Experți străini din cadrul UNESCO vin, miercuri, la Geoagiu Băi, pentru o întâlnire cu autoritățile locale, după ce, în vara acestui an, Termele Daco – Romane Germisara, alături de alte castre din județ, au fost incluse pe lista patrimoniului mondial.
Odată ce vor fi bine conservate, gestionate și puse în valoare, aceste bijuterii lăsate moștenire de milenii, pot deveni o sursă inepuizabilă de venituri pentru comunitatea locală.
„Termele Daco – Romane de la Germisara au fost propuse pe lista indicativă UNESCO din ianuarie 2023, în Limes. Anul acesta, când a avut loc ședința UNESCO, în India, în iulie, s-a acceptat includerea acestora în patrimoniul mondial. De acum înainte trebuie efectuate programe de protecție și gestiune.
Acum, vom avea întâlnire cu experți străini care lucrează la cadrul de implementare pentru frontierele Imperiului Roman – Dacia. Se vor putea accesa fonduri și va fi mult mai vizibil la nivel internațional. Dacă comunitatea va gestiona corespunzător acest monument, va crește numărul de turiști și, implicit, zona, la nivel economic. Condiția esențială este să avem grijă de aceste monumente”, a declarat, pentru GO Hunedoara, arheolog Angelica Bălos, consultant în cadrul Direcției pentru Cultură a Județului Hunedoara.
Limesul, (limes romanus) reprezintă frontiera fortificată a Imperiului Roman, care traversa aproape întreaga Europă, de la Nistru și Marea Neagră și până la limesul lui Hadrian (valul lui Hadrian), aflat pe teritoriul Scoției, având mii de kilometri. În România, limes-ul cuprinde aproape 300 de situri înșirate de-a lungul a peste 1.000 de kilometri, pe teritoriul a 16 județe din România.
Castrul de la Micia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa și o serie de alte castre, în UNESCO, din iulie
O serie de alte castre romane de pe teritoriul județului Hunedoara au fost introduse, în aceeași perioadă, în patrimoniul UNESCO. Este vorba despre Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia – o fostă colonie romană importantă de la frontierele imperiului, unde se află unul din cele patru amfiteatre romane descoperite până în prezent pe teritoriul României, rămășițele unui castru și ale unor băi termale, dar și ale unor temple.
În listă se mai regăsesc: Castrul de la Cigmău, un castru nou descoperit din zona Sarmizegetusa, pe Dealul Șesului, trei castre de pe Comărnicel, pe teritoriul orașului Petrila, un castru de pe Dealul Botanilor de la Petroșani, precum și o serie de alte fortificaţii ridicate de romani, prea puţin cunoscute de publicul larg.