De o zi de basm au avut parte zecile de turiști care au ales să viziteze, duminica trecută, Cetatea Deva. Cavalerii din Garda Cetății Deva și arcașii din Țara Hazarului Marot (Chișineu Criș, județul Arad), urmașii cneazului Menumorut, au reușit să fascineze publicul cu lecțiile de istorie vie pe care le-au prezentat.
Cavaleri, domnițe, legende, mai mult sau mai puțin cunoscute despre monumentul medieval, unele povestite cu mult tâlc de naratori, numere de magie și ateliere de tir cu arcul, la o țintă formată exlusiv din mere, au fost doar câteva dintre activitățile care s-au derulat, pe parcursul mai multor ore, în Cetatea Deva.
„Evenimentul a avut parte de un real succes. Au fost turiști din toată țara. Vremea a ținut cu noi și am reușit să organizăm un eveniment deosebit, care să pună în valoare frumusețea Cetății Deva, emblema acestui municipiu. Au fost momente unice pe care publicul le-a savurat la intensitate maximă.
Le mulțumesc arcașilor din Chișineu Criș care, împreună cu Garda Cetății Deva, au reușit să transpună publicul prezent în perioada în care viețuiau cavalerii și domnițele. Ne dorim ca, și în perioada următoare, să aducem în fața devenilor și alte evenimente de excepție”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cristian Fodor, șef serviciu Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Copii și adulți, deopotrivă, fermecați de activitățile derulate de cavalerii din Garda Cetății Deva
Întreg tabloul medieval pe care au reușit să-l reconstituie cu fidelitate cavalerii, domnițele și arcașii, i-a fascinat pe vizitatorii din toată țara, care au urcat, duminică, în cetate. Au fost transpuse momentele istorice ale cetății medievale, iar cei prezenți au putut să ia parte la antrenamentele zilnice ale cavalerilor, respectiv tir cu arcul, spadă, dar și inspectarea ținutei garnizoanei care făcea rondul Cetății Deva.
„Vizitatorii au fost atrași de atelierul de pictură heraldică, dar și de tirul cu arcul, activitate la care, din păcate, nu au putut participa decât câțiva copii, din pricina restricțiilor impuse în această perioadă. Și, pentru că toată lumea care aude de cavaleri și domnițe se aștepată la un basm, nu a lipsit de la această întâlnire nici magia. Acest moment a făcut deliciul copiilor, dar și al adulților prezenți duminică în Cetatea Deva.
A urmat rondul Cetății Deva, iar la fiecare popas făcut, la punctele cheie, repectiv poarta de intrare în cetate, Turnul Bethlen, la cuptoarele de pâine, terasa de artilerie, s-au povestit legendele locului și a fost făcută incursiunea în istorie, cu evenimentele derulate în timpul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan”, a declarat comandantul Gărzii Cetății Deva, Cristian Stan.
Rugăciunea și salutul cavalerilor din Garda Cetății Deva, către Divinitate
La finalul evenimentului, cavalerii au transmis rugăciunea și salutul lor către Divinitate. Acețtia au ațezat sulițele și halebardele în formă de cerc, care reprezintă soarele, fiecare suliță reprezentând razele acestui astru care semnifică continuitate, căldură, familie. În cercul respectiv, toți participanții, cavaleri, domnițe și arcași, și-au unit mâinile într-un salut și o rugăciune care a fost ridicată spre cer, către Divinitate.
Rondul cavalerilor din Garda Cetății Deva, a fost organizat de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva și Primăria Municipiului Deva.