A muncit peste 20 de ani în adâncurile Minei Lonea. A coborât zi de zi în întunericul pământului, pentru a-și câștiga existența. Acum, se bucură că se poate „scălda” în voie în lumina soarelui și s-a dedicat exclusiv artei fotografice și, totodată sportului. Se plimbă cu bicicleta prin spectaculosul Ținut al Momârlanilor și reușește să surprindă viața dură a acestor oameni ai muntelui, portul, obiceiurile lor, dar și flora și fauna acestor meleaguri desprinse parcă din povești. Este vorba despre Laurențiu Vasile, din Petrila, „fotograful de serviciu” al Văii Jiului, care a impresionat milioane de oameni cu imaginile inedite pe care a reușit să le surprindă în drumețiile sale și pe care le postează în fiecare zi pe pagina sa de Facebook. În doar câțiva ani, a reușit să devină un adevărat promotor al acestei spectaculoase zone, numită Valea Jiului.
„Am ținut pentru prima dată în mână un aparat foto, un Smena 8, la vârsta de 7 ani. Atunci părinții m-au dus la Clubul Pionierilor din Petrila și am făcut cunoștință cu această frumoasă artă. M-am îndrăgostit iremediabil. Iar peste ani, a devenit pentru mine un mod de viață. Fotografii am făcut tot timpul. Chiar și cât am lucrat în mină am imortalizat aspecte ale vieții trăite acolo, în întunericul din adâncurile pământului. Dar, odată ce am ieșit la pensie, am reușit să mă dedic întrutotul artei fotografice. Însă, dacă până atunci realizam fotografii numai pentru mine și familie, acum o fac pentru Valea Jiului și pentru județul Hunedoara. Îmi doresc ca oamenii din toate colțurile lumii să afle despre frumusețea acestor locuri, în care noi avem privilegiul să trăim, și să vină să le viziteze”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Laurențiu Vasile.
Expoziția din mediul virtual, însumează mii de imagini
Fotograful de serviciu, așa cum s-a autointitulat Laurențiu Vasile, a reușit să realizeze de-a lungul timpului sute de mii de fotografii care mai de care mai expresivă și mai impresionantă, dar și înregistrări video. Acesta reușește, cu fiecare imagine postată în mediul virtual să aducă mai aproape de privitori peisajele de basm ale Văii Jiului. A reușit să organizeze două expoziții, în Petrila, dar expoziția care însumează cele mai multe fotografii și e permanentă, este cea de pe Facebook.
„Am strâns, de-a lungul anilor, cred că peste 500.000 de mii de poze. Nu numai din zonele Văii Jiului, cât și din țară și străinătate. Am vizitat Suedia, Germania, Cehia, dar cel mai tare m-a atras zona Jiețului. Ca aici nu e niciunde în lume. Aici e a doua mea casă. De departe cel mai frumos și spectaculos loc din această lume, pentru mine este Curmăturile Jiețului. De la animalele sălbatice, momârlanii noștri dragi, dar și flora și fauna, totul este la superlativ. E colțul meu de Rai”, spune cu atâta patos fotograful de serviciu că parcă îți dorești să ajungi cât mai curând să vezi „cu ochi tăi” frumusețile și oamenii care viețuiesc în acele locuri descrise cu atâta dragoste.
Pedalează spre destinațiile fantastice, din județ, pe care le imortalizează
Pentru a ajunge în locurile pe care dorește să le imortalizeze, Laurențiu Vasile pornește la drum cu bicicleta. Reușește astfel să îmbine mișcarea cu pasiunea sa.
„M-a impresionat foarte mult și Retezatul – cu stâna Scorota, cu Cetatea Colț și mănăstirea cu același nume, Șureanu – cu stânele de la Dobraia, Bou, dar și Biserica din Densuș, și impresionantul castel al Corvinilor”, mai spune Laurențiu Vasile.
Pasiune pentru fotografie, un „microb” de familie
Fotograful petrilean a reușit să își molipsească întreaga familie cu această pasiune a sa. Fiul său Ionuț, în vârstă de 14 ani, îi calcă deja pe urme, și nu pleacă niciunde fără aparatul său foto.
„La noi în familie toată lumea are aparat foto pe care îl pune în bagaj ori de câte ori pleacă la plimbare. Fiul meu, Ionuț, se specializează în mânuirea dronei, pentru a surprinde și din aer acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu”, a mai precizat fotograful de serviciu.
Cunoaște caprele negre mai bine decât paznicii de vânătoare
Petrileanul Laurențiu Vasile a făcut o pasiune și pentru caprele negre pe care le-a surprins de nenumărate ori, în cadre naturale de vis. Cunoaște cu precizie de busolă toate locurile preferate de aceste animale, iar cu unele chiar s-a „împrietenit”. Povestește că a reușit să fotografieze un pui de capră neagră pe care l-a botezat Gălușcă, încă din prima sa zi de viață. Și acum, după ani, când gălușcă a devenit un țap de toată isprava Laurențiu Vasile îl recunoaște dintr-o sută.
„Urmăresc această specie de nouă ani. La început specialiștii care protejează aceste animale erau circumspecți și chiar am fost criticat pentru că postez poze cu capre negre. Dar, s-a dovedit că, în această perioadă, efectivul de capre negre a crescut în zonă, ca dovadă că mesajul meu, de a proteja aceste animale, a fost înțeles bine. Am urmărit un ied, încă din prima zi de viață. În a doua zi, când am revenit să îl filmez, a trecut pe lângă mine și chiar m-a atins. Am fost atât de impresionat de această interacțiune încât am uitat că trebuie să apăs butonul pentru a înregistra. A rămas doar o incredibilă amintire, dar numai în memoria mea”, își amintește fotograful petrilean.
Laurențiu Vasile spune că atât cât îl vor ține picioarele va cutreiera aceste locuri și va încerca, din răsputeri, să arate lumii că zona Văii Jiului, îndeosebi partea Jiețului, merită să fie promovată și apreciată la adevărata ei valoare. Vasile nu este doar un fotograf, ci și un cunoscător al locurilor și poveștilor impresionante ale fiecărui loc și om cu care interacționează. Poate fi numit, fără exagerare, ambasador al Văii Jiului.