Adevărate opere de artă, făurite „ochi cu ochi” de femeile din Munții Apuseni, sunt expuse, începând de astăzi, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad. Dantela, căci despre ea este vorba, aducea un plus de rafinament și noblețe costumelor populare și decora casele gospodinelor.
Cu o tehnică pierdută undeva departe în adâncurile istoriei umanității, femeile de aici și de pretutindeni, cu multă răbdare, îndemânare și simț artistic, au creat lucruri de o mare și nepieritoare frumusețe.
O scenă de vânătoare, piesa de rezistență a expoziției
Cea mai reprezentativă piesă care alcătuiește colecția muzeului este o bucată de dantelă ce reprezintă o scenă de vânătoare. Un cerb cu stea în frunte și un câine de vânătoare, într-un luminiș.
Expoziția însumează peste 60 de piese, margini late cu colți pentru cearșafuri, lați de dantelă pentru fețe de masă, pentru margini de ștergare, perne sau merindare. Nelipsite sunt și dantelele frumoase ce împodobeau piesele costumului popular, ferestrele casei, uneori și pereții.
„Unele dintre exponate au o vechime de peste 70 – 80 de ani și sunt lucrate cu fir de cânepă. Toate acestea provin din donații, din satele din jurul municipiului Brad, în special din Lunca Moților, comuna Baia de Criș, precum și din satele de munte Grohot, Dumbrava de Sus, dar și din Ribița și chiar din Brad”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Monica Dușan, muzeograf – etnolog la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad.
Dantelăriile, etalate numai în zile de sărbătoare
Realizarea dantelei era destul de costisitoare, se făcea într-un timp îndelungat, motiv pentru care obiectele pe care era așezată se scoteau din dulapuri numai la zile de mare sărbătoare. Mai mult, spălarea acesteia în mod repetat ducea la deteriorarea firului.
Specifice pentru perioada anilor ´40 -´50 sunt benzile lungi cu colți triunghiulari care decorau în special fețele de masă ce erau așezate pe mese numai cu ocazii speciale. De asemenea, acestea se puneau și la cearceafuri.
„Toate aceste dantele aduceau un plus de rafinament și noblețe pieselor de îmbrăcăminte. Dantela se punea la poalele costumului popular pe care îl îmbrăcau femeile, chiar și la izmenele pe care le purtau în zilele de sărbătoare bărbații.
Avem șase costume populare, două de bărbați și patru de femei, care evidențiază acest decor de dantelă. La cele bărbătești, dantela se evidențiază la gâtul cămășii și la mâneci. La costumul femeii dantela arăta cât de harnică era și, în funcție de modelul folosit, chiar satul din care provenea”, a mai menționat Monica Dușan.
Potrivit reprezentantei muzeului din Brad, această expoziție se dorește a fi un omagiu adus bunicilor și străbunicilor pentru care dantelele au fost obiecte de suflet, realizate cu mare migală și trudă.
În următoarele șase luni aceste piese vor putea fi admirate la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, alături de celelalte exponate aflate în colecția muzeului.
Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad este instituție subordonată Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.