Prima versiune a Planului de management „Întărirea capacității pentru managementul adaptativ al capitalului natural din Parcul Național Retezat (incluzând Rezervațiile 2.494 Gemenele, 2.496 Peștera Zeicului) împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial – ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat” a fost pus în dezbatere publică, iar Administraţia Parcului Naţional Retezat organizează întâlniri cu toți factorii interesați să participe la consultările publice din cadrul proiectului.
De ce a fost necesară realizarea acestui proiect?
Proiectul are ca obiectiv general asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Parcul Național Retezat.
„Prima ediţie a Planului de Management al PNR a fost elaborată în cadrul activităţilor de implementare a proiectului „Managementul Conservării Biodiversităţii” din fonduri GEF (Global Environmental Fund) derulate prin Banca Mondială şi a fost aprobată prin ordinal nr. 372/19.06.2003 al Ministrului apelor şi protecţiei mediului. Fiind elaborată anterior aderării României la Uniunea Europeană, prima versiune a planului nu includea speciile și habitatele Natura 2000. Siturile ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat au fost declarate ulterior, în anul 2006”, a declarat, pentru GO Hunedoara, reprezentantul Administrației Parcului Național Retezat, Lucia Ursu.
Activitățile derulate de specialiștii PNR
În cadrul acestor întâlniri sunt consultate grupurile țintă și factorii interesați direct în managementul ariilor protejate pentru definitivarea setului de măsuri de conservare aferente planului de management.
„Activitățile de informare și conștientizare propuse au în principal rolul de a reduce sau de a înlătura presiunile exercitate de către comunităţi asupra biodiversităţii din ariile protejate vizate. Imprimarea în conștiința publicului țintă a mesajelor cheie de apreciere și protejare a speciilor și habitatelor și de înlăturare a inițiativelor dăunătoare, creează premisele unei conservări favorabile. În zona vizată de proiect interesul populației față de problemele legate de biodiversitate și de mediu este scăzut și populația, în marea majoritate a situațiilor, are acces greoi la instrumentele moderne de comunicare. Din aceste motive s-a luat decizia de a se întreprinde activități de conștientizare directă cu factorii interesați din cele 8 UAT aflate în arealul Munților Retezat”, a precizat reprezentantul Parcului Național Retezat.
Muncă laborioasă
Pentru ca acest plan să ajungă la varianta finală, a fost nevoie de câțiva ani de muncă laborioasă a specialiștilor din domeniu.
„În vederea elaborării Planului de management în cadrul proiectului au fost parcurse mai multe etape, vizând evaluarea detaliată a biodiversității, evaluarea impactului antropic asupra ariei protejate, stabilirea măsurilor de conservare, modalitățile de implicare a factorilor interesați și parcurgerea procedurii de evaluare de mediu conform legislației în vigoare. În scopul evaluării detaliate a biodiversității au fost desfășurate atât activități de birou, de laborator cât și de teren, în perioada 2018-2020”, a mai menționat Lucia Ursu.
Întâlniri în județ, în Caraș-Severin și Gorj
Pe lângă activitatea de informare, reprezentanții Parcului poartă, în aceste zile, discuții cu factorii interesați despre măsurile din prima versiune a planului de management, precum și în celelalte 4 UAT care nu sunt cuprinse în activitatea de consultări finale.
Astfel, aceste discuții au avut loc, joi, 25 martie, în comuna Sălașu de Sus, și în comuna Râu de Mori. Vineri se organizează întâlniri în comuna Pui, la Primărie, la ora 09:00, precum și la Uricani, tot la primărie, de la ora 13:00. Luni, reprezentanții parcului vor fi în comuna Zăvoi, Caraș-Severin, la căminul cultural din localitate, de la ora 12:00, iar marți, 30 martie, se vor întâlni cu oamenii din comuna Teregova, la primăria din localitate, de la ora 11:00. Vor ajunge și în Gorj, în orașul Tismana, marți 31 martie, la primărie, la ora 11:00, iar de la ora 13:00 vor fi prezenți la întâlnirea organizată în comuna Padeș, tot din Gorj.
Administrația Parcului Național Retezat și primăriile partenere își rezervă dreptul de a reprograma întâlnirile în cazul în care rata incidenței de infectare cu COVID-19 va crește în localitățiile unde consultările publice finale se vor desfășura.
În cazul în care cineva nu poate ajunge la consultările publice, ar posibilitatea de a reveni cu opinii, sugestii și recomandări pe adresa de email comunicare.retezat@gmail.com până la data de 1 aprilie.
Planul de management și Anexele aferente pot fi găsite pe: https://retezat.ro/planul-de-management .