Este originar din Texas, însă a plecat de acolo pe când avea 18 ani și s-a mutat în Boston, iar acum contribuie la promovarea turismului din Valea Jiului și, implicit, din județul Hunedoara. Este vorba despre Dana Bates, cel care, din anul 1999, trăiește în județul Hunedoara și a reușit să realizeze un proiect care adună, de fiecare dată, sute de participanți și curioși. Este vorba despre turismul în aer liber, pe care îl promovează cu stoicism și îndârjire. S-a mutat aici împreună cu familia sa și crede în România și în potențialul turistic al acesteia, în schimbare și transformare. De asemenea, este fondator și președinte al Fundației Noi Orizonturi. Dana Bates a avut amabilitatea de a acorda un interviu pentru Go Hunedoara și vă invităm și pe dumneavoastră să descoperiți o parte din aventura sa în Valea Jiului.
Reporter: Când v-ați mutat România, în Valea Jiului mai exact, și de ce ați făcut acest lucru?
Dana Bates: Soția mea Brandi și cu mine ne-am mutat în România în anul 1999. Am fost implicați în SUA într-un program de backpacking de aventură în sălbăticie și am decis, când i-am vizitat pe părinții mei care locuiau deja în România, la mijlocul anilor 90, să facem acest pas. Ceea ce m-a convins, de fapt, era că puteam să văd munții frumoși din jurul Sinaiei.
Reporter: Cum a fost acomodarea aici și ce anume vă lipsea (chiar și acum) față de ceea ce aveați în SUA?
Dana Bates: Singurul lucru care mi-a lipsit cu adevărat a fost baschetul. Îmi place baschetul și nu atât de mulți joacă aici, în Valea Jiului.
Reporter: Cu ce vă ocupați în Boston și ce faceți acum, în Lupeni?
Dana Bates: M-am mutat în DC și apoi în zona Boston și am studiat filozofia și teologia. În cele din urmă, mi-am luat doctoratul în timp ce locuiam în România (prin Middlesex U în Anglia), pe Dumitru Stăniloae, teolog. În prezent, sunt fondatorul și directorul executiv al www.noi-orizonturi.ro care este liderul educației nonformale din România. Am condus o tabără de aventuri numită Viața și am dezvoltat un model de leadership pentru tineri, numit IMPACT, care s-a răspândit în toată România și în 30 de țări. În urmă cu aproximativ cinci ani, am început să am o provocare mare pentru Valea Jiului. Am o echipă extraordinară în Fundația noastră care mi-a permis să mă concentrez mai mult pe problemele locale, și anume turismul în aer liber.
Reporter: Cum ați ajuns să fiți unul dintre promotorii turismului hunedorean?
Dana Bates: În urmă cu aproximativ 5 sau 6 ani, am început să mă gândesc serios la ce poate fi schimbat aici, în Valea Jiului în ceea ce privește turismul în aer liber. Mi-am dat seama că datorită celor trei zone de schi și a întregii naturi spectaculoase (Parâng și Retezat, mai ales) din și în jurul Văii Jiului, că ciclismul montan ar putea fi, în timp, o atracție uriașă pentru turiști. Așa că mi-am schimbat hobby-ul în ciclism montan, ca să pot învăța sportul. Îmi place să îmbin hobby-urile cu munca. Nu sunt un ciclist foarte bun, dar mă descurc destul de bine. De asemenea, am fost la o școală profesională de trailbuilding din Italia cu IMBA – Asociația Internațională de ciclism montan, la care suntem membrii fondatori din România.
Reporter: Ați coordonat un proiect prin care s-a amenajat un traseu spectaculos pentru ciclism. Să ne povestiți puțin despre acest proiect.
Dana Bates: Avem mai multe trasee și planuri și pentru multe altele. În ceea ce privește zonele de schi, am dezvoltat un traseu „cu flux” Pasul Vulcan și două în stațiunea montană Straja. Avem patru trasee „gravitaționale” (trasee care beneficiază de gondolă sau telescaun) și mai multe trasee, mai lungi, de tip x-country. Iată o hartă care nu include excelentul traseu Fox în Parâng (nu l-am construit noi, dar suntem parteneri în acest proiect).
De asemenea, planificăm un traseu MASTER care unește toată Valea Jiului. Aici este, și vor fi o multitudine de căi de acces.
Reporter: Este singurul astfel de proiect sau ați mai avut și altele care au legătură cu promovarea turismului hunedorean?
Dana Bates: Conectat cu traseele, dar fără a se limita la acestea, este un portal important pe care l-am dezvoltat numit www.jiuvalley-adventures.ro. Acest lucru poate, în principiu, să conțină fiecare punct de interes (POI), fiecare cabană, fiecare restaurant, fiecare traseu (drumeții, sau MTB), cățărare, peșteri, obiecte culturale, precum Planeta Petrila și multe altele. În spatele acestui portal se află www.outdooractive.com, site pentru turismul activ. Cred că acest portal poate face diferența, una importantă. Dar pentru a face acest lucru trebuie să existe o aliniere a forțelor în Valea Jiului. Așa cum am spus și cu alte ocazii, fiecare își face propriile lucruri, lucruri bune, dar trebuie să ne unim forțele și să folosim instrumente care pot face diferența. Cred cu tărie că tehnologia din portalul nostru vă poate arăta tot ce are mai prețios Valea Jiului de oferit.
Reporter: Sunteți fondatorul și președintele Fundației „Noi Orizonturi”. Să ne povestiți puțin și despre acest proiect.
Dana Bates: Am făcut o mulțime de lucruri frumoase în cei 20 de ani, iar o mare parte dintre acestea pot fi văzute pe www.noi-orizonturi.ro. Dar, acum, la fel ca mulți alții, trecem prin momente grele din cauza pandemiei de coronavirus. Donatorii noștri au schimbat prioritățile și este foarte dificil pentru noi acum. Dar, sunt și profesor la Northwestern College din SUA și sunt directorul academic al www.romania-semester.ro. Studenții din SUA vin să studieze și să învețe și să experimenteze România cu noi timp de patru luni și este un sursă bună de venit pentru aceste inițiative turistice locale pe care le-am descris.
Reporter: Cum ați defini Valea Jiului, în câteva cuvinte, în ceea ce privește turismul?
Dana Bates: Valea Jiului este un paradis al celor care iubesc să petreacă timpul în aer liber. Există ciclism montan de toate tipurile, drumeții (în Retezat și Parâng), peșteri, alpinism minunat (iar colegii noștri cu Fără Limite au dezvoltat aproximativ 100 de trasee noi în Valea Jiului), parapantă (Tomi Coconea), pescuit, drumuri destinate ciclismului și multe altele. Am adus aici experți în turism din alte țări și i-am întrebat dacă cred că Valea Jiului are un potențial real de a atrage turiști europeni și toți au spus „fără îndoială”. Cu toate acestea, fiecare face lucrurile pe cont propriu, iar încercarea de a obține un număr minim de persoane interesate este aproape imposibil. Ar fi mult mai ușor dacă am face mai mulți proiecte comune oarecum.
Nu cred că aș fi ajuns nicăieri fără ajutorul domnului Emil Părău. Suntem prieteni de 20 de ani și el îmi cunoaște intențiile și mă ajută în multe situații. Oamenii de aici, din Valea Jiului, nu mă prea ascultă, ceea ce nu mă deranjează, dar ei îl ascultă pe domnul Părău și primește oameni care să mă ajute cu acest proiect. Cu toate acestea, pot spune că lucrurile se îmbunătățesc.
Reporter: Ați vizitat județul Hunedoara în toți acești ani decât locuiți în Valea Jiului? Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, cele mai frumoase obiective turistice?
Dana Bates: Da, am vizitat mai multe zone turistice din județul Hunedoara și pot spune că Munții Retezat reprezintă motivul pentru care ne-am și mutat aici. De asemenea, Castelul Corvinilor este absolut minunat, la fel și Sarmizegetusa Regia. Îmi place foarte mult și Biserica din Densuș, iar aceasta este destul de aproape și de Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de asemenea, un loc superb.
Reporter: V-ați reîntoarce în SUA sau v-ați muta, acum, într-o altă țară?
Dana Bates: Nu. Nu. Doamne ferește, nu! (spune zâmbind). Mai precis, nu sunt mândru de țara mea SUA, în prezent, de fapt, pot spune că îmi este rușine. Iubesc România! Copiii mei merg la școala publică aici și vorbesc limba română aproape perfect. Familia noastră a devenit ortodoxă, prin anul 2005.
Ador munții și sporturile în aer liber. Și încerc să-mi combin pasiunile doar cu dorința de a fi util pentru binele comun în această viață. Și am șansa de a încerca să fac schimbări semnificative, și deși nu pot face tot ce îmi doresc, cred că merită. Și a durat mult timp pentru a fi acceptat de localnici, fiind american, toată lumea crede că într-un fel eu fac bani pe spatele lor, cum ar veni, dar acum, după 20 de ani de solidaritate, oamenii de pe stradă pe care nici măcar nu îi cunosc scot pălăria și spun „cu respect”.
Iată unul dintre citatele mele preferate, un fel de stea nordică pentru suflet și una care îmi ghidează viața de pelerin: „Cea mai perfectă regulă a creștinismului, definiția ei exactă, culmea cea mai înaltă, este aceasta: a căuta este în beneficiul tuturor”. (Ion gura de aur). Pentru asta mă străduiesc, cred că este și dorința lui Dumnezeu, deoarece cred că aceste sporturi în aer liber, precum ciclismul montan, sunt în beneficiul tuturor, dar sunt relevante mai ales pentru viitorul Văii Jiului, odată cu închiderea minelor.
Reporter: Ce proiecte aveți pentru viitor?
Dana Bates: Am trei proiecte principale. A) semestrul academic în străinătate, B) să lucrez cu Biserica Ortodoxă pentru cluburile noastre de serviciu pentru tineri, pentru care lucrăm acum la o strategie națională și C) dezvoltarea turismului local în Valea Jiului. Fiecare dintre acestea este mai mult decât un job cu normă întreagă, dacă sunt bine făcute, așa că o să fiu mai mult decât ocupat în următoarea perioadă.