Două noi trasee turistice, ce fac parte din Parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina, vor fi deschise și marcate, în toamna acestui an, în cadrul unui proiect de promovare a județului Hunedoara. Este vorba despre trasee ce pot fi parcurse și de familii cu copii, unul dintre acestea chiar și cu mașina. Peisajele sunt spectaculoase, iar istoria și poveștile acestor locuri sunt absolut fascinante.
Călătorie „Între școli și natură”, cu trecere prin istorie și satisfacerea papilelor gustative cu bunătăți tradiționale
Unul dintre traseele ce urmează să fie amenajate este de fapt o potecă tematică, numită „Între școli și natură”. Aceasta face legătura între școala Primară din localitatea Târsa, din Munții Șureanu, trece pe lângă un fag secular, ale cărui dimensiuni sunt impresionante, și ajunge până la Școala din Prihodiște, acum închisă. Este un traseu educativ-informativ ce poate fi străbătut chiar și cu mașina.
„La școala din Târsa va fi amplasat un panou informativ cu date despre școală, dar și despre localitate. Un alt panou va fi amplasat în apropierea unui fag secular, al cărui trunchi abia poate fi cuprins cu mâinile de 5 persoane adulte. Iar locul nu este ales întâmplător, deoarece vom explica modalitatea prin care oamenii de aici își păstrau fânul peste iarnă, fără ca acesta să fie devorat de cervide. Iar acest fag este dovada vie. Odată ajunși la școala din Prihodiște, turiștii pot să-și tragă sufletul pe niște băncuțe, aflate în jurul unei mese, de unde pot admira un peisaj absolut încântător. Un loc de belvedere de unde pot fi observate vârfurile cele mai înalte de pe teritoriul parcului, Valea Grădiștei, Munții Apuseni, Țara Hațegului și Parcul Național Retezat”, a declarat, pentru GO Hunedoara, coordonatorul proiectului, Alexandru Bulacu.
Pe la mijlocul traseului, asta însemnând pe la fagul secular, turiștii pot să savureze din bucatele locului. De la festin nu lipsesc vestitele plăcinte pădurenești, nici balmoșul. De asemenea, drumeții pot să poposească chiar și în Poiana Omului, locul în care se presupune că regele dac Decebal și-ar fi pus capăt zilelor pentru a nu fi capturat de romani. De aici, continuă alte două trasee turistice.
Un traseu extrem de spectaculos, prin Cheile Băniței
Un traseu extrem de spectaculos este cel care străbate Cheile Băniței.
„Ne dorim să îmbunătățim accesul turistic în Cheile Băniței, cu plecare din drumul european E79, pe raza localității Bănița, care prin spectaculozitatea lor atrag, an de an, un număr tot mai mare de turiști. La intrarea în traseu, va fi montat un stâlp cu săgeată de direcționare. Pentru că traseul urmărește firul pârâului Bănița, este nevoie de construcția unui punct în care li se oferă turiștilor informații necesare parcurgerii traseului. Punctul de informare realizat va avea montat pe perete un panou informativ, o hartă a parcului natural și o scurtă descriere a traseului și informații de bază despre aria naturală protejată. De asemenea, urmează să montăm și o mână curentă metalică, pentru a facilita accesul pe traseu și peroanelor care nu doresc să treacă prin apă. Celor care vor să străbată acest traseu prin apă, le recomandăm să vină pregătiți cu cizme de cauciuc”, a mai explicat Alexandru Bulacu.
Cheile Băniței pot fi străbătute în aproximativ jumătate de oră, plus o altă jumătate de oră la întoarcere.
Zone mai puțin cunoscute, puse în valoare prin acest proiect
Scopul proiectului vizează creșterea vizibilității și importanței Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, la nivelul comunităților locale și a turiștilor.
„Prin acest proiect sunt puse în valoare două zone mai puțin cunoscute din județul Hunedoara și implicit din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Și, cum nimic nu este întâmplător, startul acestui proiect s-a dat în 24 mai, o zi foarte importantă pentru parcurile naționale și naturale ale Europei. În acest an, Federația EUROPARC ne îndeamnă să sărbătorim Ziua Europeană a Parcurilor sub sloganul ~Noua Generație~. Tinerii sunt ~Noua Generație~ în care ne punem speranța pentru construirea unei lumi mai bune, mai ecologice și mai rezistente, bazată pe promovarea valorilor naturale”, a precizat directorul Administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Alin Alimpesc.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina cuprinde între limitele sale șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale și zone de interes turistic ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul și Peștera Bolii și Platoul Vîrtoape. Totodată, aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.
Proiectul va fi derulat, în parteneriat, până pe 15 octombrie, de Asociaţia de Turism Retezat şi Administraţia PNGMC, finanţarea, în valoare de 29.000 de lei, fiind asigurată de Mol România şi Fundaţia pentru Parteneriat.