Castelul Corvinilor, ca și construcție de secol XIV, nu mai depinde de încălzirea pe gaze naturale. Singurele spații care mai sunt încălzite prin centrale termice sunt spațiile administrative din curtea exterioară a castelului. Până acum, marea problemă era reprezentată de instalația cu apă, acele radiatoare extrem de brutale ca și imagine, plus că, a fost nevoie ca zidurile să fie perforate.
Din acest an, încălzirea monumentului istoric va fi realizată cu panouri radiante, alimentate de energie electrică. Acestea vor fi instalate treptat, în toate încăperile, pe măsură ce avansează lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor.
„Acest sistem nou de încălzire este actualmente în curs de implementare și este organic legat de restaurarea castelului. Sunt panouri electrice, mult mai eficiente atât din punct de vedere energetic, cât și în ce privește costurile. Fiecare panou are propriul sistem de control, astfel încât, dacă nu este nevoie de încălzire putem renunța la unul, două sau la un întreg sistem de panouri. În plus, putem asigura un microclimat optim exponatelor și vizitării”, a declarat, pentru GO Hunedoara, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Sorin Tincu.
În noiembrie 2021, factura la gaze naturale, înainte de debranșare, a fost de aproximativ 6.800 de lei, în timp ce ultima factură, achitată în luna decembrie a anului trecut a fost de 4.174 de lei și a vizat anexele castelului.
Vă recomandăm și: Castelul Corvinilor, „ținta” unor noi proiecte cu finanțare europeană | GO Hunedoara