O serie de dispozitive touchscreen cu imagini și informații detaliate despre familia Corvinilor, Loggia Matia și istoria castelului, au la dispoziție, din luna septembrie, vizitatorii Castelului Corvinilor din Hunedoara. Informațiile sunt prezentate în patru limbi, română, engleză, germană și maghiară, iar cu ajutorul acestor dispozitive vizitatorii au ocazia să înțeleagă mai bine istoria și evoluția Castelului Corvinilor.
„În momentul de față sunt montate, în incinta castelului, trei astfel de dispozitive, alături de trei televizoare care redau în imagini și vocal informații referitoare la castel, familia Corvinilor. Odată ce lucrările de restaurare avansează, astfel de dispozitive interactive vor fi amplasate în mai multe spații. Totodată, am reintrodus și audio ghidul, pe care nu îl putem folosi cu dispozitivele aferente în condiții de pandemie. Însă, avem o aplicație pentru telefonul mobil, pe care o oferim vizitatorilor gratuit, prin scanarea codului la casa de bilete se instalează aplicația și se poate face audio ghid în castel pe telefonul propriu în limbile română, engleză, maghiară și germană”, a declarat, pentru GO Hunedoara, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Sorin Tincu.
Pregătiri pentru sezonul rece
În această perioadă continuă și lucrările de restaurare ale impozantului monument istoric. Sunt o serie de lucrări care trebuie finalizate până la venirea sezonului rece.
„Cel mai probabil vor începe lucrările la tencuielile exterioare, în curtea interioară, la Palatul de festivități și Palatul administrativ, care vor trebui realizate până la venirea înghețului, ulterior fiind imposibil de realizat până la primăvară. O altă prioritate este reprezentată de acoperișuri, în special zonele decopertate în acest momentul de față, ce vor trebui acoperite și intervenit pe acoperișurile neschimbare”, a mai menționat Sorin Tincu.
Un proiect de aproape cinci milioane de euro
Castelul Corvinilor se află în șantier încă din 2019. Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţat de Uniunea Europeană cu aproape cinci milioane de euro, vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.
Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente. Un sistem de încălzire electric va lua locul instalaţiilor pe gaz. Totodată, vor fi amenajate spaţiile de vizitare şi vor fi introduse în circuitul de vizitare spaţii mai puţin accesibile din aşezarea medievală.
Îți recomandăm și : Biletele de acces la Castelul Corvinilor se pot achiziționa și online | GO Hunedoara
Încă o poartă de intrare către Castelul Corvinilor | GO Hunedoara
The Hunedorean Guild House | GO Hunedoara
Corvin Castle (Hunyadi Castle) from Hunedoara - GO Hunedoara