Vizitatorii care vor urca duminică, 21 iulie, în Deva Citadel, vor avea parte de o veritabilă întoarcere în timp, cu muzică, jocuri medievale și o sumedenie de activități menite să redea farmecul de altădată al impresionantului monument istoric. Cimpoierii din Transilvania vor face, ca de fiecare dată, furori cu muzica lor și instrumentele străvechi pe care le folosesc cu atâta dibăcie.
Va fi un eveniment de poveste, în Cetatea Deva, la care sunteți așteptați să luați parte! Accesul în cetate se poate face cu telecabina sau la pas, pe la Poarta 1.
„Vă invităm la Cetatea Deva”
Devenii sunt invitați alături de turiști să ia parte la un eveniment complex, în cadrul căruia pot afla informații despre Cetatea Deva, istoria locului, și vor avea parte de microrecitaluri de muzică medievală susținute de grupul Cimpoierii din Transilvania.
„Vă invităm la Cetatea Deva” este un proiect realizat de Asociația Culturală Transilvania Medievală și cofinanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de către Primăria Municipiului Deva. Manifestarea constă în patru evenimente care se desfășoară, câte o ediție, în perioada mai – septembrie, în Cetatea Deva.
„Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a municipiului Deva prin valorificarea inteligentă a resurselor sale culturale materiale și imateriale. În același timp proiectul vine în întâmpinarea publicului local și a turiștilor care vor avea ocazia să afle parcursul istoric al Cetații Deva de-a lungului timpului. După primele două evenimente desfășurate cu succes în lunile mai respectiv iunie, al treilea eveniment din cadrul proiectului va avea loc în data de 21 iulie, între orele 10:00 și 16:00”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Mircea Goian, organizator al evenimentului și membru fondator al grupului Cimpoierii din Transilvania.
Muzică și jocuri medievale
Vor avea loc prezentări de instrumente istorice, iar cei prezenți vor avea ocazia să afle lucruri interesante despre lucrările muzicale specifice din Europa, dar și despre contextul istoric al momentului în care a fost documentată existența Cetății Deva. Totodată, vor avea ocazia și să practice jocuri medievale atât pentru copii cât și pentru adulți, aruncatul cu potcoava, X și 0 medieval, bowling, aruncat la coș, daruma – un joc japonez, ori sfoara cu nodul câștigător.
În caz de vreme nefavorabilă evenimentul va avea loc duminica următoare, 28 iulie.