Cetatea Orăștiei a revenit din nou la viață, în weekendul ce a trecut, când mii de oameni au avut ocazia să viziteze impozantul monument istoric, ale cărui lucrări de restaurare sunt aproape de final. Totodată, pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică, a avut loc primul festival medieval din Orașul Paliei, intitulat „Cetatea Vie”. Au fost cavaleri și domnițe, întreceri cavalerești, jocuri medievale, jonglerii cu foc, concerte, dar și un impresionant show de lasere. De asemenea, a fost lansată monografia orașului, iar cei mai destoinici oamenii ai urbei au fost răsplătiți.
Seri de gală, la Sala Astra
Au fost zile pline de evenimente, unul și unul, în municipiul Orăștie, unde s-au sărbătorit 800 de ani de la prima atestare documentară a urbei. Încă de la mijlocul săptămânii trecute, miercuri, Sala Astra a găzduit evenimente care au adus laolaltă comunitatea orăștiană. Primul dintre acestea a fost „Gala Excelenței în Artă și Cultură”, în cadrul căreia au fost cinci secțiuni: pictură, literatură, sculptură – arhitectură, arheologie – istorie și muzică. Câștigătorul fiecărei secțiuni a primit, din partea municipalității, pe lângă diploma aniversară, și un trofeu. Totodată, publicul a avut parte de un moment muzical, susținut de orăștianca Larisa Tomescu, studentă la Conservatorul din Cluj – Napoca, și Dimma’s Group.
Joi, un alt eveniment menit să răsplătească cei mai merituoși locuitori ai urbei, a avut loc în aceeași locație și la aceeași oră. Este vorba despre „Gala Laureaților”. În cadrul evenimentului, au fost acordate 13 titluri onorifice de „Cetățean de onoare”, unor medici, profesori, foști directori ai unor instituții, un elev eminent al Orăștiei, dar și trei titluri post mortem. În această zi, muzica de operă a răsunat pe scena Sălii Astra, unde câțiva membri ai Operei Naționale Române: Laura Mărginean, Mircea Șonea și Angela Balici, au susținut un recital în fața publicului prezent.
„Ne mândrim cu acești oameni care fac cinste comunității noastre și ne dorim să știe că îi apreciem. Suntem convinși că, prin munca lor, sunt un exemplu pentru tineri Orăștiei și nu numai. Evenimentele au fost un real succes, iar prezența numeroasă a publicului a demonstrat respectul și admirația pentru cei care și-au lăsat amprenta asupra Orăștiei. Rămân un model de dăruire și devotament pentru noi toți, contribuind semnificativ la istoria și identitatea orașului nostru. Aprecierea mea se îndreaptă și către organizatori care au contribuit la succesul acestor evenimente ce au marcat 800 de ani de la prima atestare documentară a orașului nostru”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan.
Mii de file de istorie, din Evul Mediu până în zilele noastre
Ziua de vineri a adus oaspeți de seamă în Cetatea Orăștiei, unde a avut loc, într-un cadru restrâns, lansarea monografiei municipiului Orăștie: „Orăștie 800”.
„Timp de doi ani, un colectiv format din 10 persoane, a adus la lumină, în cele peste 2.000 de file, informații prețioase și mai puțin cunoscute, despre istoria acestor meleaguri, din toate domeniile.
A fost o muncă deosebit de laborioasă ce a presupus accesarea unor documente din arhivele de la Deva, Cluj, Sibiu, Timișoara. Deocamdată, există un număr limitat de volume, urmând ca în viitor să mai tipărim și să le punem în vânzare”, a mai precizat primarul municipiului Orăștie.
Primul festival medieval a adus mii de oameni în Cetatea Orăștiei
Sâmbătă și duminică au fost două zile încărcate de evenimente impresionante în Cetatea Orăștiei. Porțile impresionantului monument medieval s-au deschis pentru publicul larg, iar mii de oameni au avut ocazia, în premieră, să pășească prin istoria de secole a acestui loc.
„Am fost plăcut surprins de numărul impresionant de oameni care au venit să descopere istoria și frumusețea Cetății noastre în aceste două zile a Porților Deschise. Atmosfera a fost vibrantă, iar entuziasmul celor prezenți ne-a demonstrat cât de mult contează să păstrăm vie această moștenire”, a conchis Ovidiu Bălan.
Festivalul medieval „Cetatea vie”, aflat la prima ediție, a strâns publicul ca un magnet. Au avut loc confruntări între cetele de cavaleri, jocuri medievale, jonglerii cu foc, concerte, iar evenimentul s-a încheiat duminică seara cu un impresionant show de lasere.