Atunci când simți că forfota orașului și stresul cotidian pun stăpânire pe tine, nu mai sta nicio secundă. Ia-o din loc și îndreaptă-te spre județul Hunedoara! Odată ajuns în Valea Jiului, du-te înspre Petrila! Încalecă pe unul din caii lui Călin Popa, de la centrul de echitație „Carpathian Horse Trakking”, și pornește, la galop, înspre inima Muntelui Șureanu.
Ce te așteaptă acolo e divin. Pe lângă plimbarea de-a dreptul „terapeutică”, în care calul și călărețul devin o singură făptură ce gonește spre același țel, libertatea, peisajele ce ți se dezvăluie la fiecare pas sunt absolut fermecătoare și tămăduitoare. Ce poate fi mai minunat decât să urci în șa și să pornești, la trap ori la galop, pe cărări de munte. Să asculți susurul izvoarelor, foșnetul frunzelor și trilul păsărilor. Să simți că ești stăpânul lumii ce se așterne la picioarele tale. Să admiri măreția muntelui și să „asculți” liniștea.
Și, când noaptea se lasă, te așezi lângă focul de tabără, guști din bucatele pregătite de gazde, asculți poveștile locului, admiri cerul și observi că parcă ești mai aproape ca niciodată de stele, iar înainte de culcare, ai parte de un regal de neuitat, oferit de greierii din poiană. O astfel de escapadă este adevărată terapie pentru minte și suflet.
Un proiect de succes, pornit din pasiune pentru cai și drumețiile călare
Un proiect cum rar întâlnești în țară, a pus „pe picioare” un tânăr de 27 de ani. Originar din București, Călin Popa s-a mutat, în anul 2000, împreună cu părinții săi, unul din Câmpulung Mușcel altul din Ploiești, în județul Hunedoara, la Petrila. La finalizarea studiilor liceale, Călin a urmat dreptul, la o facultate din țară, dar și în Anglia, apoi s-a înscris la managementul afacerilor, iar acum este student la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, din Timișoara. A visat să devină avocat, dar Tara, prima iapă pe care tatăl său, medic de profesie, a cumpărat-o, l-a determinat să își schimbe drumul în viață.
„În momentul în care m-am întors acasă, inițial în vacanță, tatăl meu își cumpărase o iapă cu care se plimba pe munte. Am prins și eu repede microbul, am învățat să călăresc și mi-am luat calul meu. Și, pentru că mi-au devenit tare dragi, am început să tot achiziționez. În scurt timp am ajuns să am patru cai. În iulie 2017, m-am gândit să transform pasiunea în afacere, iar în luna august a aceluiași an aveam deja firma. Am studiat foarte bine piața din străinătate pe horse trakking, ceea ce la noi nu exista și nu prea există nici acum”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Călin Popa, administratorul și fondatorul Carpathian Horse Trekking.
A plecat la drum cu patru cai, acum are 15. Pe unul l-a salvat de la abator
În proiectul pe care l-a demarat, Călin Popa a investit multă pasiune și a muncit pe brânci pentru a-și atinge visul. Acela de a avea propria afacere și de a promova locurile minunate care au devenit pentru el acasă.
„Acum am 15 cai. Am câțiva cumpărați de la centre de echitație, iar restul sunt cai pe care proprietarii îi foloseau la munca în pădure, ori pe la muncile câmpului. Am unul pe care l-am luat chiar de la abator. Cel mai scump exemplar, din rasa Nonius, costă 5.000 de euro, iar la polul opus se află calul pe care l-am salvat de la abator, pe care am dat 250 de euro. Acesta este și cel mai bătrân, are 21 de ani”, a mai povestit Călin Popa.
De la drumeții scurte, de câteva minute, la câteva zile de cutreierat munții, călare pe cal
Dacă ai ajuns întâmplător prin zona Văii Jiului și vrei să vezi ferma tânărului antreprenor, o poți face, însă nu te aștepta să poți urca în șa. Pentru o plimbare, chiar și de câteva minute, este nevoie de pregătire.
„Nu poţi veni la poartă şi să ne spui că vrei să faci o plimbare călare. Caii trebuie pregătiţi, li se dă o hrană specială, care să compenseze efortul depus. Organizăm drumeții scurte de 40 de minute, 2 ore, care costă între 50 de lei și 100 de lei de persoană. Oaspeții noștri trebuie știe că, în drumețiile lungi, trebuie să poarte obligatoriu pantaloni lungi, căști de protecție, pe care le asigurăm noi, și o pelerină de ploaie. La traseul de o zi este inclus prânzul, iar la două trei zile, când ajung la căbănuțele noastre din Șureanu, au masa și băutura, precum și cazarea, inclusă în preț. Pachetul de două zile este de 750 de lei – all inclusive, iar cel de trei zile este de 1.000 de lei – all inclusive”, mai menționează administratorul Carpathian Horse Trakking.
În șa, pe tărâmul magic din Masivului Șureanu
Turiștii care aleg să cutreiere munții, călare, câteva zile, au ocazia să admire peisajele fermecătoare ale locului, să guste din bucatele locului, pregătite special pentru ei, să depene amintiri în jurul focului de tabără și să doarmă în inima muntelui, unde numai grierii și păsările „tulbură” liniștea asurzitoare.
„În funcție de grupurile cu care pornim la drum alegem și traseele. Oricum, toate peisajele din această zonă sunt spectaculoase. Am fost, spre exemplu, cu un grup la lacul Iezer. Este un traseu de 70 de kilometri, dus-întors, și nu toată lumea face față. Un alt loc uimitor este Stâna de pe Măgură, un traseu care măsoară circa 49 de kilometri dus-întors, sau Stâna din Frunzi, unde priveliștea este superbă asupra Văii Jiului, iar în apropiere se află și un vechi cătun momârlănesc, care din păcate nu mai este locuit”, spune Călin Popa.
Cazare în căbănuțe din lemn, în inima naturii, aproape de stele
După o plimbare călare, prin locurile de poveste ale Masivului Șureanu, călătorii se așază la masă, pe care stau bucate specifice locului, pregătite cu mare drag de gazde. Lângă focul de tabără se spun povești și se deapănă amintiri, iar cei care soresc, se pot relaxa în ciubărul di apropierea căsuțelor.
„În Șureanu am, momentan, trei căbănuțe „A frame” – (casă pe structură de lemn cu forma literei A – n.red.), fiecare având capacitate de două, până la patru persoane, în total fiind disponibile 9 – 12 locuri. Acolo este și un ciubăr și loc pentru foc de tabără, foișoare, unde oaspeții noștri mănâncă și se relaxează”, mărturisește tânărul antreprenor.
Chiar dacă ne apropiem de sfârșitul verii, drumețiile călare continuă
Deși vara calendaristică este aproape de final, drumețiile călare, prin Șureanu, continuă. Doritorii păot beneficia chiar și de reduceri de preț.
„Am publicat pe site primele două drumeții disponibile din luna septembrie. Iar pentru grupuri de 3-6 persoane doritoare, în timpul săptămânii, aplicăm o reducere de 20% din preț, atât în luna septembrie, cât și în luna octombrie. Continuăm și drumețiile mai scurte, în timpul săptămânii. Astfel, pentru traseele scurte, de până la 2 ore, nu solicităm un număr minim de participanți, iar pentru cele de o zi, numărul minim de participanți este de 3 persoane. Toate detaliile cu privire la drumețiile de doua zile le găsiți pe site-ul nostru: www.chtr.ro . Iar pentru informații suplimentare ne puteți contacta telefonic la numerele de telefon: 0787579950 sau 0721217729”, mai adaugă Călin Popa.
Visul acestui tânăr a devenit realitate datorită perseverenței, a iubirii pe care o poartă pentru aceste meleaguri, precum și a pasiunii sale pentru cai și echitație. Nu a intenționat nicio clipă să părăsească țara și locurile pe care le îndrăgește, deși ar fi putut să o facă, ci și-a dorit să se întoarcă și să le arate tuturor bogăția și frumusețea acestor locuri care merită să fie promovate și explorate.