Banked Slalom Straja, competiția organizată în premieră în România, dedicată exclusiv snowboarderilor, s-a dovedit a fi un real succes. Numărul participanților a fost cu mult peste așteptările organizatorilor, iar impresiile celor care au luat startul în concurs au fost la superlativ. Competiția a fost organizată pe Canal, un viaduct, sub forma unui „half pipe”, aproape de pârtia cu același nume, un loc neamenajat pentru practicarea sporturilor de iarnă, numai bun pentru o competiție de free ride, cum este Banked Slalom Straja.
„Ne-am așteptat să avem până într-o sută de participanți, dar am fost surprinși să aflăm că sunt cu 20 mai mulți decât ne așteptam. Mulți dintre concurenții prezenți practică acest sport la nivel de performanță. Ne bucură că nu au fost înregistrate incidente, iar vremea a fost prietenoasă și ne-a lăsat să ne bucurăm de această zi spectaculoasă. Feedback-ul a fost unul foarte bun, lucru care nu poate decât să ne bucure și să ne determine să continuăm în același trend și la edițiile următoare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ionuț Matei, organizatorul competiției.
Competiția presupune o coborâre individuală, pe o pârtie neamenajată, un viaduct. Acolo au fost montate fanioane, ca la competițiile de schi, pe care concurenții au trebuit să le ocolească. Orice ratare a însemnat descalificare. Cursa este contracronometru, iar sportivii au de parcurs 960 de metri de pârtie.
Concursul s-a desfășurat în două etape, una pentru seniori, de peste 20 de ani, iar cealaltă pentru juniori, de la 14 la 20 de ani.
Super premii, oferite câștigătorilor
Câștigătorii competiției organizate în Straja au fost premiați cu produse oferite de H2O Shop România, RedBull România și Audi și Porsche Timișoara. Unul dintre câștigătorii competiției a avut și un premiu surpriză, o amuletă a norocului. Este vorba despre o „Daruma”, o statueta cu figură aprigă care atunci când este oferită are ochii nepictați. Această statuetă provine dintr-o veche tradiție japoneză a perseverenței personale, numită „Daruma”. Din momentul achiziției, posesorul pictează un ochi când se hotărăște asupra unui țel și plasează figurina într-un loc în care poate fi văzută cât mai constant, spre a se lucra asupra scopului. În momentul îndeplinirii acestuia, posesorul pictează și celălalt ochi. Sunt considerate simboluri-amuletă ale norocului.