Grupul de cercetători care efectuează studii la Castelul Corvinilor, cu privire la materialele folosite pentru construcția impunătorului monument istoric, a fost premiat cu medalia de aur la prima ediție a Salonului de inventică „InventCOR”, categoria „Istorie și studii culturale”. Din echipa de cercetători de la castel face parte și directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Sorin Tincu.
„Colectivul din care fac parte este unul mai vast, format din specialiști de ICECHIM, de la Universitatea din Târgoviște, din Constanța. Este vorba despre rezultatele unor cercetări pe care le desfășurăm de aproximativ doi ani, ce vizează diferite aspecte referitoare la construcția castelului, precum analize de mortare, pigment frescă, analize ale unor materiale rezultate din cercetări arheologice. Toate rezultatele etalate la salonul de inventică sunt unele parțiale, pentru că cercetările vor continua pe măsură ce avansăm și cu restaurarea castelului. Scopul final al acestor studii este de a stabili materiale și tehnologii de construcție ale castelului, de a evalua starea de sănătatea a anumitor sectoare din castel și, implicit, de a se putea genera o soluție de restaurare adecvată. Acesta este scopul practic, alături de pasiunea noastră pentru cercetare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Sorin Tincu.
Sute de invenții, din 14 țări ale lumii
Salonul a fost organizat de inventatorul devean Corneliu Birtok Băneasă, apreciat pentru invenţiile sale din domeniul auto, şi de Asociaţia CorneliuGroup Cercetare-Inovare. Peste 230 de invenţii, din 14 ţări ale lumii, au fost prezentate la prima ediţie a Salonului Internaţional de Inventică InventCor 2020, ce a avut loc la Deva, în perioada 17-19 decembrie. Întreg evenimentul s-a desfășurat online. Invenţiile pot fi văzute pe internet, pe o pagină de Facebook special dedicată evenimentului: „InventCor2020”.
Salonul de inventică se bucură de parteneriatul educaţional al Universităţii Politehnica din Timişoara, prin Facultatea de Inginerie Hunedoara, instituţie în cadrul căreia inventatorul Corneliu Birtok Băneasă este cadru didactic.