dacica Aeterna”.
Festivalul Antic „Aqua Sacra Germisara” a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Orașului Geoagiu, în colaborare cu Asociația „Terra Dacica Aeterna”.
Pe vremea romanilor, Băile Geoagiu erau cunoscute sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“. Băile termale romane (Germisara) se păstrează aproape în aceeași formă ca și în antichitate. În anul 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile, reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele timpuri. Acolo este atestat și un templu dedicat Nymphaelor, precum și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios, între care șapte plăcuțe votive din aur.
Dacii și romanii de la „Terra Dacica Aeterna” continuă lupta, la Măgura Uroiului, la început de septembrie
Dacii și romanii de la Asociația „Terra Dacica Aeterna” vor fi prezenți, din nou, pe câmpul de luptă, la începutul lunii septembrie, în cadrul unui alt eveniment cultural -istoric. Este vorba despre cunoscutul festival „DacFest”, ce se va desfășura în perioada 3-5 septembrie. Ediția din 2021 se anunță a fi una mai specială, de o amploare și mai mare, cu invitați sosiți și de peste hotare și o atmosferă care să-i transpună pe participanți în vremurile antice.